REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Călătoria cu avionul: cum reduci riscul de îmbolnăvire?

Călătoria cu avionul: cum reduci riscul de îmbolnăvire?

Replica API 17 august 2021 | 00:00 513

Călătoria cu avionul poate să fie o plăcere sau o necesitate, însă aerul recirculat, precum și apropierea mare dintre pasageri sunt factori care ne predispun la îmbolnăviri.

Sursă foto: Shutterstock

Călătoriile cu avionul pot fi la ordinea zilei pentru persoanele cu joburi care implică multe deplasări, însă pentru mulți oameni avionul reprezintă un mijloc de transport rapid pentru ajungerea în destinații de vacanțe și concedii. Însă zborurile pot veni și cu neplăceri, cum ar fi îmbolnăviri cauzate de virusuri sau bacterii, scrie doc.ro.

Când ajungi la destinație, indiferent dacă este vorba de muncă sau de relaxare, este neplăcut să te pomenești că îți curge nasul, că faci febră sau că te doare în gât. Boli respiratorii precum gripa și răceala sunt cele care se transmit cel mai frecvent când e vorba de călătoria cu avionul, însă și virusurile ori bacteriile care declanșează enterite sunt destul de des întâlnite atât la adulți, cât mai ales la copii.

E bine de reținut că, cu cât zborul este mai lung, cu atât ești mai expus riscului de îmbolnăvire. Poți lua, însă, câteva măsuri pentru a reduce șansele de îmbolnăvire în timpul călătoriei cu avionul:

Curăță-ți mâinile de mai multe ori pe parcursul zborului

Spală-ți mâinile cu apă și săpun sau dezinfectează-le cu un gel ori cu șervețele umede care conțin alcool în proporție de 70% sau mai mult în timpul călătoriei cu avionul. Șervețelele pot fi utilizate și pentru a dezinfecta suprafețele cu care intri în contact, cum sunt mânerele scaunului, catarama centurii sau măsuța extensibilă de pe scaunul din față. În acest fel, elimini mare parte dintre microbi și reduci riscul de infectare. Pentru că alcoolul usucă pielea, e bine să ai cu tine și un tub mic de cremă hidratatntă pe care să o aplici pe mâini după ce te-ai dezinfectat.

Ia-ți măsuri suplimentare de precauție

În pandemia de COVID-19, purtarea măștii care să acopere nasul și gura este obligatorie în aeroport și pe parcursul călătoriei cu avionul, dar și în perioadele în care nu există pandemii se poate dovedi utilă. De exemplu, dacă știi că ai sistemul imunitar slăbit, că tocmai îți revii după o boală sau călătoria ta cu avionul are loc în plin sezon al virozelor, e indicat să îți iei în geantă și o mască de protecție chirurgicală, de unică folosință, pe care să o porți în timpul zborului. Purtarea măștii este importantă cu atât mai mult dacă stai lângă un pasager care strănută sau tușește.

Folosește soluție salină nazală

Aerul uscat din avion deshidratează mucoasa nasului, reducând astfel capacitatea organismului de a se proteja împotriva infecțiilor. De aceea, e recomandat să foloseșți un spray nazal salin atât înainte de zbor, cât și în timpul zborului, mai ales în cazul în care călătoria cu avionul durează mai multe ore. În acest fel, menții mucoasa nazală hidratată și creezi o barieră care ține microbii la distanță. Alege un spray cu ingrediente cât mai naturale, cum ar fi apa de mare.

Hidratează-te

În timpul călătoriilor tindem să bem mai puține lichide decât într-o zi obișnuită, însă acest lucru trebuie descurajat. Din cauza aerului uscat din avion, organismul se deshidratează mai repede, ceea ce înseamnă că rămâne mai vulnerabil în fața bolilor. Consumă, așadar, atât apă simplă, cât și ceai de plante, înainte și în timpul zborului, precum și după ce ajungi la destinație pentru a te menține hidratat.

Ia-ți cu tine propria pernă și/sau pătură

Atunci când călătoria cu avionul are loc pe distanțe mai lungi, cum ar fi de pe un continent pe altul, ori dacă zborul este unul lung și de noapte, unele companii aeriene oferă pasagerilor pernă, mască de dormit și pătură. Însă, având în vedere că aceste obiecte sunt folosite și refolosite, apoi resigilate după fiecare zbor, pot aduna în ele o mulțime de agenți patogeni. Pentru a-ți scădea considerabil riscul de îmbolnăvire, ia-ți în bagajul de mână propria pernă sau pătură mică dacă știi că le vei folosi.

Cere schimbarea locului

În general, dacă zborul este unul complet, locul din avion nu poate fi schimbat, însă de multe ori mai rămân câteva locuri libere. Dacă nimerești lângă un pasager care pare să sufere de o răceală cruntă, poți discuta cu un însoțitor de bord și îl poți ruga să verifice dacă nu se poate, totuși, să îți ofere alt loc. Asigură-te că nu ești nepoliticos când tratezi această problemă delicată și sugerează-i pasagerului bolnav că, fără tine alături, va avea mai mult loc la dispoziție și se va simți mai confortabil în situația în care se află.

Odihnește-te bine atât înainte, cât și în timpul zborului

Perspectiva unei călătorii cu avionul le poate face pe unele persoane să aibă un somn tulburat, mai ales dacă sunt fie foarte entuziasmate, fie, dimpotrivă, au frică de avion. Însă lipsa odihnei face sistemul imunitar să fie mai slab, deci organismul este mai vulnerabil în fața virusurilor și bacteriilor. Odihnește-te bine înainte de a călători cu avionul, nu pierde noaptea de dinaintea zborului și încearcă, dacă ai un zbor lung, să dormi și pe parcursul acestuia.

Îmbracă-te adecvat

Temperaturile variază atât în aeroport, cât și în avion. Multe persoane se supraîncălzesc în timpul controalelor de securitate, după care constată că le este frig în timpul zborului, iar frigul favorizează îmbolnăviriea. Dacă nu ești o persoană care să suporte bine frigul, poți evita situațiile nedorite îmbrăcându-te adecvat, adică în mai multe straturi.

De exemplu, pe timpul verii, îmbracă pentru călătoria cu avionul o pereche de pantaloni subțiri, confortabili, din bumbac, și un tricou, peste care iei o cămașă subțire cu mânecă lungă, care să te protejeze de frig sau pe care să o poți scoate dacă îți este prea cald. În anotimpurile mai reci, în loc de cămașă ia-ți un hanorac sau un pulover cu fermoar care să te ferească de frig și pe care, de asemenea, să îl poți da jos dacă îți este prea cald. Poți să îți iei la tine și o eșarfă sau un șal, pentru a-ți acoperi umerii sau capul dacă aerul condiționat e prea puternic și te deranjează.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272