REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.5° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
16.5° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Bacteria din alimente care poate fi fatală. Cum recunoaștem și cum prevenim infecția cu Salmonella

Bacteria din alimente care poate fi fatală. Cum recunoaștem și cum prevenim infecția cu Salmonella

Replica API 16 martie 2022 | 00:00 445

Salmonella este o bacterie care se transmite foarte repede la om atât de la animalele infectate, cât şi de la alimentele contaminate. Majoritatea celor infectaţi nu au simptome şi se vindecă fără tratament, dar pentru alţii această infecţiei poate fi fatală.

Salmonella este o bacterie care fost descoperită acum 125 de ani.

Majoritatea oamenilor infectaţi cu acestă bacterie au simptome precum: diaree, febră, crampe abdominale, greaţă şi dureri de cap la 12-72 de ore de la infectare. Starea de rău durează între 4 şi 7 zile şi majoritatea pacienţilor se vindecă fără tratament, potrivit Centers for Disease Control and Prevention.

Există însă şi cazuri în care pacienţii trebuie internaţi în spital. La aceşti pacienţi infecţia cu Salmonella se poate extinde de la intestine în sânge şi apoi către alte organe. În aceste cazuri bolnavul poate muri dacă nu este tratat rapid cu antibiotice.

Bacteria trăieşte în tractul intestinal al oamenilor şi al animalelor.

Diagnosticarea se face în urma analizei sângelui sau a scaunului.

Vârstnicii, copiii şi cei cu sistemul imunitar scăzut sunt cei mai predispuşi la agravarea infecţiei.

Infecţia cu Salmonella apare după consumul alimentelor contaminate sau a apei contaminate. Ea mai apare dacă persoana nu se spală pe mâini după atingerea animalelor infectate cu această bacterie.

Salmonella se transmite la oameni după ingerarea alimentelor, în general de origine animală, care conţin cantități mici de fecale a animalelor infectate. Printre aceste alimente se numără: carnea de vită, carnea de pasăre, lapte, peşte, ouă, dar şi legumele sau fructele procesate. Alimentele pot arăta şi mirosi normal, fără a părea contaminate, scrie digi24.ro.

Mâncarea poate fi contaminată în bucătărie, de exemplu, dacă la un moment dat a fost ţinut un aliment contaminat în frigider, acesta nefiind spălat ulterior, alimentul care va ocupa locul celui contaminat va fi de asemenea contaminat.

Pentru prevenirea infecţiei cu Salmonella trebuie să se păstreze astfel o bună igienă în bucătărie. Carnea trebuie bine gătită, să nu fie roz la mijloc. Laptele trebuie consumat doar după ce a fost fiert. Persoanele contaminate cu salmonella nu trebuie să gătească pentru a nu transmite mai departe bacteria celor care consumă mâncarea gătită.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212