REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.9° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
10.9° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Bombă la ANR! Alexandru Mezei și alții, „fortați“ să-și dea demisiile!

Bombă la ANR! Alexandru Mezei și alții, „fortați“ să-și dea demisiile!

Mirela PASCAL 22 februarie 2023 | 00:00 15479

Bomba anului la Autoritatea Navală Română! Un control al Corpului de Control din cadrul Ministerului Transporturilor îi lasă pe mai mulți șefi de la cârma companiei fără serviciu. Directorul Cosmin Laurențiu Dumitrache a primit dispoziție să le desfacă contractele individuale de muncă, pe motiv că încasează și pensie și salariu. Cei vizați aveau obligația de a anunța angajatorul că s-a emis decizia de pensionare și să-și exprime opțiunea de a rămâne, în continuare, în câmpul muncii. Ceea ce nu au făcut mulți dintre ei. Nu au știut ori au fost informați prost. Printre cei 17 angajați ai ANR, de la Constanța, și încă 2 de la Tulcea, care își fac bagajele se numără și  șeful Căpităniei Zonale Constanța, Alexandru Mezei, dar și Laurențiu Zanfir, fostul său adjunct.

Bomba la ANR! Alexandru Mezei si altii, „fortati“ sa-si dea demisiile!

În ciuda discuțiilor interminabile la nivelul Parlamentului României cu privire la cumulul pensiei cu salariul în funcțiile la stat și a interzicerii, parțial, a acestui obicei, există în continuare bugetari care beneficiază de acest privilegiu, până la o reglementare clară. Condiția este să depui cererea, cu 30 de zile înainte de data când ar trebui să ieși la pensie, în atenția angajatorului astfel încât acesta să-și dea, sau nu, acceptul pentru continuarea activității. Sunt situații în care mulți bugetari nu știu sau nu sunt informați corect cu privire la aceste reglementări. La ANR, de exemplu, compania unde posturile de conducerile sunt râvnite de la cel mai mic nivel, sunt mulți bugetari în această situație. Bugetari care au fost ”turnați” la Ministerul Transporturilor, organ care, la rândul său, a trimis Corpul de Control pentru a investiga problema.

Bomba la ANR! Alexandru Mezei si altii, „fortati“ sa-si dea demisiile!

Urmare acestui control, directorul Cosmin Laurențiu Dumitrache a primit dispoziție să le desfacă contractele individuale de muncă. S-a constatat că 17 salariați erau beneficiari de pensie pentru limita de vârstă. Aceștia nu au informat conducerea ANR că sunt beneficiarii dreptului de pensie.

Mezei pleacă de la ANR și, implicit, de la Căpitănia Zonală Constanța

Nu știm dacă a primit cu brațele deschise decizia sau nu, cert este că Dumitrache s-a resemnat și a purces la curățenia de primăvară. Așa se face că mulți dintre șefi își fac bagajele și lasă în urmă compania care, pentru care mulți dintre ei, a fost casă mai bine de 20 de ani. Printre ei se află și Alexandru Mezei, șeful Căpităniei Zonale Constanța, cu o vechime și o experiență de aproape 30 de ani la cârma companiei.

Mezei a ieșit la pensie în august 2021, la limită de vârstă. La acea dată, nu a știut că trebuie să anunțe el sau Casa de Pensii angajatorul cu privire la emiterea deciziei de pensionare pentru limita de vârstă, mai ales că dorea continuarea activității în cadrul companiei. Poate și pentru că legea nu era destul de clară, spun unii dintre ei. Art. 106 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice spune că „Decizia casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale se comunică persoanei care a solicitat pensionarea, în termen de 5 zile de la data emiterii”. 

Bomba la ANR! Alexandru Mezei si altii, „fortati“ sa-si dea demisiile! Alexandru Mezei

Ulterior, mai exact în aprilie 2022, prin Legea nr. 76 din 04 aprilie 2022 publicată în Monitorul Oficial, legiuitorul a completat articolul de mai sus, prin adăugarea alin. 5, având următorul cuprins: „În termenul prevăzut la alin. (4), casa teritorială de pensii emitentă comunica angajatorului o informare cu privire la emiterea deciziei de pensionare pentru limita de vârstă, anticipată parțială sau de invaliditate. Informarea va cuprinde numele și prenumele persoanei, tipul deciziei de pensionare, precum și data emiterii acesteia“.

Mezei și ai săi colegi urmează să semneze decizia desfacerii contractului de muncă, în baza articolului 56, lit. C,  din Codul Muncii, articol care prevede că „Contractul individual de muncă existent încetează de drept la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârsta standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, cu caracter excepțional, pentru salariata care optează în scris pentru continuarea executării contractului individual de muncă, în termen de 30 de zile calendaristice anterior împlinirii condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, la vârsta de 65 de ani.“

Cine mai pleacă de la ANR!

Așa cum am punctat și mai sus, sunt 17 angajați ANR de la Constanța și 2 de la Tulcea care pleacă acasă. Printre aceștia sunt: Emil Gușă, șef  Serviciul VTMIS Constanța, Sergiu Diaconu, Șef S.I.M.P-Serviciu Gas Sprijin Inspecții Tancuri, Dumitru Burcu șef Birou ITGF, Mădălina Luca, de la Personalul Navigant.

Laurențiu Zanfir, și el vizat!

Un alt nume vizat este Laurențiu Zanfir, Directorul Direcția Siguranța Navigației, Securitatea Navelor și Personal. Zanfir este angajat ANR din 2004.

Bomba la ANR! Alexandru Mezei si altii, „fortati“ sa-si dea demisiile! Laurențiu Zanfir

Din aprilie 2013, până în iulie 2017 a fost director adjunct al Căpităniei Zonale Constanța, apoi, din iulie 2017 până în februarie 2018 a fost șeful Căpităniei Zonale Constanța, când a revenit pe postul de adjunct, unde a stat până în mai 2018. De la această dată, ocupă funcția de Director Direcția Siguranța Navigației, Securitatea Navelor și Personal Navigant.

Dumitrache, pus în funcție de liberali

Autoritatea Navală Română este condusă de Cosmin Dumitrache, în vârstă de 41 de ani. Acesta a fost instalat în funcția de director general, cu suportul Partidului Național Liberal, în locul lui Alexandru Mezei, care a demisionat la finalul anului 2019. Deși se credea că va veni cu un suflu nou și va produce schimbări semnificative pentru a aduce progres în cadrul Autorității Navale Române, din câte se pare, acesta ar avea alte planuri. Dumitrache nu este străin de ANR, el fiind, din martie 2019, Inspector Specialitate Gr. I A – Serviciul Port State Control / Flag State Control în cadrul acestei instituţii. De asemenea, el ocupă, încă din 2017, postul de Şef de Lucrări - Catedra Navigaţie şi Transport Maritim din cadrul Facultăţii Navigaţie şi Transport Naval a Universităţii Maritime Constanţa. În perioada 2016 – 2017, Dumitrache a fost angajat al CERONAV și, anterior, a fost comandant pentru nave cu TB 3.000 de tone sau mai mare.

Acuzații, după numirea lui Dumitrache, în 2020

Numirea lui Dumitrache a născut mai multe semne de întrebare și îngrijorare în rândul celor de la ANR. În 2020, mai mulți angajați au transmis o scrisoare prin intermediul căreia își manifestau îngrijorarea față de viitorul companiei. "O instituție de renume este pe cale de a fi pusă pe butuci de o gașcă de indivizi cu interese meschine. Această mișcare, ce pune semne de întrebare vizavi de competența celor care propun consiliul de conducere al autorității în cauză, are la bază o fundamentare sumară, conjuncturală, subiectivă și lipsită de motive reale. Suntem în situația în care un tânăr, de 39 de ani, comandant de navă, fără experiență managerială, s-a trezit peste noapte director general al unei instituții de prestigiu. Orice comandant cu experiență poate certifica ascensiunea profesională extrem de dubioasă a acestui individ. Activitatea paralelă de șef de lucrări la CNTM din cadrul UMC Constanța ridică multe semne de întrebare având în vedere că respectivul ar fi trebuit să se găsească pe navă în cea mai mare parte a timpului. Pentru a ajunge comandant de navă necesită un mare număr de ani petrecuți pe mare fapt ce intră în conflict cu cariera universitară, care de asemenea necesită un număr de ani pentru a ajunge șef de lucrări. Evident că fără ajutor nu se poate ocupa o funcție managerială, ceea ce pune sub semnul întrebării toate realizările profesionale ale individului.

Bomba la ANR! Alexandru Mezei si altii, „fortati“ sa-si dea demisiile! Cosmin Dumitrache

Acest plurivalent personaj intenționează ca, la doar 6 luni de la ungere, să revoluționeze o instituție fără să prezinte măcar o strategie instituțională pe termen scurt/mediu/lung. Printre principalele modificări se numără desființarea direcției care gestionează una dintre cele mai importante activități ale instituției și anume managementul personalului navigant român. Este de notorietate că România este unul dintre principalii furnizori de personal navigant de calitate la nivel mondial, iar actuala conducere tratează subiectul cu un total dezinteres, mai spun aceleași surse. De asemenea, schimbările mai vizează asimilarea eronată a unui departament specific pentru personalul navigant cu activitatea de secretariat, desființarea a două căpitănii și a unor servicii fără justificări consistente, cât și transformarea unor funcții de conducere în funcții de execuție și reînființarea altor funcții de conducere cu aceleași atribuții.", precizau, la acea dată, surse din cadrul Autorității Navale Române.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272