REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
13.3° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Banal, dar eficient! Strănutul corect şi spălatul pe mâini, esenţiale pentru prevenirea bolilor de sezon

Banal, dar eficient! Strănutul corect şi spălatul pe mâini, esenţiale pentru prevenirea bolilor de sezon

Replica API 7 decembrie 2017 | 00:00 245

Sfaturi de la dr. Cristina Mihai, medic şef Secţia de Pediatrie Constanţa

Sfaturi de la dr. Cristina Mihai, medic şef Secţia de Pediatrie Constanţa

Zeci de copii sunt internați, săptămânal, la Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei”, cei mai mulți din cauza infecțiilor respiratorii. Mulți dintre ei au sub trei ani, spun medicii. Tocmai de aceea, pentru a preveni răspândirea virozelor, mai ales în această perioadă, trebuie acordată o foarte mare atenție și lucrurilor care pot părea banale: cum strănutăm și cât de des ne spălăm pe mâini.

Este perioada infecțiilor respiratorii, astfel că și numărul solicitărilor către Secția de Pediatrie a Spitalului Județean Constanța a crescut considerabil. Zeci de copiii, cei mai mulți cu vârste până în trei ani, sunt internați în spital.

„Sunt afecțiuni respiratorii care debutează ca niste viroze, dar care necesită aspirație de secreții, administrare de oxigen sau tratament simptomatic și patogenic, de exemplu de aerosoli, cortizon, bineînțeles pe durată scurtă, dar pentru care este necesară supravegherea în spital și tratamentul de specialitate. Dar sunt și virozele care se pot suprainfecta cu microbi și atunci necesită tratamentul cu antibiotice”, a afirmat conf. univ. dr Cristina Mihai, medicul șef al Secției de Pediatrie.

Pentru ca boala să fie tratată eficient, părinții sunt sfătuiți să se prezinte la medicul de familie încă de la primele semne, să urmeze sfaturile și tratamentul dat de către acesta și să revină apoi la control. Dacă tratamentul nu dă randament și starea copilului este tot mai proastă, atunci părinții sunt sfătuiți să vină la Urgență.

„Tratamentul durează de la câteva ore, la câteva zile. Dacă pentru o laringită simplă copilul își revine foarte repede, după administrarea de dexametazonă și aerosoli, și poate părăsi spitalul în câteva ore, există afecțiuni care necesită mai multe zile de internare”, a mai precizat dr. Cristina Mihai, medic primar pediatru.

Mai degrabă folosiți săpunul și apa, decât gelurile antibacteriene!

Având în vedere aceste aspecte, medicul atrage atenția că bolile pot fi prevenite acordând atenție și gesturilor care pot părea banale, la prima vedere: strănutatului și spălatului pe mâini.

Gradul de civilizație al unei țări se evaluează și după consumul de săpun pe cap de locuitor. Spălatul pe mâini previne îmbolnăvirile. Este imperios necesar să ne spălăm pe mâini, ori de câte ori este nevoie, iar copiii trebuiesc învățați să se spele corect.

„Am pus mâna pe păr, trebuie să ne spălăm pe mâini. Am pus mâna pe clanță, trebuie să ne spălăm pe mâini. Apa și săpunul sunt principalii inamici ai bacteriilor. Cu cât ne spălăm mai des pe mâini, cu atât prevenim îmbolnăvirile dese. Gelurile antibacteriene pot fi folosite temporar, de necesitate, dar, apoi trebuie să ne spălăm pe mâini”, a subliniat dr. Cristina Mihai.

Știți să strănutați corect?

O altă cale de transmitere a bolii este prin strănut sau tușit. „Strănutul în palmă duce la răspândirea rapidă a microbilor. După ce ați dus palma la gură în timpul strănutului, microbii rămân pe mână, mână cu care veți deschide o ușă sau o veți întinde unei alte persoane spre a face cunoștință. Pentru a evita răspîndirea microbilor, cel mai corect mod de a strănuta este aducând cotul brațului îndoit la gură. Astfel, microbii rămân într-o zonă din care nu mai sunt împrăștiați atât de ușor”, a mai explicat specialistul.

Atenție mare și la administrarea medicamentelor!

Medicii atrag atenția asupra faptului că medicamentele trebuiesc administrate corect, iar respectarea dozelor este elementară. „Au fost și copii intoxicați cu medicamente, fie din neglijența părinților care au supradozat medicația, fie tot din neglijența părinților care nu au supravegheat copilul și acesta a avut acces la medicamente(…) Antitermicele supradozate pot fi chiar mortale. Dacă se supradozează și se ajunge la doza toxică de paracetamol, atunci avem un protocol conform căruia se administrează terapie antidot, pentru că pacientul poate să dezvolte insuficiență hepatică și să decedeze dacă doza este foarte mare”, au mai afirmat medicii.

Mai mult, specialiștii recomandă părinților să fie atenți la ce medicament administrează, să fie cel dorit și nu altul: să fie în termen de valabilitate, să fie calea de administrare corectă pentru că se administrează eronat foarte multe medicamente și totdeauna când prescriem tratamentul avem grijă să fie conform rigorilor cerute de Agenția Națională a Medicamentului . Nu putem administra un medicament în aerosoli dacă la ANM scrie că este pentru cale intramusculară sau intravenoasă. Nu avem voie să administrăm medicamentul respectiv altfel decât este scris în portofoliul Agenției Naționale a Medicamentului, a precizat conf. univ. dr. Cristina Mihai.

În practica pediatrică, schemele terapeutice se bazează pe greutatea sau pe suprafaţa corporală a copilului, simptomele prezente, precum şi pe prevenirea suprainfecţiei sau agravarea bolii. Prin urmare, cereți întotdeauna sfatul medicului și țineți cont de faptul că riscurile de a administra doze necorespunzatoare sau medicamente periculoase sunt foarte mari și pot pune în pericol viața copilului.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
menegerul de acolo ar tre sa se spele si pe dinti la ciiit kkt a mincat.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272