REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
16.9° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

ATENȚIE! Când ați verificat ultima dată termenul de valabilitate a actului de identitate?

ATENȚIE! Când ați verificat ultima dată termenul de valabilitate a actului de identitate?

Replica API 10 iulie 2019 | 00:00 601

Reprezentanții Direcției Generale Evidența Populației Constanța atrag atenția: verificați periodic termenul de valabilitate al actelor de identitate, pentru a evita să deveniți contravenienți!

Cetățenii României au obligația să se legitimeze, pe teritoriul țării, cu un act de identitate. Acesta este documentul care se eliberează cetățenilor cu care se face dovada identităţii, a cetăţeniei şi a domiciliului, necesare la valorificarea drepturilor şi obligaţiilor prevăzute de Constituţie, precum şi de alte acte normative. Astfel prevede OUG 97/2005.

În consecință, în cadrul unei campanii de informare a populației, Direcția Generală Evidența Populației face un apel către cetățeni pentru a verifica periodic termenul de valabilitate al actelor de identitate.

„Facem un apel către toţi cetăţenii pentru a verifica periodic termenul de valabilitate al actelor de identitate, în vederea evitării situaţiilor neplăcute în care pot deveni contravenienţi la prevederile legii! Încălcarea dispoziţiilor prevăzute în prezenta ordonanţă de urgenţă atrage, după caz, răspunderea contravenţională a persoanelor vinovate, acestea variind între 40-150 de lei.

Prezentaţi-vă la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor la care sunteţi arondat, pentru demararea demersurilor în vederea eliberării actului de identitate! Vă prezentăm alăturat site-ul DGEP Constanţa ce conţine lista Serviciilor Publice Comunitare Locale de Evidenţă a Persoanelor (SPCLEP-uri) din judeţul Constanţa şi a localităţilor arondate acestora, unde se poate solicita eliberarea actului de identitate: https://www.dgep-constanta.ro/evidenta-persoanelor/spclep-uri-din-judetul-constanta/.

Important de știut

Principalele contravenţii reglementate prin O.U.G. nr. 97/2005, republicată privind evidenţa, domiciliul, reşedinţa şi actele de identitate ale cetăţenilor români.

- Titularii actelor de identitate sunt obligaţi să ia măsuri pentru a evita deteriorarea, distrugerea, pierderea sau furtul acestora.

- Persoana care a găsit sau a intrat în mod fortuit în posesia unui act de identitate, indiferent cine este titularul acestuia, este obligată să îl depună ori să îl trimită, în termen de 24 de ore, la cel mai apropiat serviciu public comunitar de evidenţă a persoanelor sau la cea mai apropiată unitate de poliţie.

- Actul de identitate declarat pierdut sau furat, care a fost ulterior găsit de titular, trebuie predat în termen de 48 de ore la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor unde a fost declarat evenimentul.

- În termen de 15 zile de la împlinirea vârstei de 14 ani, minorul are obligaţia să solicite serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor eliberarea actului de identitate.

- Cu cel mult 180 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate, dar nu mai puţin de 15 zile, titularul sau reprezentantul legal al acestuia are obligaţia să solicite serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor eliberarea unei noi cărţi de identitate.

- Persoanele care îşi schimbă domiciliul sau îşi stabilesc reşedinţa sunt obligate să ceară înscrierea în cartea de imobil la noua locuinţă în termen de 15 zile de la mutare.

- Este interzisă darea, primirea sau solicitarea actului de identitate drept garanţie pentru prestarea unor servicii, pentru încredinţarea unor bunuri şi valori, pentru plata datoriilor sau în alte scopuri, de către persoanele neautorizate.

- Persoana care găzduieşte o altă persoană, în mod neîntrerupt, pe o perioadă mai mare de 30 de zile, cu excepţia situaţiilor prevăzute la art. 32 alin. (2) lit. a), are obligaţia de a anunţa poliţia sau serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor de la locul unde este situat imobilul.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
cum e psoibil sa-ti ceara nr de telefon si daca refuzi sa i-l dai pe motiv ca e confidential sa faca tanti de spclep ca mai rau ca ISIS cand aplica sharia iar cand o intrebi cu frumosul unde poti sa faci o plangere incepe sa se schimbe in toate culorile curcubeului si sa o dea la intors ca ei respecta gdpr-ul si confidentialitatea doar ca asa trebuie sa scrie ea acolo un nr de telefon fara sa stie exact de ce trebuie dat numarul si mai ales unde ajunge!
0
0
Astia ne aburesc cu termenul de vabilitate. Cum e posibil in era consurmismului sa dai valabilitate ca la produele alimentare unei CI care ne nastem din burta mamei cu ea in mana.
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272