Cât costă taxa pe gunoi în marile orașe din țară! Cine face concurență Constanței?!
Cât costă taxa pe gunoi în marile orașe din țară! Cine face concurență Constanței?!
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestTaxa de salubrizare este un element esențial pentru menținerea curățeniei și a sănătății publice în orașele și comunitățile din România. Aceasta reprezintă o contribuție financiară a cetățenilor către autoritățile locale pentru acoperirea costurilor aferente colectării, transportului și gestionării deșeurilor. Și, pentru că tot a devenit un subiect controversat la Constanța, după anunțul majorării, am făcut o analiză a situației din alte mari orașe din România. Cum e taxa de salubrizare din București, Galați, Brăila sau Cluj, față de Constanța? Mai mare de 20 de lei de persoană sau la fel!
Luni, 30 septembrie a.c., în cadrul ședinței Consiliului Local, s-a hotărât ca taxa de salubrizare să fie de 20 lei/ persoană, pe lună, începând din anul 2025, față de 8 lei, cât este în prezent. Așadar, pentru o familie obișnuită, să zicem un cuplu cu doi copii care locuiește și cu bunica, taxa ajunge la 1.200 lei pe an. Pe de altă parte, pentru o persoană care locuiește singură, taxa va fi 240 lei/ an.
Unde sunt taxele mai mici?!
Ca să facem o comparație cu tarifele practicate în marile orașe din România, aflați că taxa pe gunoi este relativ asemănătoare, cu mici excepții. Taxele de salubrizare în marile orașe din România variază în funcție de regiune și de politica locală. De exemplu, în București, taxele de salubrizare pot varia între sectoare. În sectorul 2, taxa este în jur de 12 lei/persoană/lună, ceea ce reprezintă aproximativ 144 lei/an. La Galați, cetățenii plătesc o taxă anuală de salubrizare de aproximativ 169,68 lei/persoană/an. La Brăila taxa pentru anul 2024 este de 19 lei/persoană/lună, echivalentul a 228 lei/an, în timp ce la Cluj-Napoca, taxa este în jur de 12 lei/persoană/lună, ceea ce înseamnă un cost anual de aproximativ 144 lei.
În Sibiu, taxa de salubrizare pentru anul 2024 variază în funcție de tipul de abonament și numărul de persoane din gospodărie. Abonamentul de bază, numit PRACTIC, costă 42 de lei pe lună și include un număr prestabilit de ridicări de deșeuri. Pentru cei care produc mai puține deșeuri, există abonamente reduse, precum ECO, care poate costa 12 lei pe lună pentru o persoană sau 24 de lei pentru două persoane, dar implică un număr limitat de ridicări pe an. De asemenea, pentru cei care produc mai multe deșeuri, există abonamentul MAXI, care costă 49,5 lei pe lună.
Botoșani, Timișoara, Oradea... fac concurență Constanței
Dar, sunt și orașe care au mărit taxa din timp. De exemplu, în Botoșani, taxa de salubrizare a fost majorată la începutul anului 2024, ajungând la 20,54 lei/persoană/lună. La Timișoara, este de 24, 51 de lei, în timp ce pentru orădenii de la blocuri, tariful de salubritate este de 20,45 lei/persoană/lună, cu TVA inclus, o creștere de 8,5%, față de 18 lei, cât îi costa până în luna mai a.c. Pentru orădenii de la case, tarifele noi sunt următoarele: 108,95 lei/mc pentru deșeurile biodegradabile (pubela maro), și 58,04 lei/mc pentru cele reciclabile.
Brașovenii sunt taxați pentru colectarea deșeurilor cu suma de 20,72 lei/persoană cu TVA (17,42 lei fără TVA/persoană), iar firmele cu 209,16 lei cu TVA (175,77 lei fără TVA). La Tulcea, taxa este de aproape 18 lei.
Aceste creșteri sunt motivate de costurile crescute ale gestionării deșeurilor și de necesitatea de a alinia serviciile la cerințele de mediu și legislația europeană.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News