REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
17.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Cartea de salvare a autoturismului este obligatorie!

Cartea de salvare a autoturismului este obligatorie!

Replica API 21 noiembrie 2016 | 00:08 5062

Atenţie, şoferi!

Atenţie, şoferi!

O nouă prevedere legislativă impune şoferilor să aibă întotdeauna la ei o fişă. Este vorba despre fişa care se numeşte „cartea de salvare a autoturismului”. Obligativitatea atrage după sine și un format, aceasta trebuie să fie printată în varianta color și neapărat în format A4.

„Cartea de salvare a autoturismului” este obligatorie și totodată este necesară forțelor speciale pentru descarcerare, atunci când intervin în cazul unui accident rutier. Potrivit bzi.ro, legea a intrat în vigoare, iar șoferii care nu dețin în autoturismul propriu această carte vor primi o amendă care, după caz, poate depăși suma de 1.000 lei. Fișa obligatorie a maşinii sau „cartea de salvare a autoturismului” este o schiţă care prezintă concret mecanismul în detaliu al maşinii implicate în accident, localizarea airbag-urilor, conductele de combustibil şi tot ceea ce nu se observă la prima vedere, potrivit bzi.ro.

Fiecare autoturism are sisteme de siguranţă, ramforsări menite să reziste unui impact, airbag-uri care se pot declanşa accidental sau conducte de combustibil poziţionate în locuri mai mult sau mai puţin vizibile sau cunoscute, instalaţie electric și multe altele. Echipa de descarcerare care se deplasează la faţa locului în condiţiile în care o persoană a fost implicată într-un accident rutier, are nevoie de această fişă pentru că, încercând să scoată victim cu bine din maşină, ar putea să pună viaţa în pericol în cazul în care nu ştie unde sunt poziţionate toate aceste dispozitive auto.

Fiecare secundă contează atunci când este vorba despre viața omului. De cele mai multe ori însă, procesul de salvare al persoanelor încarcerate în propriile autoturisme poate dura mai mult decât viața. Timpul este prețios, mai ales în cazul accidentelor grave. Creșterea siguranței modelelor autoturismelor reprezintă o adevărată provocare pentru salvatorii din cadrul ISU. Mai mult, potrivit Automobil Clubul Român, îndepărtarea plafonului unui autovehicul, de către echipajele de descarcerare, devine din ce în ce mai problematică.

Confruntându-se cu bucăți de oțel de mare rezistență precum și cu armaturi ale caroseriei, în aceste condiții, chiar și cele mai puternice dispozitive de tăiat nu mai fac față. Anumite componente de siguranță, precum generatoarele de gaz din componenta sistemelor airbag, pot reprezenta un risc de siguranță pentru echipajele care intervin în situații de urgență. O altă problemă o constituie găsirea și deconectarea bateriei în cazul autoturismelor modern, precizează Automobil Clubul Român.

Paula SOLOMON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Retardati!
1
0
Echipajele de descarcerare sa aiba un ATLAS cu schitele color, deci cu aceste carti de salvare , atuturor marcilor de masini si functie de caz sa scoata din atlas DOCOMENTUL cu pricina si sa se holbeze la el o ora -doua ore dupa care sa se apuce a dihoca epava. Se aude d-lor legiuitori ??
1
0
am inscris masina inmartie 2017 .cei de la ACR printre multe alteacte OARE ,NU TREBUIA SA MI CEARA SI CARTY EA DE SALVARE ???? CARE ESTE LEGEA? NR LEGI .OG ?SCRIE IN CODUL RUTIER VREO LEGE CEVA ???????
0
1
ACR-ul ar trebui sa aiba obligatoriu in fiecare unitate ramasa CARTEA DE SALVARE a ACR-ului .
0
1
Chiar trebuie sa credem orice tampenie lansata de un oarecare . Avem pretentii ca avem un cap pe umeri dar nu ne slujeste la nimic.
2
2
De unde descarc cartea de salvare ma bord pentru Solenza. Pe saitul la A.C.R nu este .?????
1
2
eu nu sunt producator de masine deja pletes taxe si nu me princep de mecanica. prostie mare
0
2
unde gasesc si eu cartea de salvare la bord pentru Dacia Nova
2
6
NU ESTE OBLIGATORIE!!! Doamna Paula SOLOMON de la cotidianul "prost informat" lanseaza stirea fara sa se documenteze. CSB este doar o RECOMANDARE!!!
5
1
Unde gasesc si eu cartea de salvare a masini am un vw bora brek din 2004
1
1
Subscriu la o postare precedenta. Normal ar fi ca masinile de la descarcerare sa aibe in dotare un dosar cu cartile de salvare ordonat alfabetic. Cand ajung la locul accidentului, cat timp se monteaza foarfeca, unul verifica repede ce masina este, Dacia Logan, Daewoo Cielo, Matiz, Ford Fiesta, etc, cerceteaza apoi toti fisa si se apuca de treaba. Pe cand asa, hai sa cautam prin masina accidentata cartea de salvare, asa daca o are si daca a fost pusa unde trebuie. Avem tot felul de "specimene" in politica care se dau specialisti. Oameni buni, nu mai votati gargaragii ca ne duc tara de rapa.
3
4
aceasta doamna , care este autoarea articolului de ce ne abureste atata, care este actul normativ FA?
19
0
In cazul in care nu exista cartea pentru modelul pe care il detin , ce pot face, o desenez eu cu pixul ?
8
0
In Romania totul e posibil hotilor!!!!! nu stiti ce sa mai faceti!!! Obligati pe cei de la descarcerare sa o stie. Sunt platiti pentru asta!!!
4
2
Este foarte bine sa se stie de aceasta carte de salvare.Doar ca despre ea ar trebui sa stie OBLIGATORIU,cei care sunt de la descarcerare! Ei ar trebui sa aiba toate aceste schite cu toate tipurile de masini.
9
2
Sa inteleg ca inca nu exista legea?Nu este obligatorie si nu se poate lua amenda in lipsa cartii?
7
1
Care este cadrul legal in baza caruia putem fi amendati de catre politie, in cazul in care nu avem acesta carte? Nu gasesc nici o lege, nici un articol.. E o farsa obraznica adusa la adresa participantilor la trafic. Este doar un proiect ACR si o recomandare UE. A nu se confunda cu obligatia.. ar fi fost de bun simt din partea producatorilor de autoturisme ca toate autoturismele sa aibe aceste schite, din fabrica! Cine ia vreodata amenda pt lipsa acestei carti, o poate contesta in instanta si poate cere chiar si despagubiri morale!
6
1
nu am gasit cartea pt. super nova,dar nici o lege data in monitorul oficial pt. obligativitatea detinerii acesteia
14
1
Nu am gasit nici o modificare a codului rutier sa specifice undeva despre aceasta carte. Pana la urma e sau nu obligatorie? Desii nu apare nici in monitoru oficial si nu e nici o lege care sa specifice despre obligativitatea acestei fise
10
1
Nu cumva asta e o gaselnita pentru a mai stoarce niste bani dand amenzi de catre politie? Oare pompierii care salveaza vieti,mai au timpul sa mai si studieze cartea de salvare?sau sa se ocupe de raniti,de descarcerare,etc.
12
1
A vazut cineva o lege publicata in Monitorul Oficial pentru aceasta fisa ? Ce draq tot creati panica aiurea ? Daca tot va apucati de astfel de stiri....aratati si pe ce va bazati
15
0
nu gasesc cartea se salvare la Renault symbol
8
1
O prostie mai mare ca asta si o cretinitate nu am mai auzit. Exemplu de caz. Masina ii zob . Vin cei de la descarcerare si nu are cine sa le-o arate cartea ca cei din masina sunt inconstienti si ce fac baietii atunci ? Taie din masina la plesneala ,sa scoata afara pe cei prinsi ? Acest document trebuie sa-l aiba cei de la descarcerare cu toate tipurile de masini inscrise-n circulatie. E o Dacia Logan , scot de la dosarul lor cartea si dupa ea se apuca baietii de treaba , e un Audii la fel .Ar castiga in felul acesta minute pretioase cu descarcerarea celor din masina si nu cu cautarea cartii.
11
3

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272