REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
11.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

ATENȚIE! COD PORTOCALIU de viscol, în Constanța

ATENȚIE! COD PORTOCALIU de viscol, în Constanța

Replica API 5 februarie 2020 | 16:52 638

Constănțeni, nu uitați: la noapte vin ninsorile! Meteorologii au emis cod PORTOCALIU de viscol pentru Dobrogea. Șeful Centrului Meteorologic Dobrogea, Marius Coțofan, avertizează cetățenii să nu plece la drum, deoarece, pentru județele aflate la granița cu Constanța s-a emis cod roșu. ”Dobrogea este sub cod portocaliu. Însă, e important să nu plece lumea la drum căci, în județele de lângă Constanța este cod roșu și s-ar putea să aibă surpriza să fie drumurile închise. De precizat faptul că episodul este de scurtă durată, vorbim de această noapte și mâine”, a spus, pentru Replica, Coțofan.

În estul Munteniei, sudul Moldovei și în Dobrogea vântul va continua să prezinte intensificări susținute cu rafale de 70...80 km/h, iar în Carpații Meridionali și de Curbură peste 80...90 km/h viscolind și spulberând ninsoarea și determinând scăderea vizibilității.

Interval de valabilitate- 06 februarie, ora 08:00 - 06 februarie, ora 12:00

Vântul va prezenta intensificări susținute, viscolind sau spulberând zăpada (cu rafale ce vor depăși 60 – 70 km/h). Vizibilitatea va scădea din cauza ninsorii viscolite.

Vineri, vremea va continua să se răcească. Cerul va fi temporar noros ziua, când local va ninge slab. Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare, cu rafale de peste 60 – 65 km/h, în zona de coastă noaptea. Temperaturile maxime se vor încadra între 0 și 3 grade, iar cele minime între –8 și –5 grade.

Sâmbătă, vremea va fi deosebit de rece, izolat geroasă noaptea și dimineața. Temperaturile maxime se vor încadra între –5 și –1 grad, iar cele minime între –10 și –5 grade. Cerul va fi variabil, mai mult senin noaptea. Vântul va sufla moderat, cu intensificări temporare ziua.

Duminică, deși valorile termice vor crește, vremea se va menține rece. Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla în general moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între –1 și 2 grade, iar cele minime între –7 și –1 grad.

Primăria Constanța, pregătită să intervină

De la ora 17:00 și până mâine (n.red. joi, 5 februarie) la ora 08:00, municipiul Constanța se află sub cod portocaliu de vreme severă. Se vor semnala intensificări susținute ale vântului, va ninge viscolit determinând scăderea vizibilității.

De asemenea, joi, 06 februarie, în intervalul orar 08:00 - 12:00 în Constanța vântul va continua să prezinte intensificări susținute cu rafale de 70...80 km/h, viscolind și spulberând ninsoarea și determinând scăderea vizibilității.

Primăria Municipiului Constanța a convocat încă de dimineață Comandamentul Local pentru Situații de Urgență și este gata să intervină cu utilaje pentru deszăpezirea orașului dacă situația o va impune.

În această noapte 9 autospeciale cu sărărițe vor fi poziționate în mai multe locații din oraș. În funcție de evoluția vremii, mai sunt pregătite, în așteptare, încă 22 de autospeciale cu lamă, precum și freze de mici dimensiuni, ATV-uri cu sărărițe și plug pentru arterele înguste și trotuare.

De asemenea, Primăria Constanța este pregătită să intervină și cu echipe de țapinari, drujbari și alpiniști, în funcție de intensitatea și evoluția fenomenelor meteorologice.

Pentru a veni în sprijinul persoanelor fără adăpost, polițiștii locali au împânzit astăzi orașul și i-au sfătuit pe aceștia să meargă la centrul de urgență pentru vreme rea, situat pe șoseaua Mangaliei nr. 86 A. Acolo beneficiază de condiții civilizate, căldură, apă caldă și mâncare. Locuitorii orașului care identifică pe stradă persoane fără adăpost, sunt rugați să sune la 112 pentru ca aceștia să fie preluați și transportați în centrul special amenajat pentru vremea rea.

Facem apel către toți constănțenii să nu folosească autoturismele în această noapte decât dacă este neaparat nevoie iar cele care se află în trafic să fie echipate corespunzător, cu anvelope de iarnă.

Având în vedere faptul că vântul va sufla cu putere, Primăria Municipiului Constanța sfătuiește cetățenii să evite adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, precum şi a imobilelor aflate în construcţie.

Conducătorii auto sunt rugați să evite oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate rupe, și să circule cu atenție sporită prin dreptul panourilor publicitare.

Constănțenii, agenții economici și asociațiile de proprietari pot semnala permanent orice problemă la următoarele numere de telefon:

Dispecerat Primăria Municipiului Constanța – 0241/550055

Dispecerat Direcţia Generală Poliția Locală – 0241/484205, sau pe WhatsApp, la numărul 0799606142

Dispecerat Serviciul Protecție Civilă, Securitate, Sănătate în Muncă și Situații de Urgență - 0737552271.

COD ROȘU, la granița cu Constanța

Meteorologii au emis cod ROȘU în mai multe județe. Sunt afectate județele Buzău, Brăila, Ialomița, Călărași și Tulcea.

Vor fi intensificări puternice ale vântului cu rafale de peste 85...90 km/h, temporar va fi viscol și vizibilitatea redusă semnificativ.

Interval de valabilitate-05 februarie, ora 18:00 - 06 februarie, ora 08:00, fenomene vizate fiind viscol puternic, rafale de peste 100...120 km/h, vizibilitate redusă spre zero

în județul Constanța, din cauza vântului puternic, au fost oprite manevrele în Portul Midia și în Bara Sulina.

Și joi, vântul va mai prezenta intensificări temporare, cu rafale de peste 55 – 60 km/h, viscolind sau spulberând zăpada. Ziua și în a doua parte a nopții, local va ninge. Temperaturile maxime se vor încadra între -2 și 2 grade, iar cele minime între -4 și -1 grad

În urma atenționării de cod galben de viscol la Constanța, valabil în perioada 05 februarie, ora 08:00 - 06 februarie, ora 10:00, timp în care se vor semnala intensificări ale vântului și ninsori viscolite în Dobrogea, Primăria Constanța anunță că utilajele sunt pregătite să iasă pe teren.

Utilajele sunt gata să intervină pentru deszăpezirea orașului dacă situația o va impune. Constănțenii, agenții economici și asociațiile de proprietari pot semnala permanent orice problemă la următoarele numere de telefon:

Dispecerat Primăria Municipiului Constanța – 0241/550055

Dispecerat Direcţia Generală Poliția Locală – 0241/484205, sau pe WhatsApp, la numărul 0799606142

Dispecerat Serviciul Protecție Civilă, Securitate, Sănătate în Muncă și Situații de Urgență - 0737552271.

M.P.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La dezapezire se cere de 1000ori mai multi bani decat trebuie normal
2
0
cati dintre jurnalistii actuali au facut fac de jurnalism? 15% in rest alte specilitati unde "limba si literatura romana" nu se studiaza.
10
0
ce o s-a fie , o mare bucurie,daca va fi! dezapeziri, se.... trateaza cu nisip, sare si cloruri, bani, contracte pt. 10 cm de ...lapovita!
6
0
Ba o luati dracu razna cu codurile astea este se refera la vant idiotilor nu la zapada iar cap de pula care arinca vb astea in vant ar trebui sa isi dea demisia dc nici codu de vant nu se adevereste ca ala de zapada sigur nu este
7
1
Ce e asta? nu va riscati. Corect este: nu riscati, chiar daca generatia de azi foloseste frecvent aceasta expresie de dragul bravadei. Macar jurnalistii sa scrie corect...e chestie de respect de sine si respect pentru limba romana.
20
0
Sa muriti voi ca vin ninsorile!
13
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272