REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Mar., 15 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6883
12.4° Constanța Marți, 15 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6883
 

Cât costă taxa pe gunoi în marile orașe din țară! Cine face concurență Constanței?!

Cât costă taxa pe gunoi în marile orașe din țară! Cine face concurență Constanței?!

Adela Cristina CARCEA 2 octombrie 2024 | 00:00 3336

Taxa de salubrizare este un element esențial pentru menținerea curățeniei și a sănătății publice în orașele și comunitățile din România. Aceasta reprezintă o contribuție financiară a cetățenilor către autoritățile locale pentru acoperirea costurilor aferente colectării, transportului și gestionării deșeurilor. Și, pentru că tot a devenit un subiect controversat la Constanța, după anunțul majorării, am făcut o analiză a situației din alte mari orașe din România. Cum e taxa de salubrizare din București, Galați, Brăila sau Cluj, față de Constanța? Mai mare de 20 de lei de persoană sau la fel!

Cat costa taxa pe gunoi in marile orase din tara! Cine face concurenta Constantei?!

Luni, 30 septembrie a.c., în cadrul ședinței Consiliului Local, s-a hotărât ca taxa de salubrizare să fie de 20 lei/ persoană, pe lună, începând din anul 2025, față de 8 lei, cât este în prezent. Așadar, pentru o familie obișnuită, să zicem un cuplu cu doi copii care locuiește și cu bunica, taxa ajunge la 1.200 lei pe an. Pe de altă parte, pentru o persoană care locuiește singură, taxa va fi 240 lei/ an.

Unde sunt taxele mai mici?!

Ca să facem o comparație cu tarifele practicate în marile orașe din România, aflați că taxa pe gunoi este relativ asemănătoare, cu mici excepții. Taxele de salubrizare în marile orașe din România variază în funcție de regiune și de politica locală. De exemplu, în București, taxele de salubrizare pot varia între sectoare. În sectorul 2, taxa este în jur de 12 lei/persoană/lună, ceea ce reprezintă aproximativ 144 lei/an. La Galați, cetățenii plătesc o taxă anuală de salubrizare de aproximativ 169,68 lei/persoană/an. La Brăila taxa pentru anul 2024 este de 19 lei/persoană/lună, echivalentul a 228 lei/an, în timp ce la Cluj-Napoca, taxa este în jur de 12 lei/persoană/lună, ceea ce înseamnă un cost anual de aproximativ 144 lei.

În Sibiu, taxa de salubrizare pentru anul 2024 variază în funcție de tipul de abonament și numărul de persoane din gospodărie. Abonamentul de bază, numit PRACTIC, costă 42 de lei pe lună și include un număr prestabilit de ridicări de deșeuri. Pentru cei care produc mai puține deșeuri, există abonamente reduse, precum ECO, care poate costa 12 lei pe lună pentru o persoană sau 24 de lei pentru două persoane, dar implică un număr limitat de ridicări pe an. De asemenea, pentru cei care produc mai multe deșeuri, există abonamentul MAXI, care costă 49,5 lei pe lună.

Cat costa taxa pe gunoi in marile orase din tara! Cine face concurenta Constantei?!

Botoșani, Timișoara, Oradea... fac concurență Constanței

Dar, sunt și orașe care au mărit taxa din timp. De exemplu, în Botoșani, taxa de salubrizare a fost majorată la începutul anului 2024, ajungând la 20,54 lei/persoană/lună. La Timișoara, este de 24, 51 de lei, în timp ce pentru orădenii de la blocuri, tariful de salubritate este de 20,45 lei/persoană/lună, cu TVA inclus, o creștere de 8,5%, față de 18 lei, cât îi costa până în luna mai a.c. Pentru orădenii de la case, tarifele noi sunt următoarele: 108,95 lei/mc pentru deșeurile biodegradabile (pubela maro), și 58,04 lei/mc pentru cele reciclabile.

Brașovenii sunt taxați pentru colectarea deșeurilor cu suma de 20,72 lei/persoană cu TVA (17,42 lei fără TVA/persoană), iar firmele cu 209,16 lei cu TVA (175,77 lei fără TVA). La Tulcea, taxa este de aproape 18 lei.

Aceste creșteri sunt motivate de costurile crescute ale gestionării deșeurilor și de necesitatea de a alinia serviciile la cerințele de mediu și legislația europeană.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
La noi Polaris sunt țiganii care împrăștie gunoaiele sa nu se imputa
0
0
Aveti dreptate, dar scrieti ca sunt subventionate de primariile la care faceti referire. Am verificat. Voi?
3
0
Sectorul 3, Bucureti, taxa zero! Metrul cub de apa, 5.6 lei. Deci?
4
0
Vrem si noi sa se faca trasabilitatea deseurilor care merg spre reciclare, ca stim exact daca Polaris isi face ca lumea treaba. Ca in materie de infrastrctura, pubele, containere, stau cam p***t. Si ne mai si reproseaza ca nu aruncam selectiv gunoiul.
13
0
Din informațiivpe surse: se pregătește deturnarea pmc! Le a ajuns la os mămăpulimii constănțene rahatuI in care se scufundă urbea si șo' pe piticu decorativ si moș! Se lasa cu alungarea lor pentru mizeriile create fata de cele promise: străzi închise ptr cafele, 0 investitori, al 16 salariu din tara in top, praf, mizerie, taxe și impozite ca in orasele frumoase din vest! Sună ceasu a deșteptare pentru inutilii lui Sefului gsp!
15
0
Primaru' WC ati votat, WC ati primit! Sa faca taza de 100 de lei, sa votati in continuare pesedistii si penelistii infractori!
15
5
primarii PNL, sau inteles intre ei. platim 20 lei/pers., daca salubrizeaza primaria. dimineata se plimbau 4 insi pe spatiile verzi din lapusneanu: 2 insi tineau o prelata paravan sa nu sara frunzele pe carosabil(sanchi) si doi cu cositoare. nu am inteles, taiau iarba, aruncau frunzele in sus! uite asa se duc banii de salubrizare. mai imprumutam orasul cu 50 milioane coco, sa creasca frumos in gusa, cocosei primariei.
17
0
Cotizați toți la taxe că noi tot la marginea orașelor aruncam gunoaiele și le îngropăm cu buldoexcavatoare. Nu ne interesează că toate micro plasticele ajung în pânza freatică.
18
2
Sclavii isi merita soarta sper ca in 2026 taxa de salubrizare sa fie 50 de lei le luna
22
2
Niște lepre ordinare PSD și PNL iar ceilalți care fac parte din consiliu nu exista ,chiar nu se împotrivește nimeni în orașul asta vad ca nici măcar cetățenii nu mai ies în strada ,face asta ce vrea ,foarte bine atunci sa ne ardă la buzunar și cu locurile de parcare la fel ,bravo la noi.
28
2
Nu contează cât e taxa,ci cât plătește cetățeanul.Dacă în județele respective e subvenționată,omul e mulțumit,plătește la jumăt**e.Dnul nostru primar suferă de autosuficiență,lui se pare că face multe ....probabil,nu realizează că nu termină nimic.
30
1

REPLICA


LOTO

6/49
13182230110
5/49
3919223336
joker
6271712445