REPLICA ONLINE CONSTANTA

20° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Cât înseamnă de fapt o condamnare de 10 ani de închisoare?

Cât înseamnă de fapt o condamnare de 10 ani de închisoare?

Replica API 25 iunie 2022 | 19:57 3020

În ultima perioadă o serie de persoane publice au fost condamnate la închisoare cu executare, primind pedepse mai mari sau mai mici, în funcție de infracțiunea comisă. Astfel, Sorin Oprescu a primit 10 ani și opt luni de închisoare pentru luare de mită, constituire de grup criminal organizat și abuz în serviciu, Elena Udrea a primit șase ani de închisoare în dosarul „Gala Bute", Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la 4 ani în dosarul Colectiv, Alexandru Mazăre a primit trei ani pentru săvârșirea de fals în declarații, ca să nominalizăm doar câteva cazuri. Ei bine, nici unul dintre aceștia nu va executa pedeapsa integrală, conform codului penal românesc.

Sorin Oprescu a fost condamnat la 10 ani și opt luni de închisoare pentru luare de mită, constituire de grup criminal organizat și abuz în serviciu. Având în vedere că acesta are peste 60 de ani, acesta va trebui să execute doar jumătate din pedeapsă, respectiv 5 ani de închisoare, însă practic poate fi eliberat și mai devreme, pentru bună purtare.

Sorin Oprescu

Elena Udrea a fost condamnată la șase ani de închisoare, în dosarul Gala Bute fiind acuzată de luare de mită, abuz în serviciu, complicitate la luare de mită, evaziune fiscală şi spălare de bani. Fostul ministru poate ieși de la închisoare după ce va executa 3 ani din pedeapsă.

Elena Udrea

Cristian Popescu Piedone a fost condamnat la 4 ani de închisoare în controversatul dosar Colectiv. Nici fostul primar nu va executa întreaga pedeapsă, putând ieși după 2 ani, existând posibilitatea să iasă chiar mai devreme decât acest termen.

Cristian Popescu Piedone

Fratele celebrului Radu Mazăre, Alexandru Mazăre, a primit trei ani pentru săvârșirea de fals în declarații. Fostul senator a fost condamnat pentru săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, acuzaţiile având legătură cu programul de construire de locuinţe modulare grupate în campusul social „Henri Coandă”, lansat în anul 2011 şi aprobat prin hotărâre a Consiliului Local Constanţa. Și el poate să iasă după doar 1 an și jumătate.

Alexandru Mazăre

În realitate, extrem de rar o pedeapsă cu închisoarea se execută integral, întrucât există și eliberarea condiționată. Dacă un condamnat execută efectiv (stă în închisoare) o parte din durata pedepsei la care a fost condamnat şi dacă are o bună comportare în detenţie, el va putea fi pus în libertate mai devreme decât prevede hotărârea de condamnare. În acest sens, există și un fel de înșelare a victimei. Astfel, ând aude că agresorul său a fost condamnat, de exemplu, la 8 ani de închisoare, victima crede că nu o să-l mai vadă pe agresor, pe stradă, timp de 8 ani. Adevărul pe care ea nu-l ştie, pentru că sistemul îl ascunde bine, în multe detalii, este că o să-l poată revedea, pe stradă, pe agresor, mult mai repede. Nu după 8, ci după 4 ani.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
de justitia americana.
1
0
vad k cineva le face toate calculele ,la acesti penali, as crede k vor sta mai mult,ptr k apar dosare noi, principalul e recuperarea prejudiciului , care trebuie facut ,de stat ,care pana acum nu a realizat asta..rusinee
0
0
De ce i se spune acestui HOT ORDINAR, Piedone ? ? ? Piedone este un personaj inventat de catre folclorul italian, un politist care se LUPTA CU MAFIA ITALIANA !!! Ori, acest DERBEDEU pesedist, ESCROC SI EVAZIONIST A MILIARDE DE EURO, ce legatura are cu DREPTATEA cu JUSTITIA ? ? ? Este TOTAL OPUSUL !!! Dar la PROSTII si IDIOTII de romani, prinde ORICE INFRACTOR, spalat de mass-media aservita in " justitiar " !!!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367