REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.5° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
13.5° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Asiguraţii nu-şi pot lua medicamentele compensate din orice farmacie din ţară

Asiguraţii nu-şi pot lua medicamentele compensate din orice farmacie din ţară

Replica API 13 ianuarie 2019 | 00:00 288

Asiguraţii nu-şi pot lua medicamentele compensate din orice farmacie din ţară, ci doar din localitatea în care a fost emisă reţeta.

Reprezentanţii CNAS au promis încă de anul trecut că problema va fi rezolvată, susţinând că de vină ar fi problemele tehnice, potrivit Mediafax.ro.

Oficiali din cadrul Colegiului Farmaciştilor din România spun că în acest moment este doar o chestiune de funcţionalitate a sistemului informatic.

“Dacă un pacient din judeţ este internat într-un spital din Bucureşti, iar medicul îi dă o reţetă ei nu mai umblă pentru medicamente în Bucureşti. Ei se urcă în tren şi merg acasă, iar când merg acasă le caută acolo şi nu le pot lua. (....) Este nevoie de unele modificări în sistemul informatic. De exemplu, o farmacie din Prahova trebuie să aibă acces la bazele de date din toate judeţele ca să poată elibera. (...) Dacă se implementează, atunci farmacia va elibera medicamentele indiferent de Casa de Asigurări cu care e în contact medicul”, a spus, pentru MEDIAFAX, vicepreşedintele Colegiului Farmaciştilor din România, Răzvan Prisada.

De cealaltă parte, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări în Sănătate spun că ştiu de acestă problemă şi că ea există “de când este Casa”.

“Nu au fost foarte multe solicitări de genul acesta (n.r. - de a rezolva problema), dar oricum am vrea să fie rezolvată. Problema principală este că dacă un om vrea să meargă la consult în alt judeţ, iar medicul respectiv îi scrie reţeta, el se întoarce acasă şi acasă nu-şi poate lua medicamentul. Trebuie să-l ia obligatoriu în localitatea respectivă. Am avut aşa cazuri. (...) E o situaţie care din totdeauna a fost, ca să zic aşa, de când este Casa”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Casei Naţionale de Asigurări în Sănătate, Augustus Costache.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
O metoda de a mai ciupi bani veche de ani de zile. Hai sa vedem daca o corecteaza. He.he.
0
0
Nu au fost solicitari pentru ca medicii.cunosc acest aspect si nu dau retete compensate unui pacient din Constanta internat la Cluj, de exemplu.Este o reteta normala pe care pacientul o cumpara integral, necompensat. Dar atata timp cat esti asigurat in sistemul de sanatate romanesc mi se pare normal sa se poata beneficia de drepturi in orice loc din tara. Sunt multe lacune in societatea noastra si putine preocupari de a le rezolva.
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272