REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
17.1° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Atenție la factură: la granița cu Bulgaria există riscul de conectare a roaming-ului involuntar

Atenție la factură: la granița cu Bulgaria există riscul de conectare a roaming-ului involuntar

Andreea POPA 28 decembrie 2022 | 00:00 1810

Toate primăriile localităților de graniță din România vor fi obligate să instaleze panouri de avertizare cu privire la riscul de roaming involuntar, se arată într-un proiect de lege care trebuie aprobat de Parlament. Nu mai puțin de 26 de localități din județul Constanța se află la granița României cu Bulgaria, ceea ce înseamnă că primăriile de aici vor fi obligate să pună astfel de panouri peste tot.

Primăriile din localitățile de graniță și administratorii drumurilor care le traversează vor avea obligația de a instala indicatoare prin care să atenționeze persoanele în tranzit că există riscul că pe propriul telefon mobil, setat să își găsească o rețea locală în mod automat, ar putea intra o rețea dintr-o țară vecină, ajungându-se astfel la ”roaming involuntar”.

Panourile de avertizare pot evita eventuale costuri ridicate la facturile de voce și date pentru persoanele aflate în tranzit prin acele localități. Măsura este propusă într-un proiect legislativ inițiat de reprezentanții actualei puteri, iar pentru a intra în vigoare trebuie adoptată de Parlament, scrie Profit.

Conform datelor ANCOM preluate de inițiatorii proiectului, sunt 1.092 de localități în România care prezintă risc de roaming involuntar și pe care le regăsim în limitele teritoriale a 19 județe, după cum urmează: Arad, Bihor, Botoșani, Călărași, Constanța, Caraș-Severin, Dolj, Galați, Giurgiu, lași, Maramureș, Mehedinți, Olt, Satu Mare, Suceava, Tulcea, Timiș, Teleorman și Vaslui.

Ce presupune legea panourilor pentru risc de roaming involuntar

Numărul persoanelor supuse unui astfel de risc este considerabil: nu mai puțin de 1,4 milione de români sunt afectați de riscul unui roaming involuntar.

Conform proiectului de lege, la intrările în localitățile care se regăsesc în lista publicată de ANCOM se vor amplasa indicatoare cu rolul de a atenționa utilizatorii că urmează să tranziteze o localitate în care există risc de roaming involuntar din țările vecine.

De asemenea, administratorii drumurilor care se regăsesc pe raza unităților administrativ-teritoriale indicate în lista publicată de ANCOM au obligația ca, în cel mult șase luni de la data publicării listei, să instaleze, la cel mult 50 de metri distanță față de fiecare intrare în localitatea în care a fost identificat riscul de roaming involuntar, câte un indicator pe fiecare sens de mers, amplasat într-un loc cu vizibilitate pentru toți participanții la trafic, atât pe timp de zi, cât șl pe timp de noapte, care să conțină în mod obligatoriu textul: ”ATENȚIE! RISC DE ROAMING INVOLUNTAR”.

Noile indicatoare vor fi similare cu cele ale indicatoarelor de localizare pentru intrarea sau ieșirea din localitate. Culoarea indicatorului va fi albă, iar textul indicat, scris cu majuscule, va avea culoare neagră.

Care sunt primăriile din Constanța care vor trebui să instaleze panouri

Potrivit datelor ANCOM, în județul Constanța se află 26 de localități cu risc de roaming involuntar: Vama Ostrov, Ostrov, Dervent, Lipnița, Băneasa, Dobromir, Văleni, Șipote, Tufani, Furnica, Olteni, Viroaga, Căscioarele, Cerchezu, Negru Vodă, Cotu Văii, Albești, Limanu, Vama Veche, 2 Mai, Mangalia, Saturn, Venus, Neptun, 23 August, Tuzla.

În aceste condiții, cele 10 primării în componența cărora se află localitățile de mai sus vor trebui în curând să instaleze panouri cu risc de roaming involuntar care să deservească sutele de mii de oameni afectați, dacă luăm în calcul și turiștii ce vin în fiecare vară în stațiunile din sudul litoralului. Este vorba despre primăriile Lipnița, Băneasa, Dobromir, Cerchezu, Negru Vodă, Albești, Limanu, Mangalia, 23 August și Tuzla.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
in cee tarifele, sunt sensibil la fel, asta e legea, problema nu e cu bulgaria, este cu moldova,serbia si ukraina, ptr cine nu stie, abia asteapta operatorii sa ne ard la tarife, zic doamne ajuta, hotie pe fata
4
0
Si Moldova
0
0
E tare greu să selectezi manual rețeaua din setările telefonului
1
0
problema este la date.datele costa o gramada de bani drogalaii care joaca online.!
2
0
Și care e problema, e vorba de stat UE. Tarifele sunt minime. Aaa, da, la granița cu Ucraina sau Serbia e altceva!
8
0
Tara arde si parlamentul se piaptana.
6
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272