REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° ConstanÈ›a Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
13.4° ConstanÈ›a MarÈ›i, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Ce efecte au țigările electronice cu nicotină: accentuează rigiditatea arterelor și cresc tensiunea arterială

Ce efecte au țigările electronice cu nicotină: accentuează rigiditatea arterelor și cresc tensiunea arterială

Replica API 14 septembrie 2020 | 00:00 1141

O nouă cercetare a scos la iveală, pentru prima dată, faptul că țigările electronice cu nicotină provoacă o rigiditate a arterelor la oameni.

Această concluzie are implicații importante pentru cei care folosesc țigările electronice, mai ales că arterele rigide sunt asociate cu un risc crescut de infarct miocardic și accident vascular cerebral mai târziu, de-a lungul vieții, scrie doc.ro.

Cercetarea a fost prezentată în cadrul unui congres internațional al Societății Europene de boli Respiratorii (European Respiratory Society) la începutul lunii septembrie, iar medicii din această organizație spun că "Numărul persoanelor care folosesc țigară electronică a crescut dramatic în ultimii câțiva ani. Țigările electronice sunt considerate de publicul general că fiind aproape inofensive. Industria țigărilor electronice își prezintă aceste produse că o modalitate de a reduce efectele nocive și de a ajută oamenii să renunțe la fumat când vine vorba de țigările cu tutun. Cu toate acestea, încă se dezbate cât de sigure sunt țigările electronice, iar un număr din ce în ce mai mare de dovezi sugerează că există efecte adverse asupra sănătății".

Rezultatele obținute sunt preliminare, spune dr. Magnus Lundbäck, dar în acest studiu, oamenii de știință au descoperit că este vorba de o creștere semnificativă a ritmului cardiac și a tensiunii arteriale la voluntarii care au fost expuși la țigările electronice care conțîn nicotină. Rigiditatea arterială a crescut aproape de trei ori în cazul persoanelor expuse la nicotină pe care o conțineau țigările electronice, comparativ cu grupul de control care nu a fost expus la nicotină.

În 2016, dr. Lundbäck și colegii săi din Suedia au recrutat 15 voluntari tineri și sănătoși, pentru a participa la acest studiu. Voluntarii erau fumători ocazionali (fumau rar, cel mult 10 țigări pe luna) și care nu au mai folosit țigări electronice înainte de acest studiu. Media de vârstă a fost de 26 de ani, 59% dintre ei erau femei, iar 41% erau bărbați.

În mod aleatoriu, participanții au fost împărțiți pentru a folosi țigări electronice cu nicotină vreme de 30 de minute în una dintre zilele din cadrul studiului și să folosească țigări fără nicotină în celelalte zile. Cercetătorii au măsurat apoi tensiunea arterială, ritmul cardiac și gradul de rigiditate al arterelor imediat după ce participanții au fumat țigările electronice și apoi la un interval de 2, respectiv 4 ore.

În primele 30 de minute după ce au folosit țigările electronice care conțineau nicotină, s-a observat o creștere semnificativă a tensiunii arteriale, a ritmului cardiac și a rigidității arteriale. Nu s-a observat un astfel de efect asupra ritmului cardiac și rigidității arterelor la voluntarii care au fumat țigări electronice fără nicotină.

Dr. Lundbäck spune că imediată accentuare a rigidității arteriale pe care au observat-o el și colegii săi este cel mai probabil atribuită nicotinei. Accentuarea această a fost temporară. Cu toate acestea, aceleași efecte temporare asupra rigidității arterelor s-au demonstrat și că urmare a folosirii țigărilor convenționale.

Expunerea cronică atât la fumatul activ, cât și la fumatul pasiv cauzează o accentuare permanentă a rigidității arteriale. Prin urmare, oamenii de știință suedezi speculează că expunerea cronică la țigările electronice cu nicotină ar putea provoca efecte permanente asupra rigidității arterelor pe termen lung. Nu există însă studii despre efectele pe termen lung asupra rigidității arterelor că urmare a expunerii cronice la țigările electronice.

Tocmai de aceea, este foarte important că rezultatele acestei cercetări să ajungă la public și la medici, iar specialiștii trebuie să îndrume populația să prevină complicațiile de acest gen, prin îndemnul de a renunta la fumat.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
minciuni ordinare si sa-i pupati ......... undeva pe fumatori
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272