rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 23 octombrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Primarul Decebal Făgădău, câteva clarificări

AUTOBUZE ELECTRICE la Constanţa: detaliile proiectului. De când dispare RATC, pentru a face loc societăţii CT Bus

Vestea că administraţia locală constănţeană se pregăteşte pentru un parteneriat / asociere în vederea achiziţionării de autobuze electrice a declanşat o avalanşă de comentarii, de genul: „Păi doar ce au fost cumpărate peste 100 de autobuze Euro 6, abia acum s-a gândit primarul la varianta eco?”; „La ce mai trebuie alte autobuze?”; „Ăsta-i vis” şi aşa mai departe. Proiectele referitoare la autobuzele electrice sunt însă „cu bătaie lungă”, primarul Constanţei, Decebal Făgădău, explicând că totul se înscrie în Planul de mobilitate urbană şi că probabil va dura până când va avea loc achiziţia propriu-zisă a acestor mijloace de transport în comun. Acestea, în număr de 41, se vor alătura celor 104 autobuze Euro6 noi, eficiente, pentru a fi „componenta prietenoasă cu mediul” din flota totală de care are nevoie regia de transport în comun pentru a funcţiona optim.

Regia Autonomă de Transport în Comun Constanţa are o flotă de 183 de autobuze Euro 2 şi Euro 3, achiziţionate în perioada 2000-2004. Din cele 183 de autobuze, 17 nu mai sunt funcţionale. Pe lângă flota învechită, anul 2016 a adus în atenţia administraţiei publice locale şi problema unei datorii a RATC de 5 milioane de euro, moment în care s-a luat decizia elaborării unui plan care să schimbe radical situaţia. Pe data de 30 decembrie 2016, primarul Decebal Făgădău anunţa că a semnat contractul cu Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare, cu o valoare de 100 de milioane de lei. “Banii vor fi folosiți pentru achiziția unei flote de autobuze moderne, prietenoase cu mediul, climatizate corespunzător vara și iarna, dotate cu camere de supraveghere pentru siguranța călătorilor și adaptate nevoilor persoanelor cu dizabilități. Prezența BERD la Constanța reprezintă garanția transparenței, corectitudinii şi a încrederii de care se bucură municipiul nostru. (…) Așa cum am promis, în acest mandat voi construi un sistem de transport public modern, eficient, în care să avem încredere, pe care să îl folosim cât mai mulţi şi cu care să ne mândrim”, declara, la data de 30 decembrie 2016, Decebal Făgădău.

“BERD a acordat un grant pentru achiziţia de autobuze, respectiv transformarea regiei în societate”, a explicat Decebal Făgădău, în cursul zilei de ieri (27 iulie 2018). “După contractul semnat în decembrie 2016, a urmat consultarea de piaţă, discuţiile cu reprezentanţii BERD, RATC, producătorii de autobuze”, a continuat edilul. Patru firme s-au prezentat la licitaţia internațională, iar după prima etapă au rămas două firme în competiţie – Isuzu şi Mercedes. Interesant de menţionat că un autobuz Isuzu se ridică la suma de 165 de mii de euro, în timp ce unul Mercedes este cu 50 de mii de euro mai scump. Prin urmare, a fost aleasă varianta mai puţin costisitoare. 104 autobuze Euro6, marca Isuzu, vor circula pe străzile Constanţei, însă, conform planului de mobilitate, trebuie să existe şi o componentă prietenoasă cu mediul. “Cele 104 autobuze nu acoperă tot necesarul flotei. Avem, pe de o parte, aceste autobuze eficiente, dar şi componenta prietenoasă cu mediul în acest plan de mobilitate urbană. După momentul semnării contractului cu BERD şi licitaţia pentru autobuzele Euro6, noi nu am stat, ci am căutat variante pentru latura eco – autobuze fie electrice, fie pe hydrogen etc. S-a ivit acum varianta cu Ministerul Dezvoltării Regionale, care intenţionează să cumpere astfel de mijloace de transport pentru toată ţara”, a explicat Făgădău.

Aşadar, ministerul va fi cel care cumpără autobuzele. “În luna martie a.c. am intrat în discuţie cu Ministerul Dezvoltării Regionale. Au existat discuţii şi cu alte municipalităţi, fiecare solicitând la rândul lor achiziţia de astfel de autobuze. Ca urmare a acestor discuţii, ministerul a decis să facă o achiziţie generalizată, pentru toată ţara. Toţi doritorii au transmis documente de intenţie la minister, iar ministerul a solicitat să fie formulate proiecte de hotărâri. Ceea ce s-a şi întâmplat – după cum aţi văzut proiectele de pe ordinea de zi a şedinţei (cea care urmează să aibă loc marţi, 31 iulie 2018 – n.r.)”, a continuat Făgădău. După această etapă, ministerul va organiza o licitaţie, iar câştigătorul va începe producţia, iar ulterior livrarea autobuzelor electrice. Adică, o chestiune de durată.

Ca o paranteză, de precizat că un astfel de autobuz costă între 450 şi 550 de mii de euro. De asemenea, până când vor fi achiziţionate cele 41 de autobuze electrice, oraşul va trebui să se pregătească şi din punct de vedere al staţiilor de reîncărcare, precum şi a service-urilor capabile să le repare, respectiv instruirea şoferilor cu privire la utilizare.

Între timp, Primăria Constanţa va lucra la transformarea RATC în societate. Regia va deveni SC CT Bus, urmând să se semneze un contract de servicii publice între municipalitate şi viitoarea societate.

„După transformarea în societate, se va putea trece la următoarea etapă, adică şi în inelul periurban – Năvodari, Lumina, Kogălniceanu, Ovidiu, Valu lui Traian, Cumpăna Agigea”, a adăugat Decebal Făgădău. Adică, se va putea discuta despre transport cu SC CT Bus şi în afara municipiului Constanţa. Însă, acest plan ar putea deveni realitate abia după anul 2020.

Alexandra CUCU

Vezi şi:

Autobuze electrice la Constanţa - proiectul va fi discutat în şedinţa Consiliului Local

sâmbătă, 28 iulie 20185226
Comentarii

02Jeguri(29 iul 23:19)
Alta manevra jegule. Doar sa furati stiti , exista un Dumnezeu si pentru voi javrelor.
12Speram(29 iul 18:37)
sa fie autobuze cu tractiune integrala si garda la sol de juma de metru, adecvate pentru viitoarele cratere. La cinci sute de mii de euro bucata, ar fi posibil.
04Acordul de la Paris(29 iul 18:04)
Romaniei i s-a pus in vedere, pe 8 Mai 2018, printr-un ultimatum al Comisiei Europene sa-si rezolve gravele probleme de poluare si sa adopte un pachet normativ pentru calcularea si reducerea noxelor provenite din carburanti...cu aceasta administratie incapabila, Constanta se afla in pragul unui DieselGate ...
019Unul(29 iul 09:43)
O sa cumparati un cacat. Numai gura e de voi. Nu ati facut nimic. Absolut nimic. Si Vasluiul ne a luat o inainte ca oras. Absolut nimic. Unde naiba or fi banii Constantei. Sa nu faci absolut nimic
118Gata(28 iul 20:45)
Cumperi,cumperi si iar cumperi.Eu as vrea un Boeing sa merg de la gara pana la Miga daca se poate si vezi sa-mi aduci si restul.Auzi la el,el cumpara.Fa si tu cateva sondaje sa vezi ce vrea lumea.Ati zapacit oamenii de cap 28 de ani.Industria e moarta aici iar tu,ca si Mazarica continuati sa va faceti de cap cu banii nostri.Mi-e sila de voi.Scuze dar mi-a ajuns
316iamandi(28 iul 16:48)
Sa ti trag muie fagadaaaau
111Curiozitate Morbida(28 iul 16:13)
Metropolitan , Tucan si alti neamu lu Manivela privati, care pun si ei autobuze pe sosele, tot cu JUMA DE MILION DE EURO BUCATA le cumpara? dar cand platesc de tampesc impozite si toata nebunia, poate si domnu primar sa fie generos cu dubele turcesti de inspiratie asiatica. Plm, zici ca le ia de la RollsRoyce...
115Vrajeala(28 iul 14:45)
Doar vorbe pentru campania electorala!Dureaza ani de zile sa faci o sacietate si sa cumperi cateva autobuze!MARE VREJEALA!
020Gogosi(28 iul 14:18)
...cu smoala...ii miroase a campanie electorala incapabilului si gomosului ...ne laaaasi...ia-i si pe cei doi vice analfabeti ...ca nu ati facut nimic pentru urbe...doar pentru voi...autorizatii de construit in parcuri si pe putinul spatiu verde dintre blocuri...bineinteles fara parcari...in tot orasul nu ati plantat o floare...Constanta este un oras tern...gri...urat si schilodit de catre administratia din ultimii 18 ani...adica de mascarici si de voi...toate le faceti voi in "20 20"....s-a terminat...veti fi istorie in scurta vreme !!!
215Andrei(28 iul 12:29)
Nu avem parcuri de joaca pentru copii .. dar noi luam autobuze... Asta trebuie constantei
227Constantean(28 iul 11:14)
Mie imi miroase a campanie !!! De atatia ani voi nu sunteti in stare sa scapati orasul de cosciugele alea de GMS, si acum veniti cu asa vise??? Lafel, cum a promis si in campania electorala, ca zona RAJA de la intersectia Carrefour, o va face zona de agrement.... in poala !!! Niste borfasi ... avem in Cta zeci de blocuri noi in constructie, dar nici macar un parc???? nici macar o fabrica.... absolut nimic pt CALITATEA VIETII...
023Dan(28 iul 10:57)
Doar daca ar fi fost o solutie de autobuze electrice fara baterii ... hmm .. daca as inventa asa ceva i-as spune troleibuz. Am avut un vis in care CT avea si linii de autobuze de care amintesc eu mai sus, dar tot in visul ala a venit un drogat ca primar si a scos toate autobuzele electrice si a bagat diesel.
216Constantean(28 iul 10:37)
Nea Chitac, ce ai tras pe nas? In al 12-lea ceas s-a trezit Fagadau sa faca ceva. Asfaltari, borduri. Astea mergeau prin anii 90-2000. Prea tarziu. La urmatoarele alegeri il trimitem pe Fagadau in Madagascar. Bye bye
130Eugen(28 iul 08:53)
Adica faliment pe ratc si le luati terenurile si ii bagati pe alde cami de la gms pe linie dreapta. Bah sa-mi bag ....Dar stai linistit ca dupa 20 20 tu si gasca ta nu o sa mai fi.
415Chitac(28 iul 08:48)
Incet, incet toate se vor aseza, iar primarul Fagadau va demonstra ca este capabil si mai mult de atat Constanta ca deveni un oras cum nici nu am visat. Bravo domnule primar !
623mari(28 iul 07:55)
Cum adica un auto cu 500 mii euro ? Ce e avion ?
128tov.primar(28 iul 07:38)
cumparati ceva de calitate nu turcisme de 2 lei ..cati bani dai asa o sa mearga si autobuzele
241alergatoru(28 iul 07:18)
ce vrajeala, zici ca esti inainte de alegeri, inca putin si mai scoate un iepure din palarie, Constanta oras mizerabil cu o administratie de cacat
129Navodari ? Ha Ha Ha !(28 iul 06:51)
Acolo nu te vor lasa TUCAN si BABINCIUC ! Spre Navodari se va circula in cosciugele pe roti ale societatilot JTA si GMS inca cel putin 10 ani de aici incolo !
322ING.(28 iul 06:37)
E FRUMOS SA VISAM......UN 10 % DIN VISE DACA DEVIN REALITATE....ESTE SUPER OK......dar nu mai cred dl.primar.....din pacate....
335Medic(28 iul 06:17)
Terminati k prostiile la cum arata constanta ..va trebuie autobuze electrice ..acestea sunt mofturi ..vise e jale si haos in constanta ..
mai mult...Replica
23 oct 15:30ReplicaVREME REA în TOATĂ ȚARA! LA CONSTANȚA COD GALBEN

Vremea rea pune stăpânire pe întreaga țară. Mai exact, Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod...3780

23 oct 19:18ReplicaCASCADORIE: a pus la pământ un indicator rutier și a MUȘCAT din peretele unui imobil!2380
23 oct 12:37ReplicaPrins în FLAGRANT la Constanța! Un bărbat care vindea droguri, arestat la propunerea DIICOT4409
23 oct 10:22ReplicaAccident rutier la ieșire din Medgidia. Un OCTOGENAR a ieșit pe câmp cu mașina

Accident rutier la ieșire din Medgidia, spre Tortomanu, pe DJ 224. Un autoturism a părăsit partea carosabilă. Sunt...5872

23 oct 09:42ReplicaPRĂPĂD LA STAȚIA DE TAXARE FETEȘTI: CABINĂ SMULSĂ DE UN VEHICUL CU GABARIT DEPĂȘIT!18797
23 oct 00:00ReplicaAUCHAN are de plătit MII DE EURO clienţilor care s-au intoxicat în 2015 la autoservirea magazinului4760
23 oct 00:17ReplicaFEMEI AGRESATE PE STRADĂ! INFRACTORUL DOAR CE IEŞISE DIN ÎNCHISOARE!

Individul care a furat poșeta unei femei, pe bulevardul I.C. Brătianu, nu este la prima abatere. Acesta a mai fost...1878

23 oct 00:00ReplicaDigurile NIMĂNUI: ‘Dacă tot nu au proprietari, ne deschidem un laborator de amfetamine?’3022
23 oct 00:00ReplicaBani de la Consiliu Judeţean Constanţa pentru a aduce acasă o femeie care a murit în Italia1722
23 oct 00:00ReplicaFostul director general al Portului Constanţa, Decebal Şerban, în instanţă: trage cu dinţii să fie repus pe o funcţie de conducere în companie

Fostul director general al Companiei Naționale Administrația Porturilor Maritime SA Constanța vorbește despre...1529

23 oct 00:00ReplicaUn individ a fost ARESTAT pentru furturi CALIFICATE! Printre victime sunt şi rude ale sale975
23 oct 08:48ReplicaDeputatul Banias: 'Iau în calcul să candidez pentru încă un mandat'956
Vremea
8.9° - 9° marţi, 23 octombrie 2018
cer seninUmiditate: 100%
Vânt: 6.35 m/s din SV
Presiune: 1024.61 milibari

Loto
6/4921018254547
5/406826313311
joker471926319
Horoscop
mai mult...SPSportRT
23 oct 00:00SportMarius Copil s-a calificat în optimile turneului de la Basel

Marius Copil, locul 93 ATP, venit din calificări, s-a calificat, luni, în optimile turneului de la Basel, cu premii...187

23 oct 00:24SportSimona Halep anunță ce face după retragerea de la Turneul Campionilor: 'Îmi iau vacanţă şi o să plec în concediu cu cine îmi place şi cu cine mă simt bine'

Liderul WTA, Simona Halep, susține că va merge într-o vacanță după retragerea de la Tunerul Campioanelor,...577

23 oct 00:18SportRadu Tudor sare în apărarea medicilor, după moartea lui Ilie Balaci: 'Fuma ca un turc, bea șpriț după șpriț, nopți lungi în cârciumi și cluburi'

In Romania, ne place sa ne balacarim, se acuzam inaintea oricarei cercetari preliminare, apar public tot soiul de clovni...2628

23 oct 00:15SportCauza morţii lui Ilie Balaci. Medicii legişti au finalizat autopsia

Momente emoţionante la Biserica Sf. Ilie din Craiova unde a fost depus sicriul cu trupul lui Ilie Balaci. Fotbalistul a...1543

Local
23 oct 00:27LocalFregata „Regele Ferdinand” se întoarce acasă după o operațiune NATO

Fregata „Regele Ferdinand” a încheiat cu succes participarea la Operația NATO „Sea Guardian” și se va...455

23 oct 00:16LocalDealerii care vindeau DROGURI în zona CLUBURILOR, băgați după gratii!

Nouă bărbați, bănuiți că ar fi adus droguri din străinătate și apoi le-ar fi vândut în zona cluburilor și...998

23 oct 00:06LocalÎncepe FURNIZAREA CĂLDURII LA MANGALIA

Goldterm Mangalia începe furnizarea agentului termic, în sistemul centralizat de termoficare, din ziua de miercuri, 24...871

23 oct 00:10LocalFOTO. Adăpost improvizat, DĂRÂMAT de oamenii legii: 'oaspeţii', trimişi în satul lor!

Pe raza municipiului Constanţa îşi fac cuib mai multe persoane, prin locuri ascunse sau mai puţin ascunse. O parte...894

23 oct 00:09LocalBărbat din Cobadin arestat pentru furt în valoare de 7.000 de lei!

În urma cercetărilor în cazul comiterii unei infracțiuni de furt calificat, polițiștii din cadrul Secției 2 au...2727

23 oct 00:08LocalFără permis, depistat la volanul unui autoturism neînmatriculat

Polițiștii din cadrul Poliției orașului Negru Vodă, la da de 21 octombrie a.c., au depistat un tânăr, în...479

23 oct 23:50LocalMărfuri contrafăcute în valoare de peste 70.000 euro, reținute de inspectorii vamali

În data de 18 octombrie 2018, inspectorii vamali din cadrul Biroului vamal de frontieră Constanţa Sud, urmare a...311

23 oct 23:59LocalFurturi din magazine, cercetate de polițiștii constănțeni

Polițiștii din cadrul Secției 5, la data de 21 octombrie a.c., au identificat un bărbat, în vârstă de 42 de ani,...377

23 oct 23:58LocalScandalagiu din Cumpăna, condamnat la închisoare!

Polițiștii din cadrul Postului de Poliție Cumpăna, la data de 21 octombrie a.c., au depistat un bărbat, în...1196

23 oct 23:51LocalAu început lucrările de asfaltare pe un drum județean

În cursul zilei de 21 octombrie a.c., Regia Autonomă Județeană de drumuri și poduri (RAJDP) Constanța, unitatea...1104

Politică
23 oct 00:18PoliticăKlaus Iohannis comentează ridicarea în gradul de general a lui Cătălin Paraschiv

Administrația Prezidențială spune, pentru MEDIAFAX, că MAI a transmis către Klaus Iohannis propunerea de acordare...575

23 oct 00:17PoliticăSenatul a votat: Se desecretizează hotărârea CSAT care a stat la baza protocoalelor SRI-PÎCCJ

Senatul a adoptat, luni, proiectul de lege, inițiat de președinții celor două Camere ale Parlamentului, Liviu...287

23 oct 00:16PoliticăMarea Unire, celebrată și la Constanţa: simpozion și expoziție de ii și obiecte artizanale

Anul 2018 stă sub semnul Centenarului Marii Uniri, o sărbătoare a întregii Românii care aduce faţă în faţă...358

23 oct 00:15PoliticăOsman Fedbi, confirmat președinte al Uniunii Democrate Turce din România

Uniunea Democrată Turcă din România a organizat sâmbătă, 20 octombrie, Conferința Națională în cadrul căreia...984

23 oct 00:15PoliticăConsiliul Județean închiriază, prin LICITAȚIE, birouri în Centrul de Excelență în Turism „Tomis”

Consiliul Judeţean Constanţa organizează licitaţie publică deschisă cu strigare, în vederea închirierii...520

23 oct 00:14PoliticăSe plantează intens în Constanţa! Iată zonele vizate!

A început acţiunea care vizează plantarea de copaci în municipiu! Sunt plantați 100 plopi chinezești (Populus...543

23 oct 00:11PoliticăKlaus Iohannis a convocat partidele la consultări, pe tema legilor justiției

Preşedintele Klaus Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări, miercuri, de la ora 15,00, pe tema...240

23 oct 00:09PoliticăAu început lucrările de punere în siguranţă a Cazinoului din Constanţa!

S-a decis soarta Cazinoului din Constanța! De astăzi, 22 octombrie, se lucrează intens pentru punerea în siguranţă...1610

23 oct 00:07PoliticăSalariul minim brut creşte de la 1 noiembrie, în funcţie de studii sau vechime

Guvernanţii ne fac o surpriză. Salariile se vor majora de la 1 noiembrie şi nu de la 1 ianuarie, cum era programat....1579

23 oct 23:56PoliticăFiica și ginerele lui Gabriel Oprea, acuzați OFICIAL de plagiat de către Academia SRI

Ana Maria Tudor, fiica fostului vicepremier Gabriel Oprea, și Alexandru Marius Tudor, ginerele acestuia sunt acuzați...463

Monden
23 oct 00:00MondenConnect-R și Misha, înțelegere secretă înainte de despărțire. Nu se afișează însoțiți în public și nu se atacă în presă

Despărțiți în fapt anul trecut, Connect-R și Misha au dezvăluit abia vara aceasta că au divorțat. Ce i-a ajutat...299

23 oct 00:00MondenO tânără din America a venit la “X Factor”, pentru a-și cunoaște mama naturală

O poveste de viață incredibilă de viață va emoționa atât publicul, cât și pe cei patru jurați, în ea de-a...282

23 oct 20:10MondenZoli de la Sistem și-a lansat primul proiect solo cu un concert pentru prieteni

Trupa pe butoaie e istorie, dar eticheta de Zoli de la Sistem rămâne lipită de Zoli Toth! Ca să se scuture de ea,...170

23 oct 00:00Monden„Uriașul” Thor Björnsson din „Game of Thrones” s-a însurat. El are 2,05 metri, ea are 1,57 metri! Cum arată cuplul

Thor Björnsson (29 de ani), actorul din "Game of Thrones" cunoscut pentru rolul celui supranumit "Muntele", a confirmat...454

23 oct 00:00MondenAnca Damian a câştigat premiul pentru cel mai bun regizor la Festivalul de Film de la Varşovia 2018

Anca Damian a câştigat premiul pentru cel mai bun regizor, pentru lungmetrajul "Moon Hotel Kabul", la ediţia de anul...163

23 oct 00:00MondenInternational Tattoo Convention Bucharest: Ce tatuaje se poartă în 2019

La cea de-a noua ediţie a International Tattoo Convention Bucharest s-au bătut tatuaje din toate direcţiile, Costi...179

23 oct 19:58MondenMeghan Markle spune că s-a simţit eliberată după ce a renunţat la social media

Ducesa de Sussex, Meghan Markle, a anunţat, în timpul unui turneu în Sydney că s-a simţit eliberată după ce a...252

23 oct 00:00MondenFamilia "vânătorului de crocodili" Steve Irwin lansează un nou show TV

Familia regretatului realizator de televiziune australian Steve Irwin - cunoscutul autor de documentare inspirate din...232

23 oct 00:00Monden''Halloween'' a debutat în forţă pe primul loc în box-office-ul nord-american

Filmul horror ''Halloween'' a debutat în forţă pe prima poziţie în box-office-ul nord-american, cu încasări de...163

23 oct 19:44Monden„Stan & Ollie“, un film despre comicii Stan şi Bran, a fost proiectat în închiderea Festivalului de Film de la Londra

Laurel şi Hardy (Stan şi Bran), cel mai celebru cuplu comic din istoria cinematografiei, întruchipaţi de actorii...220

Mapamond
23 oct 00:00Mapamond„Nici o şansă“ ca Italia să iasă din UE sau zona euro, a dat asigurări şeful guvernului italian

Şeful guvernului italian, Giuseppe Conte, a reafirmat luni angajamentul european al ţării sale, în pofida...172

23 oct 00:00MapamondUniunea Europeană îndeamnă SUA şi Rusia să continue dialogul şi să menţină Tratatul INF

Uniunea Europeană (UE) a îndemnat luni SUA şi Rusia să continue dialogul, pentru a menţine Tratatul privind...166

23 oct 00:00MapamondCaravana migranţilor avansează în Mexic spre SUA, în ciuda avertizărilor lui Trump

La peste o săptămână de când a pornit din Honduras, o caravană a migranţilor a avansat duminică prin Mexic spre...200

23 oct 00:00MapamondMarea Britanie lansează un program de combatere a sclaviei moderne în spălătoriile auto, cu majoritatea victimelor est-europeni

Marea Britanie a anunţat luni lansarea unui program guvernamental de combatere a abuzurilor şi a sclaviei moderne în...188

23 oct 00:00MapamondAustralia: Prim-ministrul prezintă scuze naţionale victimelor pedofiliei

Prim-ministrul australian Scott Morrison a prezentat luni scuze naţionale victimelor pedofiliei, recunoscând în...164

23 oct 00:00MapamondAccident de tren în Taiwan: Probleme la sistemul de frânare, raportate cu jumătate de oră înainte de deraiere

Probleme la sistemul de frânare al trenului au fost raportate cu circa o jumătate de oră înainte ca acesta să...182

23 oct 00:00MapamondPurtător de cuvânt al Patriarhiei ruse: O vizită a papei Francisc în Rusia nu se află pe ordinea de zi

Posibilitatea efectuării de către papa Francisc a unei vizite în Rusia nu a fost discutată în cadrul deplasării...166

23 oct 00:00MapamondAutorităţile bulgare au confiscat 11 milioane de euro falşi în bancnote tipărite cu o tehnologie foarte performantă

Autorităţile bulgare au confiscat 11 milioane de euro şi 1,7 milioane de dolari în bancnote false, tipărite cu...214

23 oct 00:00MapamondTurcia: Doi morţi după ce o ambarcaţiune cu migranţi s-a scufundat în apropiere de Bodrum

Două persoane au murit după ce o ambarcaţiune cu migranţi s-a scufundat luni dimineaţa la numai 50 de metri...170

23 oct 00:00MapamondSpania: Un mort şi trei răniţi, după ce sute de migranţi au luat cu asalt enclava spaniolă Melilla

Un migrant african a murit şi alţi trei au fost răniţi când aproximativ 300 de migranţi au luat cu asalt duminică...189

Sănătate
23 oct 00:00SănătateCopiii internaţi în Spitalul Judeţean Constanţa au intrat în atenţia mămicilor constănţene! Iată cum pot dona haine persoanele interesate!

Mămicile din Constanţa s-au mobilizat în mediul online şi doresc să facă mai multe donaţii copiilor aflaţi la...2338

20 oct 20:50SănătateSemnal de alarmă: MOAŞELE, pe cale de DISPARIŢIE?

În îngrijirea gravidelor și supravegherea nașterilor și în țara noastră au început să apară meserii...1594

20 oct 01:18SănătateMurăturile în oțet din comerț pot cauza cancer gastric? Semnal de alarmă tras de Asociația Pro Consumatori

Castraveţi din India, muraţi în România, cu soluţie de dezgheţare a drumurilor şi metabisulfit de potasiu,...764

19 oct 20:54SănătateClădirea unde a funcţionat Secţia de Chirurgie Buco-maxilo-facială va fi preluată de CJC şi reabilitată!

Clădirile din curtea Spitalului de Boli Infecțioase Constanța se află, de foarte mulți ani, în paragină. În...2240

19 oct 00:35SănătateUn cabinet medical mobil va ajunge în zonele rurale din Constanţa! Iată ce servicii oferă copiilor!

În următoarele 9 luni, „Zana Merciluta”, primul cabinet stomatologic mobil din România, va ajunge la aproape 600...441

16 oct 00:08SănătateSe va extinde clădirea spitalului Municipal Mangalia

Spitalul Municipal Mangalia are o vechime de aproape 60 de ani și se află într-o continuă dezvoltare, iar în...958

4 oct 00:23SănătateŞase decese din cauza virusului West Nile, în ultima săptămână

Nouăsprezece noi cazuri de meningită şi meningo-encefalită cu virus West Nile, transmis prin înţepătura de...761

5 oct 19:09SănătateSecția de terapie intensivă nou-născuți de la Spitalul Judeţean, în proces de renovare şi modernizare!

Proiectul renovării și modernizării Secției de terapie intensivă nou-născuți a Spitalului Clinic de Urgență...1084

28 sep 23:56SănătatePrimul studiu de amploare pentru personalizarea depistării cancerului mamar va începe pe 1 decembrie

Un studiu de amploare va începe pe 1 decembrie pe un eşantion de 85.000 de femei din Europa şi Israel cu scopul de a...850

26 sep 12:00SănătateBolnavii de cancer nu mai pot face radioterapie GRATUITĂ în Constanţa!

Singurul centru de radioterapie din Constanța unde pot fi tratați bolnavii de cancer din toată Dobrogea nu mai oferă...1529