REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
20.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

AUTOBUZE ELECTRICE la Constanţa: detaliile proiectului. De când dispare RATC, pentru a face loc societăţii CT Bus

AUTOBUZE ELECTRICE la Constanţa: detaliile proiectului. De când dispare RATC, pentru a face loc societăţii CT Bus

Replica API 28 iulie 2018 | 02:51 1417

Primarul Decebal Făgădău, câteva clarificări

Primarul Decebal Făgădău, câteva clarificări

Vestea că administraţia locală constănţeană se pregăteşte pentru un parteneriat / asociere în vederea achiziţionării de autobuze electrice a declanşat o avalanşă de comentarii, de genul: „Păi doar ce au fost cumpărate peste 100 de autobuze Euro 6, abia acum s-a gândit primarul la varianta eco?”; „La ce mai trebuie alte autobuze?”; „Ăsta-i vis” şi aşa mai departe. Proiectele referitoare la autobuzele electrice sunt însă „cu bătaie lungă”, primarul Constanţei, Decebal Făgădău, explicând că totul se înscrie în Planul de mobilitate urbană şi că probabil va dura până când va avea loc achiziţia propriu-zisă a acestor mijloace de transport în comun. Acestea, în număr de 41, se vor alătura celor 104 autobuze Euro6 noi, eficiente, pentru a fi „componenta prietenoasă cu mediul” din flota totală de care are nevoie regia de transport în comun pentru a funcţiona optim.

Regia Autonomă de Transport în Comun Constanţa are o flotă de 183 de autobuze Euro 2 şi Euro 3, achiziţionate în perioada 2000-2004. Din cele 183 de autobuze, 17 nu mai sunt funcţionale. Pe lângă flota învechită, anul 2016 a adus în atenţia administraţiei publice locale şi problema unei datorii a RATC de 5 milioane de euro, moment în care s-a luat decizia elaborării unui plan care să schimbe radical situaţia. Pe data de 30 decembrie 2016, primarul Decebal Făgădău anunţa că a semnat contractul cu Banca Europeană pentru Reconstrucție şi Dezvoltare, cu o valoare de 100 de milioane de lei. “Banii vor fi folosiți pentru achiziția unei flote de autobuze moderne, prietenoase cu mediul, climatizate corespunzător vara și iarna, dotate cu camere de supraveghere pentru siguranța călătorilor și adaptate nevoilor persoanelor cu dizabilități. Prezența BERD la Constanța reprezintă garanția transparenței, corectitudinii şi a încrederii de care se bucură municipiul nostru. (…) Așa cum am promis, în acest mandat voi construi un sistem de transport public modern, eficient, în care să avem încredere, pe care să îl folosim cât mai mulţi şi cu care să ne mândrim”, declara, la data de 30 decembrie 2016, Decebal Făgădău.

“BERD a acordat un grant pentru achiziţia de autobuze, respectiv transformarea regiei în societate”, a explicat Decebal Făgădău, în cursul zilei de ieri (27 iulie 2018). “După contractul semnat în decembrie 2016, a urmat consultarea de piaţă, discuţiile cu reprezentanţii BERD, RATC, producătorii de autobuze”, a continuat edilul. Patru firme s-au prezentat la licitaţia internațională, iar după prima etapă au rămas două firme în competiţie – Isuzu şi Mercedes. Interesant de menţionat că un autobuz Isuzu se ridică la suma de 165 de mii de euro, în timp ce unul Mercedes este cu 50 de mii de euro mai scump. Prin urmare, a fost aleasă varianta mai puţin costisitoare. 104 autobuze Euro6, marca Isuzu, vor circula pe străzile Constanţei, însă, conform planului de mobilitate, trebuie să existe şi o componentă prietenoasă cu mediul. “Cele 104 autobuze nu acoperă tot necesarul flotei. Avem, pe de o parte, aceste autobuze eficiente, dar şi componenta prietenoasă cu mediul în acest plan de mobilitate urbană. După momentul semnării contractului cu BERD şi licitaţia pentru autobuzele Euro6, noi nu am stat, ci am căutat variante pentru latura eco – autobuze fie electrice, fie pe hydrogen etc. S-a ivit acum varianta cu Ministerul Dezvoltării Regionale, care intenţionează să cumpere astfel de mijloace de transport pentru toată ţara”, a explicat Făgădău.

Aşadar, ministerul va fi cel care cumpără autobuzele. “În luna martie a.c. am intrat în discuţie cu Ministerul Dezvoltării Regionale. Au existat discuţii şi cu alte municipalităţi, fiecare solicitând la rândul lor achiziţia de astfel de autobuze. Ca urmare a acestor discuţii, ministerul a decis să facă o achiziţie generalizată, pentru toată ţara. Toţi doritorii au transmis documente de intenţie la minister, iar ministerul a solicitat să fie formulate proiecte de hotărâri. Ceea ce s-a şi întâmplat – după cum aţi văzut proiectele de pe ordinea de zi a şedinţei (cea care urmează să aibă loc marţi, 31 iulie 2018 – n.r.)”, a continuat Făgădău. După această etapă, ministerul va organiza o licitaţie, iar câştigătorul va începe producţia, iar ulterior livrarea autobuzelor electrice. Adică, o chestiune de durată.

Ca o paranteză, de precizat că un astfel de autobuz costă între 450 şi 550 de mii de euro. De asemenea, până când vor fi achiziţionate cele 41 de autobuze electrice, oraşul va trebui să se pregătească şi din punct de vedere al staţiilor de reîncărcare, precum şi a service-urilor capabile să le repare, respectiv instruirea şoferilor cu privire la utilizare.

Între timp, Primăria Constanţa va lucra la transformarea RATC în societate. Regia va deveni SC CT Bus, urmând să se semneze un contract de servicii publice între municipalitate şi viitoarea societate.

„După transformarea în societate, se va putea trece la următoarea etapă, adică şi în inelul periurban – Năvodari, Lumina, Kogălniceanu, Ovidiu, Valu lui Traian, Cumpăna Agigea”, a adăugat Decebal Făgădău. Adică, se va putea discuta despre transport cu SC CT Bus şi în afara municipiului Constanţa. Însă, acest plan ar putea deveni realitate abia după anul 2020.

Alexandra CUCU

Vezi şi:

Autobuze electrice la Constanţa - proiectul va fi discutat în şedinţa Consiliului Local

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sper sa aiba bunul simt nesimtitul de Primar al Constantei sa aduca mult asteptatele autobuze electrice cu 1 luna sau 2 luni mai devreme de decembrie 2019 sau 2020 ianuarie sper !
0
0
suntem deja in Iulie peste 2 saptamani avem sanse sa vedem autobuze noi electrice?? sa sperma atunci sa nu minta D-nul Primar Decebal Fagadau si sa se tina de promisiune
0
1
Alta manevra jegule. Doar sa furati stiti , exista un Dumnezeu si pentru voi javrelor.
2
0
sa fie autobuze cu tractiune integrala si garda la sol de juma de metru, adecvate pentru viitoarele cratere. La cinci sute de mii de euro bucata, ar fi posibil.
2
1
Romaniei i s-a pus in vedere, pe 8 Mai 2018, printr-un ultimatum al Comisiei Europene sa-si rezolve gravele probleme de poluare si sa adopte un pachet normativ pentru calcularea si reducerea noxelor provenite din carburanti...cu aceasta administratie incapabila, Constanta se afla in pragul unui DieselGate ...
4
0
O sa cumparati un cacat. Numai gura e de voi. Nu ati facut nimic. Absolut nimic. Si Vasluiul ne a luat o inainte ca oras. Absolut nimic. Unde naiba or fi banii Constantei. Sa nu faci absolut nimic
20
0
Cumperi,cumperi si iar cumperi.Eu as vrea un Boeing sa merg de la gara pana la Miga daca se poate si vezi sa-mi aduci si restul.Auzi la el,el cumpara.Fa si tu cateva sondaje sa vezi ce vrea lumea.Ati zapacit oamenii de cap 28 de ani.Industria e moarta aici iar tu,ca si Mazarica continuati sa va faceti de cap cu banii nostri.Mi-e sila de voi.Scuze dar mi-a ajuns
19
1
Sa ti trag muie fagadaaaau
18
3
Metropolitan , Tucan si alti neamu lu Manivela privati, care pun si ei autobuze pe sosele, tot cu JUMA DE MILION DE EURO BUCATA le cumpara? dar cand platesc de tampesc impozite si toata nebunia, poate si domnu primar sa fie generos cu dubele turcesti de inspiratie asiatica. Plm, zici ca le ia de la RollsRoyce...
13
1
Doar vorbe pentru campania electorala!Dureaza ani de zile sa faci o sacietate si sa cumperi cateva autobuze!MARE VREJEALA!
17
1
...cu smoala...ii miroase a campanie electorala incapabilului si gomosului ...ne laaaasi...ia-i si pe cei doi vice analfabeti ...ca nu ati facut nimic pentru urbe...doar pentru voi...autorizatii de construit in parcuri si pe putinul spatiu verde dintre blocuri...bineinteles fara parcari...in tot orasul nu ati plantat o floare...Constanta este un oras tern...gri...urat si schilodit de catre administratia din ultimii 18 ani...adica de mascarici si de voi...toate le faceti voi in "20 20"....s-a terminat...veti fi istorie in scurta vreme !!!
21
0
Nu avem parcuri de joaca pentru copii .. dar noi luam autobuze... Asta trebuie constantei
15
2
Mie imi miroase a campanie !!! De atatia ani voi nu sunteti in stare sa scapati orasul de cosciugele alea de GMS, si acum veniti cu asa vise??? Lafel, cum a promis si in campania electorala, ca zona RAJA de la intersectia Carrefour, o va face zona de agrement.... in poala !!! Niste borfasi ... avem in Cta zeci de blocuri noi in constructie, dar nici macar un parc???? nici macar o fabrica.... absolut nimic pt CALITATEA VIETII...
29
2
Doar daca ar fi fost o solutie de autobuze electrice fara baterii ... hmm .. daca as inventa asa ceva i-as spune troleibuz. Am avut un vis in care CT avea si linii de autobuze de care amintesc eu mai sus, dar tot in visul ala a venit un drogat ca primar si a scos toate autobuzele electrice si a bagat diesel.
25
0
Nea Chitac, ce ai tras pe nas? In al 12-lea ceas s-a trezit Fagadau sa faca ceva. Asfaltari, borduri. Astea mergeau prin anii 90-2000. Prea tarziu. La urmatoarele alegeri il trimitem pe Fagadau in Madagascar. Bye bye
17
2
Adica faliment pe ratc si le luati terenurile si ii bagati pe alde cami de la gms pe linie dreapta. Bah sa-mi bag ....Dar stai linistit ca dupa 20 20 tu si gasca ta nu o sa mai fi.
31
1
Incet, incet toate se vor aseza, iar primarul Fagadau va demonstra ca este capabil si mai mult de atat Constanta ca deveni un oras cum nici nu am visat. Bravo domnule primar !
5
43
Cum adica un auto cu 500 mii euro ? Ce e avion ?
24
6
cumparati ceva de calitate nu turcisme de 2 lei ..cati bani dai asa o sa mearga si autobuzele
30
2
ce vrajeala, zici ca esti inainte de alegeri, inca putin si mai scoate un iepure din palarie, Constanta oras mizerabil cu o administratie de cacat
42
2
Acolo nu te vor lasa TUCAN si BABINCIUC ! Spre Navodari se va circula in cosciugele pe roti ale societatilot JTA si GMS inca cel putin 10 ani de aici incolo !
30
1
E FRUMOS SA VISAM......UN 10 % DIN VISE DACA DEVIN REALITATE....ESTE SUPER OK......dar nu mai cred dl.primar.....din pacate....
23
3
Terminati k prostiile la cum arata constanta ..va trebuie autobuze electrice ..acestea sunt mofturi ..vise e jale si haos in constanta ..
36
4

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102