REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
10.4° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Când vor fi interzise sobele pe lemne în România

Când vor fi interzise sobele pe lemne în România

Mariana MURAT 21 martie 2024 | 11:06 599

România se pregătește să facă un pas important către o mai mare sustenabilitate energetică. În conformitate cu cerințele Uniunii Europene și cu obiectivele sale de reducere a emisiilor de carbon, țara va elimina treptat sobele tradiționale pe lemne. Iată data la care oamenii vor fi nevoiți să le înlocuiască.

Cand vor fi interzise sobele pe lemne in Romania

La solicitarea Uniunii Europene, România a făcut un pas hotărât spre reformarea sistemului de încălzire, având ca obiectiv renunțarea la sobele tradiționale pe lemne. Această decizie marchează o schimbare radicală în paradigma energetică a țării. Conform angajamentelor asumate, sobele pe lemne vor fi treptat înlocuite cu tehnologii regenerabile, în special cu pompe de căldură, considerate eficiente din punct de vedere energetic. Această tranziție este parte a eforturilor Uniunii Europene de a atinge obiectivul de neutralitate a emisiilor de dioxid de carbon până în 2050.

Potrivit planului, în România, ponderea surselor regenerabile de energie trebuie să crească până la 32% până în 2030 și să atingă aproape 35% până în 2050. Pompele de căldură sunt considerate fundamentale în această tranziție către o energie curată.

Cu atât mai mult, chiar dacă această schimbare aduce perspective optimiste pentru mediu și sustenabilitate, implică și provocări semnificative. Se estimează că va fi nevoie de sute de mii de noi instalatori în Europa pentru a face față creșterii producției și instalării pompelor de căldură. Cel puțin jumătate dintre instalatorii existenți vor trebui recalificați pentru a lucra cu această tehnologie.

Cum funcționează pompele pentru căldură

Pompele de căldură utilizează căldura naturală din mediul înconjurător pentru încălzirea clădirilor, eliminând dependența de combustibilii fosili și reducând impactul asupra mediului înconjurător. Trebuie să precizăm faptul că în loc să producă căldură, ele extrag și utilizează energia ambientală sau geotermală.

Cu toate acestea, tranziția către aceste tehnologii curate nu va fi ușoară. Eliminarea centralelor care utilizează combustibili fosili ar putea afecta direct consumatorii români, deși pentru introducerea pompelor de căldură în Europa vor fi alocate fonduri europene.

Este important de precizat faptul că decizia României de a renunța la sobele pe lemne în favoarea unor surse de energie mai sustenabile marchează o schimbare semnificativă, care urmărește obiectivele de mediu și climă stabilite la nivel european, conform spynews.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
si noi mergem la wc tot in fundul curtii :)))) ce visati voi e SF
1
0
Mai voi chiar credeti ca se poate realiza asa ceva?Nu va ganditi la bunicii si parintii vostri care locuiesc la tara si se incalzesc doar cu sobe cu lemne ,cu ei ce ve-ti face?Sunt sate unde nici apa potabila nu este ,ce sa mai vorbin de gaze sau altceva!Sunteti niste conducatori slabi care nu stiti sa sustineti nevoile romanilor!
7
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108