REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
18.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

‘Caliopi’, barca lui Jean Constantin, recondiţionată de îndrăgitul său prieten, Ionuţ Galani: ‘Va fi păstrată în familie’

‘Caliopi’, barca lui Jean Constantin, recondiţionată de îndrăgitul său prieten, Ionuţ Galani: ‘Va fi păstrată în familie’

Replica API 6 septembrie 2019 | 00:00 1899

Caliopi

Iubitul actor hazliu, Jean Constantin, pe numele său complet Jean Constantin Cornel a interpretat numeroase roluri comice de-a lungul carierei sale, cele mai cunoscute fiind în filmele: “[B]rigada [D]iverse” şi “Toate pânzele sus”. A reuşit să-i facă şi pe adolescenţii din 2019 – la peste 50 ani după ecranizarea acestora - să reproducă replici celebre şi amuzante, iar în inimile celor care au crescut cu el rămâne “Maestrul Comediei”. Acesta şi-a lăsat amprenta în sufletele multora şi ne-a îmbogăţit cultura cu talentul şi cu munca sa, iar unora le-a lăsat obiecte foarte preţuite de el, precum barca al cărui nume este îl purta mama lui, “Caliopi”. I-a predat-o prin testament lui Ionuţ Galani, fiul unuia dintre cei mai buni prieteni ai actorului, cel pe care l-a ţinut aproape, l-a îndrăgit şi l-a susţinut în cariera sa muzicală.

Jean Constantin (dreapta)

“De bună seamă că nu puteai să fii trist în preajma lui”, spune solistul de muzică grecească, Ionuţ Galani.

Acesta a decis să recondiţioneze în totalitate barca moştenită, “până la piele”, după cum spune artistul. I-a adăugat numele lui Jean alături de Caliopi şi o prelată care să o protejeze de soare. Plănuieşte să-i schimbe şi motorul, deşi acum este perfect funcţională şi gata pentru plimbare pe luciul apei. Mai durează până va fi scoasă de sub prelată, deoarece artistul are un program foarte încărcat.

“Actorul ieşea mai tot timpul cu barca, se plimba şi singur, pescuia, dar ieşea şi cu noi, cu prietenii. După spectacole stăteam împreună la şpriţ, niciodată înainte, el era un om foarte disciplinat, nu făcea aşa ceva înainte de spectcole, niciodată, apoi el îmi şi spunea că este un om enervant de parolist. O dată am întârziat 5 minute la o întalnire şi praf m-a făcut, bine, din vorbe, m-a luat la întrebări, m-a mustrat”, a povestit Galani.

Ionuţ Galani

“Caliopi” va fi păstrată în familie şi va fi predată din generaţie în generaţie

“Barca are o valoare sentimentală pentru mine. Îmi aduce aminte de multe şi nu va pleca din familie niciodată. Poate să vină oricine cu orice sumă ca să-mi propună să i-o vând, răspunsul meu va fi tot timpul nu. Îî va rămâne fiului meu şi el o va da mai departe împreună cu poveştile frumoase trăite alături de actor. Sunt sigur că şi el ar fi făcut acelaşi lucru. Când voi avea timp voi ieşi cu ea, dar nu pe mare ci pe lacul Siutghiol”, mai relatează Ionuţ Galani.

Jean Constantin s-a născut în anul 1927, într-o familie multietnică, mama sa fiind grecoaică: “Mama mea era grecoaică, venită cu părinții de la Salonic prin 1880 și ceva și se numea Caliopi Stavreg Zaharia”, relata Jean Constantin, iar tatăl său era român. “Tatăl meu era român, Dumitru Jean, și era conductor arhitect”, mai spunea Jean Constantin. Multă vreme s-a crezut că era născut în 1928; actorul însuși a menținut această confuzie, necontrazicându-i pe cei care l-au „întinerit” cu un an. Numele său de familie era Jean și nu Constantin. Deși s-a vehiculat mult timp ideea că ar fi țigan, actorul nu a infirmat niciodată aceste zvonuri și a făcut haz de ele: “Eu mi-am jucat foarte bine rolurile de țigan și am convins etnia și nu numai, că sunt de-al lor”.

În 2009 și 2010, actorul a fost internat în mai multe rânduri din cauza problemelor cardiace. A murit miercuri, 26 mai 2010, în apartamentul său din Constanța. Din păcate, acesta a fost descoperit de către Ionuţ Galiani, un şoc pentru o prietenie atât de puternică, iar vestea morții a fost făcută publică de către actorul Alexandru Arșinel. Jean Constantin a fost înmormântat în Cimitirul Central din Constanța în ziua de 28 mai, 2010.

Iulian RUSU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
un circar Galani asta.
3
0
Un om mic si de stat si de valoare. Are o voce dar caracter infect, avar, innebunit dupa bani, neplatitor de impozite, daca-i spui ca vrei sa-i dai bani pe cantare pe factura sau chitanta zice ca e ocupat, etc. De fapt, o secatura
6
1
Ionut ca sa spun in 2 cuvinte doar, PROST ai fost, Nesimtit esti, needucat si hot vei fi toata viata. Nea Dumi, matale esti pe sfarsit, te inteleg ca ai doar maimuta asta dar ia-o mai incet ca nu e Placido Domingo, e un biet mache zbierand
8
2
O pastreaza doar ptr ca a fost a lui Nea Jean si spera lighioana sa ia pret bun. O sa o iei in cur fata de cacat. De abia astept sa ti se duca vocea aia de rahat si sa te vad muncind pe bune. Blocul, blocul l-ai terminat jegosule?
13
1
a facut cacatul praf, ca de obicei. Barcuta ii trebuia maimutoiului...
9
1
se stramba si el acolo cu comunistii. Adevarul ca pe vremea aia cu 2 ore tv pareau filme bune. Acum nici macar alea nu se mai fac.
10
1
Tiadar lamalo lamalo gione
0
0
Sa ti trag in anus
3
6
Cine pula mea e Ionut asta? Cine pula mea e Jean? Actorul pulii mele. Cate Oscaruri a casrigar? Praf...
8
17
Foarte frumos.
3
8
Sper sa nu va reproduceti, aveti invidia in ADN-ul vostru. V-ati nascut anonimi si o sa muriti anonimi. Bravo Ionut Galani!
3
23
Incercati sa fiti mai pozitivi. Omu are o mostenire de la un om mare, si a decis sa si arate intr un fel respectul. Ganditi prea negativ, de fapt nu prea ganditi prin zona aia, si asta se reflecta in voi.
12
18
Pai daca i-a lasat iahtul asta enorm de nu se mai termina nu isi leaga si ancora de gat lepra asta de cantaret fals, sa faca o scufundare sa ne bucuram si noi? Ca nici cu prajina nu-i mai ajungi la nas lu macedonul asta imputit
23
7
cum a lasat mostenire la o puslama ,
24
7
Mare om, mare caracter, nea Jean! Si mare actor de comedie.Un comediant fara egal.
26
0
Jean un om deosebit Dumnezeu sa-l odihneasca. Se pare ca a avut si multe javre in preajma lui ca acest cantaret cu 3 melodii si cu tac-su care mai e putin si zici ca a inventat apa calda. Hai la cacat jigodiilor ca l-ati facut si aburit pe tata Jean
35
6

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272