REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
17.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

BĂTAIE DE JOC într-un cartier „de fiţe” al Constanţei: nici marcaje rutiere nu sunt, nici trotuare!

BĂTAIE DE JOC într-un cartier „de fiţe” al Constanţei: nici marcaje rutiere nu sunt, nici trotuare!

Replica API 28 mai 2018 | 01:16 784

Revoltă în cartierul rezidenţial Tomis Plus

Revoltă în cartierul rezidenţial Tomis Plus

Locuitorii cartierului rezidenţial Tomis Plus sunt revoltaţi: deşi locuiesc în unul dintre cele mai recente cartiere ale Constanţei, „de lux” ar putea spune unii, îşi strică maşinile pe nişte străzi betonate, distruse deja de gropi, fără marcaje rutiere, fără trotuare în unele părţi ale cartierului şi cu un iluminat public precar. Pentru a fi rezolvate problemele semnalate de locuitori, se impune ca Primăria Constanţa să preia în administrare drumurile din cartier. Procesul a fost demarat, până în prezent au fost preluate doar trei străzi, şi...cam atât! Mai departe, demersul s-a împotmolit în hârtii. În acest timp, constănţenii plătesc impozite, plătesc taxe...

În ultimul deceniu, municipiul Constanţa s-a extins considerabil. Nevoia de locuinţe a făcut ca la marginea oraşului să fie ridicate cartiere rezidenţiale, care de care cu oferte mai atrăgătoare pentru locuitorii Constanţei, cu apartamente moderne, în zone cu pază asigurată. Oamenii s-au înghesuit să cumpere şi nu este de mirare, având în vedere oferta disponibilă în municipiu! Dar, spre disperarea lor, deşi anii au trecut, iar administraţia locală s-a bucurat în tot acest timp de taxele şi impozitele plătite de ei, pentru locuinţele achiziţionate, i-a „uitat” când vine vorba despre cele mai banale beneficii.

Cartierul Tomis Plus este cel mai elocvent exemplu în acest sens. Au trecut aproximativ zece ani de când în cartier s-au mutat primii beneficiari ai locuinţelor. Între timp, zona s-a dezvoltat considerabil iar investitorii încă mai construiesc. A fost înfiinţat un centru educaţional, au apărut locurile de joacă – insuficiente, ce-i drept, având în vedere că zona este populată în special de tineri! – au fost deschise magazine şi alte facilităţi.

În schimb, dotările pe care ar fi trebuit să le asigure administraţia locală încă se lasă aşteptate! Locuitorii cartierului Tomis Plus din Constanţa au iniţiat o petiţie online în încercarea de a strânge semnături prin care să convingă autoturităţile locale ...să-şi facă treaba!

Petiţie online iniţiată de locuitorii din Tomis Plus

„Drumuri şi iluminat în cartierul Tomis Plus din Constanţa”, este intitulată petiţie, prin care locuitorii reclamă: „Considerăm inadmisibil faptul că într-unul dintre cele mai mari oraşe ale României, precum Constanţa, unde există o staţiune de lux precum Mamaia, poate exista o situaţie atât de precară a străzilor. În prezent, străzile nu sunt asfaltate fiind încă din beton, care s-a deteriorat destul de mult de cânt a fost înfiinţat cartierul, nefiind nici măcar peticit, formându-se gropi foarte mari. Nu există trotuare pe care pietonii să poată circula, aceştia fiind nevoiţi să cricule pe carosabil, punându-şi viaţa în pericol. Iluminatul public este foarte precar, acest lucru punând în pericol pietonii şi tot odată facilitând desfăşurarea anumitor infracţiuni sau activităţi ilegale. Nu în ultimul rând, una dintre cele mai importante nereguli o reprezintă lipsa totală a dirijării traficului auto şi pietonal, marcajele lipsind în totalitate. Acest lucru face ca traficul să se desfăşoare într-un mod haotic şi ca anumite automobile să fie parcate efectiv în mijlocul drumului, mai ales în zonele din vecinătatea centrelor comerciale.

Noi, locatarii, plătitori de taxe şi impozite, dorim schimbarea acestei situaţii de neconceput într-o ţară civilizată europeană, prin rezolvarea problemelor menţionate mai sus”.

Cartier rezidenţial „de lux” cu străzi distruse, maidanezi şi boschetari printre blocuri!

Ce-i drept, Tomis Plus mai are mult până va ajunge să arate într-adevăr a „cartier rezidenţial” aşa cum vedem prin străinătate. Şosele au fost betonate, fără a fi asfaltate, şi sunt deja denivelate şi pline de gropi. Indicatoarele rutiere au fost montate, dar fără a fi însoţite şi de marcajele rutiere eferente. De exemplu, au fost instalate indicatoarele de „trecere pietoni”, dar nu există nicio trecere de pietoni desenată pe şosea în tot cartierul! Pe unele străzi, stâlpii de iluminat sunt la distanţe considerabile unul de celălalt, în vreme ce în alte zone sunt aproape lipiţi unul de altul. Câinii maidanezi nu lipsesc, cum nu lipsesc nici boschetarii care scormonesc prin tomberoane, prin spatele blocurilor.

Pentru ca problemele semnalate de locuitori să fie rezolvate trebuie ca, în primul rând, străzile să aparţină domeniului public al municipiului Constanţa. Adică Primăria Constanţa să preia străzile de la cei care au ridicat imobile în zonă; municipalitatea nu are autoritate şi nu acţionează pe domeniul privat.

Investitorii au toată bunăvoinţa şi dorinţa ca cele reclamate de locuitori să fie soluţionate. Drept dovadă, reprezentanţii Tomis Development SRL au semnat o declaraţie în faţa notarului Cristina Budei, prin care, în condiţiile art. 562, alin. 2. Codul Civil, renunţă la dreptul de proprietate asupra unui număr de 21 bunuri imobile – terenuri – pe care sunt realizate, în prezent, străzile. „Declarăm că terenurile descrise anterior nu sunt grevate de sarcini, ipotecate sau sechestrate, aşa cum rezultă din extrasele de Carte Funciară nr 95.091 .... nr. 95.347 din 9.08.2017 eliberate de Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Constanţa, nu au fost înstrăinate unor persoane fizice sau juridice şi nu fac obliectul vreunui litigiu aflat pe rolul instanţelor judecătoreşti de orice grad”, se arată în declaraţia semnată de administratorul special Daniel Zafir, prin care Tomis Development SRL cedează străzile. DOCUMENT (fragment):

Doar trei străzi au fost preluate, pentru a putea intra autobuzul RATC în cartier. Celelalte...mai aşteaptă!

Dar, undeva pe parcurs, procesul de preluare a străzilor a fost întrerupt. Potrivit unui consilier local municipal, locuitor al cartierului Tomis Plus – care, după cum a precizat şi pentru „Replica de Constanţa” a făcut numeroase demersuri pentru ca zona respectivă să intre în civilizaţie! – până la această oră au fost preluate de municipalitate, prin hotărâre de Consiliu Local Constanţa, doar trei străzi din cartierul respectiv, adică străzile Kracovia, Napoli şi Lyon. Mai precis, străzile pe unde, în prezent, circulă şi are staţii autobuzul 3 al Regiei Autonome de Transport în Comun (RATC) Constanţa. „Nu se putea să circule autobuzul RATC pe drumurile private, astfel că au fost preluate cele trei străzi. Dar a fost mai mult o preluare...pe hârtie. Pentru celelalte, urma ca proprietarii terenurilor să cedeze câţiva metri pentru străzi, trotuare etc. Procesul este derulare”, a afirmat consilierul local.

Procesul este în derulare dar fără să ...avanseze! „Sunt foarte buni la bune intenţii, dar când vine vorba despre pus în practică, nimic nu se mai poate. Nu se duce la capăt ce este de făcut, se poticnesc şi rămân poticniţi cu anii, pentru câte un proiect minimalist. Este un fel de „lasă-mă să te las”! De exemplu, sunt vreo cinci câini maidanezi care terorizează cartierul, am vorbit de mai multe ori şi la firma de ecarisaj, şi la serviciul respectiv. În doi ani, au reuşit să ridice doi câini!”, a adăugat consilierul local cu privire la modul cum „soluţionează” angajaţii Primăriei Constanţa aspectele semnalate de locuitorii din Tomis Plus.

„Incompetenţă, incapabili să reacţioneze şi să facă o treabă de la A la Z. Dau vina unii pe alţii, nimeni nu răspunde în faţa nimănui, în schimb tot sunt cu festivismele: să ne adunăm, să facem poze, dar nu se face o treabă până la capăt!”, a mai adăugat alesul local.

De menţionat că Primăria Constanţa nu a oferit un punct de vedere, purtătorul de cuvânt al instituţiei nemafiind de găsit câteva zile la rând.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Tomis plus unul dintre cele mai respectate cartiere? Voi sunteti sanatosi la cap? Pe acolo intra vatul in Constanta. Te pisi pe el de cartier cu blocuri din carton presat
0
2
Decat sa decartati bani la popi sa va faca ditamai biserica, mai bine de banii aia va puneati semne de circulatie.
1
1
Sunt strazi neasfaltate, si aia se plang de marcaje ca e zona de lux, plateste cumva alt impozit in zona aia ?
2
1
nu sunt bani ,,,nu ati platit impozitu,,,ati facut evaziune fiscala,.
2
2
Cumparati in camp in orasul lui fagabou . Ti ai dreaq de saraci hoti si koorve
5
5
Probabil Primaria asteapta primul cutremur mai serios, dupa care nu mai mai fi nevoie. Cumparati in continuare de la cipani.
8
4
Astia de la Tomis plus sint niste escroci. Nu platesc firmele cu care lucreaza si de asta blocurile sint niste gioarse. Cat de prost sa fi sa iti iei casa in camp si de la escrocii de Zaif si Orban
9
2
palazu sau poiana sunt mai aproape de Ovidiu decat orasul Constanta . cartier de fite ? acolo locuiesc doar taranii veniti din BR,CL,GL,TL
14
7
Unul din cele mai mari orase ? Mamaia, statiune de lux ? Nici nu merita sa citesc petitia mai departe dupa asta. Cand ati luat casa acolo nu ati vazut ca nu sunt strazi ? Ati cumparat la preturi de nimic in cartier de "lux", pe speranta ca.. se va face. Acum stati in "lux".
18
5
Tomis plus este fix in camp, din multe apartamente chiar poti sa vezi f multi mistreti daca te uiti pe geam . Te mananca serpii acolo la iesire din oras
18
7
Faaa Marieee, da prosta mai esti.Mai bine ziceai ca face parte din harsova . Poarta 6 e mai departe bre marie bre de centrul orasului decat tomis plus asta ce inseamna? Ca poarta 6 apartine de Lazu?
7
4
Cainii nu deranjeaza. Tiganii de la gunoi deranjeaza ca striga dupa tine la balcon si imprastie gunoiul... haideti sa fim seriosi
7
1
Tomis plus cred ca face parte din Ovidiu, este foarte departe de centrul orasului Constanta
12
5
Deja va fortati norocul,in viata nu poti sa le ai pe toate cu tot pressigul vostru,cei din Zair&Congo nu au apa si hrana de ex.!
5
1
Nu sunt trotuare, pentru ca oamenii au unde sa isi parcheze masinile. In Constanta exista trotuare, pentru ca sa se parcheze masini, iar oamenii le ocolesc circuland pe carosabil.
5
3
O mana se spala pe alta..de pacate e sloganu siper conducatorilor orasului minune. La revedere Constanta eu ma mut la tara ca nu o sa simt diferenta pricum
8
1
Au bagat si transport public in cartier ca asta mai lipsea si ghiciti unde e statia de autobuz ..fix in sensul giratoriu unde naiba sa mai pomenit asa ceva in legislatia rutiera, cate treceri de pietoni ati vazut la tomis plus?
7
2
asa e si la veternai la primo , haos total , iarna se merge cu tractorul
6
1
Pai alesul local din poveste ar trebui sa initieze hotarari de consilu local
5
3
Aia de la Tomis Plus sunt niste banditi. Au inselat multa lumea pana acum. Au contabilitate dubla!
18
1
doar saracii au nevoie de trotuare , pentru restul s-a inventat masina
8
18
Avem primarie? Nu stiam! Nu se vede! Huoooo PSD Jeguri penale! Sictir
18
6

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272