REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Cati Hristu a scăpat de închisoare în dosarul în care a fost acuzat că şi-a cumpărat postul de primar!

Cati Hristu a scăpat de închisoare în dosarul în care a fost acuzat că şi-a cumpărat postul de primar!

Replica API 1 iulie 2015 | 00:05 468

Decizie definitivă:

Decizie definitivă:

Cati Hristu

Ce noroc pe capul lui Cati Hristu! După ce Tribunalul Constanţa l-a condamnat pe fostul primar din Cogealac, în ianuarie 2014, la cinci ani cu executare în dosarul în care era acuzat de procurori de înşelăciune calificată, instanţa de recurs a constatat... încetarea procesului penal, ca urmare a împăcării cu părţile vătămate, asta după ce i-a schimbat încadrarea juridică fostului edil. Decizia este definitivă şi a fost pronunţată de Curtea de Apel Constanţa luni, 29 iunie a.c.

Notăm faptul că nu toţi judecătorii din completul de judecată au fost de acord cu închiderea dosarului penal. A existat şi o opinie minoritară, care s-a pronunţat în defavoarea fostului ales local, în sensul că a fost condamnat, în regim de detenţie, la doi ani de închisoare. Evident, această opinie nu va fi luată în calcul. Precizăm că în acelaşi dosar au fost judecate alte 13 persoane, iar două dintre acestea au primit, în ianuarie 2014, tot pedepse cu executare.

Astfel, este vorba despre Adam Grameni, condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare pentru complicitate la înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată, şi despre Sorin Dore, condamnat la trei ani şi patru luni de închisoare pentru complicitate la înşelăciune. În cazul celor doi, instanţa de recurs le-a dat 9 luni de închisoare cu suspendare, cu termen de supraveghere de doi ani.

Celelalte 11 persoane au primit, în ianuarie 2014, pedepse cu suspendare, însă instanţa de recurs, în cazul unora, a constatat încetarea procesului, în timp ce alţii au primit pedepse cu suspendare. Reamintim că Hristu şi celelalte persoane au fost trimise în judecată în februarie 2012 de către procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa. Astfel, în perioada decembrie 2007 - octombrie 2008, Cati Hristu a racolat mai multe persoane pe care le-a determinat să obţină credite bancare, la BCR Tulcea, promiţându-le că le va achita, fără a face însă acest lucru.

Fostul primarul a folosit banii respectivi pentru achiziţionarea a sute de hectare de teren în Cogealac, dar şi pentru a plăti peste 130 de persoane cu 500 de lei fiecare pentru a-l vota la alegerile locale din 2008. Prejudiciul în acest caz se ridică la aproximativ 500.000 de lei şi 40 de mii de euro.

Alături de Cati Hristu și ceilalți doi complici amintiți mai sus, Adam Grameni și Sorin Dore, au mai fost judecați și Florentina Gherase, Aurica Helera (funcţionară a Primăriei Cogealac), Adrian Foamete (şi el funcţionar al primăriei), în cazul ultimilor doi, fiind încetat procesul penal, Florentina Munteanu, Iuliana Jurcă, Vasile Lambru, Eugen Anghel (îngrijitor de animale), Vasilica Nicoară (femeia de serviciu în casa primarului şi nepoata funcţionarei Aurica Helera), Daniela Dore (de asemenea, rudă a viceprimarului Mihai Dore), Vasile Pocea (frizerul satului) și Mihai Dore (viceprimarul comunei).

Cei trei din urmă și-au retras apelurile, așa că au rămas cu soluția instanței de fond, adică Daniela Dore-două luni, Vasile Pocea-un an şi patru luni, Mihai Dore-un an şi două luni, toți cu suspendare. Precizăm că Hristu mai este judecat de Judecătoria Constanţa într-un alt dosar, fiind acuzat de coruperea alegătorilor. Magistrații au stabilit termen în cauza pentru 1septembrie. La sfârșitul anului trecut, el a fost achitat definitiv în dosarul cu CEZ România.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272