REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.7° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.7° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Aromaterapia cu uleiuri esențiale pure: elixirul care ne susține sănătatea fizică și emoțională

Aromaterapia cu uleiuri esențiale pure: elixirul care ne susține sănătatea fizică și emoțională

Replica API 13 martie 2021 | 00:00 991

Natură ne oferă tot ceea ce avem nevoie încă din cele mai vechi timpuri, iar baza o reprezintă legătură dintre corp-minte-emoții, o relație dinamică pe care o abordează și aromaterapia.

Sursă foto: shutterstock.com

Sănătatea este mai ușor de menținut decât de dobândit și depinde numai de noi să învățăm să folosim darurile naturii în mod responsabil, să evităm pe cât posibil chimicalele și sinteticele - agenți declanșatori ai bolilor și chiar ai morții, scrie doc.ro.

Cu ajutorul substanțelor tonice din exterior putem să cultivăm mai bine elixirul interior, după cum spunea Maestrul Hui Ssu în secolul al VI-lea.

De ceva vreme, la început accidental, apoi din ce în ce mai des, mă lovesc de materiale, discuții, persoane care folosesc și apreciază uleiurile esențiale pure în viață de zi cu zi. Mi s-a părut interesant și m-am simțit și eu atrasă de acestea, după ce am început să mă informez și să particip la cursuri și seminarii despre aceste licori minunate, cum îmi place să le numesc. Am înțeles diferența dintre uleiurile din comerț care conțin multe substanțe sintetice și chimicale și pe care le poți cumpără la un preț mic, însă cu riscul de a-ți face mai mult rău decât bine, și uleiurile esențiale pure 100% care, deși sunt mai scumpe, au efect terapeutic în procesul de autovindecare, în cosmetică, în gospodărie (că produse de curățat) și chiar la gătit.

Pentru a umple o sticluța de 15 ml de ulei esențial de lămâie este nevoie de coajă de la 50 de lămâi, pentru cel de lavandă, de 13 kg de lavandă, iar cel mai prețios și mai scump este uleiul de trandafiri caz în care, pentru a umple un recipient de 5 ml, este nevoie de 47 kg de trandafiri.

De aceea, că de fiecare dată când aflu și testez ceva care îmi face bine, încerc să dau informația și altora, mai ales acelora cărora le este destinată, acelora cărora chiar le va folosi și, din vorba în vorba, de la om la om, sperăm să deschidem și alte cai către prevenire a bolilor fizice sau emoționale, să încercăm să eliminăm murdăria toxică din organismele noastre și să aducem beneficii maxime, fără efecte secundare și cu un preț relativ scăzut.

Uleiurile esențiale provenite din distilarea diferitelor părți ale plantelor: frunze, scoarță, semințe, fructe, rădăcini, rășini sau flori au o gama largă de efecte benefice pentru corpul nostru, oferind astfel o soluție naturală pentru multe din problemele noastre de zi cu zi. Acestea stimulează, echilibrează și armonizează funcțiile corpului: echilibrul yin/yang, armonie între cele cinci elemente din feng shui (lemn - manie/bunăvoința; foc - ura/bucurie; pământ - neliniște/empatie; metal - tristețe/curaj și apă - frică/pace interioară), tonifică cele trei sisteme energetice de baza: imunitatea, potența sexuală și funcționarea cerebrală și sunt privite că aliați naturali în sănătate și longevitate.

Există trei orientări care stau la baza utilizării uleiurilor esențiale pure:

- Metodă engleză - care recomandă diluarea uleiului esențial cu ulei vegetal pentru masajul corpului în scopul relaxării.

- Metodă franceză - care recomandă ingerarea uleiurilor care pot fi administrate intern, că să se absoarbă ușor și să ajungă rapid în membrană celulară.

- Modelul german - care se axează pe inhalarea uleiurilor esențiale, astfel încât sistemul olfactiv să trimită impulsuri către creier, mai ales asupra hipotalamusului (centrul de comandă al hormonilor din organism) și asupra sistemului limbic (sediul emoțiilor).

Cele trei metode nu fac altceva decât să se completeze și să ne arate versatilitatea uleiurilor în diferite tehnici terapeutice, care forțează organismul să reacționeze și să revină la o stare generală normală.

Aceste minuni din sticluțe mici, dar valoroase, care sunt pure, fără conservanți, componente sintetice și pesticide asigura calitatea uleiurilor care au capacități antibacteriene, sunt puternici antioxidanți, au capacități antiparazitare, antifungice și chiar antitumorale. Constituite din micromolecule liposolubile, ele traversează cu ușurință membrană celulară dacă sunt folosite corect fie prin difuzare (difuzor cu ultrasunete), inhalare, direct pe piele (topic) sau diluate cu ulei vegetal (masaj), dar și intern (capsule vegetale, în apă sau sub limba).

Prin inhalare se stimulează nervul olfactiv, acesta trimite mesaj creierului care, la rândul lui, declanșează un impuls organismului sau psihicului.

Uleiurile esențiale combinate cu uleiul vegetal (pentru masaj) sau în sarea de baie ajung direct în piele și sunt absorbite. Dacă sunt combinate cu unt, acestea rămân mai mult timp pe piele, pentru tratare locală.

De asemenea, pot fi folosite câteva picături în apă de la difuzoarele cu ultrasunete pentru aromaterapie sau pentru a înlătura mirosurile neplăcute și pentru a lasă în urmă o atmosfera curată.

Uleiurile esențiale folosite la băile în cadă, pentru relaxare sau răceli, necesită diluarea în lapte sau alcool, miere ori bicarbonat, pentru că nu sunt solubile în apă.

Pentru noi, mirosul este simțul căruia îi acordăm cea mai mică importantă. Însă acesta este legat de centrul nervos responsabil cu controlarea emoțiilor și poate echilibra, stimula sau relaxa mintea sau/și spiritul.

Prin inhalarea de aburi fini de ulei esențial ce se evaporă din aceste uleiuri esențiale se acționează direct asupra memoriei, emoțiilor, hormonilor, sinusurilor și chiar la nivelul plămânilor și acestea ajută chiar și la eliminarea substanțelor chimice din spațiul în care acționează.

Pentru efecte asupra sănătății emoționale, cea mai benefică metodă este inhalarea direct din sticluța sau din palme după ce ați picurat și ați frecat palmele pentru a va bucură de efectele terapeutice.

Folosite că parfum, beneficiem și de mirosul plăcut, dar și de efectul terapeutic. Intern, putem folosi doar uleiuri care sunt 100% pure, dar și acestea se folosesc cu precauție și la recomandarea specialistului: sublingual, capsule vegetale sau în bucătărie, la gătit.

Cele mai folosite uleiuri esențiale și beneficiile acestora

- LAVANDĂ oferă sprijin în eliberarea tensiunilor, stres, arsuri, migrene. Sugestii de utilizare: băi relaxante (3-5 picături pe sare Epsom); somn liniștit (diluați cu ulei de cocoș și masați tamplele, ceafă, tălpile și mâinile); cosmetică (în caz de iritațîi); aromadifuzor (pentru a calmă tensiunile și anxietatea); arsuri solare sau casnice (nediluat, direct pe zona afectată).

- MENTĂ oferă ajutor pentru cei pesimiști, înviorează corpul și mintea. Sugestii de utilizare: sinuzite - sublingual, migrene - masaj tâmple și ceafă, oboseală - inhalat din palme, febra - masat pe tălpi sau difuzat.

- LĂMÂIA îmbunătățește capacitatea de concentrare, înlocuiește deznădejdea cu bucuria. Sugestii de utilizare: crește imunitatea - masat pe piept sau pe coloana, diluat pe gât pentru dureri locale, crește motivația dacă îl combinam cu mentă, unghii sănătoase dacă masam unghiile și cuticulele, antialergen și util în curele de slăbire sau detox (1-2 picături în apă de băut).

- TĂMÂIA: antidepresiv, expectorant, regele uleiurilor - este bun la orice. Recomandări: efect puternic antiinflamator, îmbunătățește concentrarea la învățare, efect anti-îmbătrânire, antirid, calmant pentru pielea iritată, vanatailor sau după operațîi. Se diluează cu ulei de cocoș.

- OREGANO susține sistemul imunitar, antibiotic natural, în bucătărie, la gătit. Se folosește doar diluat, căci este foarte concentrat și provoacă arsuri și, de aceea, se diluează cu ulei de cocoș și se masează.

- Digest Zen - ajută în probleme digestive, On Guard - antibacterian, eficient dacă vreți să va lăsăți de fumat, Breath - sistemul respirator, atacuri de panică sau claustrofobie.

-Deep Blue - febra musculară, dureri de spate, reumatism și multe altele, pentru orice afecțiune fizică sau emoțională că tratament sau că adjuvant.

Uleiurile esențiale în feng shui

Din punct de vedere feng shui și al fiecărei zone din casă, se recomandă următoarele arome de uleiuri esențiale pentru a stimula și mai mult efectele aromaterapiei în spațiul în care stăm, astfel:

Recunoaștere/ faima (sud) - ulei esențial de ghimbir, jojoba, coriandru și patchouli.

Dragoste/ căsătorie (sud-vest) - vanilie, ylang-ylang, lavandă, salvie, santal.

Copii (vest) - santal, cuișoare, iasomie.

Mentori (nord-vest) - pentru stimularea mentorilor folosiți următoarele esențe: mentă, eucalipt, lămâie, mir, tămâie, bergamotă.

Carieră (nord) - pentru a stimula carieră și avansarea pot fi folosite următoarele uleiuri: cimbru, lămâie, mandarin.

Persoane de ajutor/educație (nord-est) - tămâie, smirnă, trandafiri, lavandă și ienupăr.

Sănătate/familie (est) - cimbru, mentă, pin, coriandru, eucalipt.

Prosperitate (sud-est) - pentru abundență și noroc în plan financiar folosiți uleiuri de patchoulli, ghimbir, busuioc, cuișoare și iasomie.

Contraindicații uleiuri esențiale pure

Nu se recomandă să exagerăm cu folosirea uleiurilor esențiale chiar dacă, pentru unii, acestea au înlocuit și parfumul de zi cu zi din cauza că nu prea mai acceptă chimicalele și sinteticele. Nu se utilizează uleiurile în sarcina, alăptare, la bebeluși, astmatici sau în timpul chimioterapiei/ radioterapiei; verificați dacă sunteți alergici pe o porțiune de piele pentru a testa sensibilitatea timp de 24 ore, păstrați recipientele cu uleiuri în locuri răcoroase și întunecate, excesele pot provoca alergii sau dureri de cap, evitați contactul cu ochii, interiorul nasului sau al urechii interne, feriți-va de cele care nu se folosesc direct pe piele (oregano), pe răni deschise fiind prea concentrate, se diluează și se manevrează cu atenție, iar în caz de aplicare accidentală, ștergeți cu o cârpă moale, aplicați ulei de cocoș sau orice alt ulei vegetal și ștergeți din nou.

Sper că aceste informații să va fie și vouă de folos, dacă veți dori să le încercați, va recomand să alegeți calitatea în primul rând, informați-va sau cereți ajutor de specialitate pentru a beneficia de efectele maxime ale acestor minunate esențe din natură, pure și vindecătoare.

Aduse din cele mai pure locuri, uleiurile esențiale aduc simplitatea naturii direct la noi. Sunt unice și diferite și, totodată, acoperă orice nevoie sau preferință, oferind soluții naturale pentru problemele cu care ne confruntăm zilnic.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272