REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
12.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Atenţie, au apărut căpuşele în parcurile constănțene!

Atenţie, au apărut căpuşele în parcurile constănțene!

Replica API 8 mai 2017 | 08:16 566

Primăvara, când temperaturile cresc peste 10 grade, insectele parazite revin la viaţă. Muşcătura lor e nedureroasă, aşa că persoana înţepată nu realizează că este într-un pericol mortal, întrucât căpuşele transmit boala Lyme. Potrivit specialiştilor, căpuşele trăiesc la temperaturi cuprinse între 10 şi 20-25 de grade Celsius. Cum la Constanţa temperaturile au fost destul de ridicate în ultima vreme, căpuşele şi-au făcut apariţia. Astfel, constănţenii care merg să se plimbe prin parcuri au început deja să se îngrijoreze.

A trecut sezonul rece, revin căpuşele. Primăvara şi toamna, când temperaturile scad sub 25 de grade, este sezonul lor. Se ascund prin parcuri, păduri, zone umbroase, cu umezeală, şi aşteaptă o fiinţă vie de care să se agaţe. Muşcătura lor este foarte periculoasă atât pentru om, cât şi pentru animal. Constănțenii au început să sesizeze deja aceste aspecte.

„Este sezonul căpușelor. Primaria face ceva în acest sens? Parcurile sunt pline atât de căpușe cât și de copii. Spitalul de urgență are aproximativ 10 oameni pe zi din cauza acestei mici creaturi. Vă rog frumos să aveți în vedere acest aspect legat de sănătatea noastră, a constănțenilor!”, susține Maria.P. De partea cealaltă, purtătorul de cuvânt al Servicului Județean de Ambulanță Constanța, Claudia Tatarici, susține că săptămâna trecută doar o singură persoană a ajuns la spital după ce a fost mușcată de căpușe.

Căpuşele apar în număr mare, mai ales din martie până în iunie/iulie şi apoi din nou din septembrie până în octombrie, în funcţie de condiţiile climaterice. Ele se pot întâlni si în anotimpul rece. Primele căpuşe devin active la cca. 7°C. În lunile uscate de vară, căpuşele sunt mai puţin active. Găsesc condiţii optime de viaţă şi dezvoltare la temperaturi de 17 – 20°C şi umiditate a aerului de 80 – 95%.

Municipalitatea ia măsuri! Săptămâna aceasta se reiau acţiunile de dezinsecţie

Primăria Municipiului Constanța anunță că, în perioada 08.05.2017 – 12.05.2017, pe malurile lacurilor Siutghiol și Tăbăcărie se vor demara acțiuni de delarvizare, iar pe domeniul public al municipiului Constanța și stațiunii Mamaia se vor efectua tratamente de dezinsecție pentru combaterea căpușelor și a insectelor ce creează disconfort, zilnic, după orele 09:00, astfel: pe data de 08.05.2017 se va acționa în Zona bdul. 1 Mai – Abator, Zona Km 4/5, Bd. Aurel Vlaicu – Zona Viile Noi, Zona CET și Zona Faleză Sud – Poarta 6. Pe data de 09.05.2017 se va acționa în Zona Casa de Cultură, Zona Trocadero – Dacia, Zona Tomis III, II, I și Zona ICIL. În data de 10.05.2017 se va merge în Zona Inel, Zona I.C. Brătianu, Zona Centrală – Peninsulară și Zona Faleză Nord. Joi, 11 mai, a.c., se vor efectua tratamente de dezinsecție în stațiunea Mamaia, iar vineri 12 mai, a.c., se va acționa în Tomis Nord.

Aceste acțiuni au drept scop menținerea unui nivel scăzut al densității insectelor de disconfort, precum și eliminarea riscurilor de transmitere a unor boli. Măsuri suplimentare ce trebuie aplicate: cosirea la timp a vegetației ierbicole, folosirea cremelor, spray-urilor cu substanțe repelente de către persoanele cu risc, (paznici, personal de la salubrizare, stații de pompare ape, etc.), aplicarea tratamentelor chimice inclusiv în spațiile si clădirile abandonate, aplicarea zgărzilor antiparazitare la câini.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cea mai mare capusa a romanilor este chiar statul.
2
0
Nu umblati pe langa primarie. Sunt capuse multe pe acolo.
2
1
Mai periculoase sunt capusele care au asaltat sistemul de sanatate si de invatamant. Asa ca lasati prosteala ca nu suntem toti prosti.
0
5
sa dea si cu otrava pentru caini..
2
4
Doru prostul scolii
4
0
capusele transmit boli grave la om, dam dam oligo ce esti. Primaria trebuie sa faca dezinsectie de 4 ori pe an.
8
1
Prosteala. Si daca au aparut ce?
1
10

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272