REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
19.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Cât ne costă cancerele profesionale cauzate de expunerea la emisiile diesel?

Cât ne costă cancerele profesionale cauzate de expunerea la emisiile diesel?

A.F. 26 octombrie 2022 | 00:00 205

Cancerul profesional reprezintă una din cele mai importante cauze ale mortalității în rândul lucrătorilor din Europa. Conform estimărilor Organizației Internaționale a Muncii (ILO), la nivelul Uniunii Europene (UE28), 53% din decesele profesionale sunt determinate de cancer. Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) estimează că până în 2035 vor fi aproximativ 182500 decese cauzate de cancerul profesional.

La nivel global, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), cancerul ucide 8,2 milioane de oameni în fiecare an și 14 milioane de noi cancere sunt detectate în fiecare an. Estimările Eurostat arată că, la nivelul anului 2013, 7,9% din forța de muncă avea probleme de sănătate legate de locul de muncă, iar 36% dintre acestea au dus la cel puțin 4 zile de absență de la serviciu, ceea ce implică costuri economice mari pentru fiecare individ, dar și pentru întreaga societate. Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU-OSHA) a estimat că aceste costuri pot ajunge la 3,9% din produsul intern brut (PIB) global și aproximativ 3,3% din PIB-ul UE, scrie Agerpres.

Care sunt cauzele cancerului profesional?

Există mai multe tipuri de agenţi cancerigeni ce pot provoca diferite tipuri de cancer. De cele mai multe ori, nu se pot stabili cauzele specifice unui anumit tip de cancer, nefiind diferențe de natură clinică între cancerele profesională și cele de altă cauză. Totuși, există anumite tipuri de cancer specifice expunerii profesionale, cum ar fi cancerul pulmonar asociat silicozei cauzat de expunerea profesională la siliciu cristalin. În astfel de cazuri, riscul principal este expunerea prelungită, pe parcursul mai multor ani, la același agent cancerigen.

Preocuparea privind potențialul cancerigen al emisiilor motoarelor diesel provine în principal din studiile epidemiologice privind expunerea lucrătorilor. Un studiu realizat de US National Cancer Institute și National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) - SUA publicat în 2012 a arătat un risc crescut de deces din cauza cancerului pulmonar în rândul lucrătorilor expuși în subteran la emisiile motoarelor diesel. Conform Institutului de Medicina Muncii din Marea Britanie (IOM), se estimează că în 2011, în Europa, peste 3,6 milioane de lucrători erau expuși la emisiile motoarelor diesel. Expunerea profesională are loc în principal în activități miniere, lucrări de construcții, transport, agricultură și alte activități care utilizează vehicule și echipamente cu motor diesel. In același timp, motoarele diesel sunt încă utilizate pe scară largă în transport și pentru generarea de energie electrică. Prin urmare, expunerea profesională la emisiile motoarelor diesel este încă destul de obișnuită și răspândită.

Ce putem face?

Cercetările realizate de IARC reprezintă o sursă importantă pentru instituirea unor măsuri de protecție pentru lucrători. Cea mai sigură cale de prevenire este eliminarea agentului cancerigen din mediul de muncă. Schimbările tehnice necesare evitării utilizării sau generării de substanțe cancerigene la locul de muncă pot fi foarte costisitoare și de durată. Cât timp prezența agentului cancerigen nu este evitată trebuie luate măsuri ca expunerea la acesta să fie cât mai scăzută posibil. Stabilirea și respectarea unor limite de expunere poate să ajute la ținerea sub control a nivelului expunerii, deși poate fi destul de greu de stabilit o doză sigură. Cu toate acestea, există agenți cancerigeni pentru care Uniunea Europeană a stabilit valori limită de expunere profesională. O astfel de valoare limită a fost introdusă la începutul anului 2019 pentru emisiile produse de motoarele diesel. Aceste emisii sunt un amestec complex de compuși ce conțin o serie de substanțe cancerigene, cum ar fi hidrocarburi aromatice policiclice (HAP), benzen sau formaldehidă. In România, aceste valori-limită sunt reglementate prin Hotărârea Guvernului nr. 53/24.02.2021 care transpune prevederile Directivei (UE) 2019/130, aplicarea lor fiind obligatorie.

Soluția pentru monitorizarea unui amestec atât de complex și variabil precum emisiile diesel a fost găsită prin transformarea acestora în carbon elementar și analiza acestuia din urmă ca un indicator global. Monitorizarea periodică a expunerii lucrătorilor la particule din emisiile de eșapament ale motoarelor diesel în mediul de muncă prin determinarea carbonului elementar devine o obligație legală a angajatorilor începând cu februarie 2023. Această metodă de analiză va permite o estimare corectă a expunerii lucrătorilor din România la emisiile motoarelor diesel în mediul de muncă. Pe baza unor date concrete lucrătorii pot fi mai bine protejați putându-se lua măsuri adecvate pentru evitarea cancerelor pulmonare cauzate de emisiile diesel.

O astfel de metodă de determinare a carbonului elementar din emisiile de eșapament ale motoarelor diesel a fost dezvoltată de INCDPM “Alexandru Darabont” București prin Programul Nucleu “Securitate și Sănătate în Muncă 2019-2022”, derulat cu sprijinul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272