REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
12.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Ce este mastita, ce simptome are și cum o deosebești de cancerul mamar inflamator

Ce este mastita, ce simptome are și cum o deosebești de cancerul mamar inflamator

Replica API 20 mai 2021 | 00:00 1105

Multe dintre proaspetele mămici vor dezvoltă mastita, o inflamație a țesutului mamar, care provoacă dureri mari. Mastita este foarte frecvent întâlnită în primele 4-6 săptămâni după naștere și este o afecțiune non-canceroasă.

Sursă foto: Shutterstock

Ce este mastita la femeile care alăptează?

Mastita este inflamația (tumefacţia, adică umflarea) ce apare la nivelul sânilor, care este de regulă cauzată de o infecție. Cel mai frecvent, ea afectează femeile care alăptează, însă poate afecta și alte categorii de femei.

Un canal galactofor blocat, faptul că laptele nu se scurge cum trebuie din sân și crăpăturile care apar pe pielea din zona mamelonului pot duce la infecție. Acest lucru face că leucocitele (globulele albe din sânge) să elibereze anumite substanțe, pentru a lupta contra infecției, ceea ce duce la tumefacție și la creșterea fluxului sangvin. Partea infectată a șanului se poate umflă, zona devine dureroasă, se înroșește și este caldă la atingere. Femeia cu mastita poate avea și febra și durere de cap sau, în general, poate avea simptome asemănătoare cu cele ale gripei.

Cum știi că ai mastită, mai ales dacă alăptezi?

Simptomele frecvente ale mastitei pot fi: sânul care are o culoare anormală (se înroșește), apare sensibilitatea la atingere, sânul este dureros. Femeia poate să prezinte o zona umflată a șanului, zone mai ferme sau noduli ce se formează în san.

Unele dintre proaspetele mămici, care alăptează, pot să prezinte simptome mai generale, precum cele ale gripei: febra, frisoane, temperatura mare a corpului, oboseală, dureri articulare, dureri de cap ori o stare generală de rău.

Diagnostic mastită

Medicul va diagnostica mastita pe baza acestor simptome. De regulă, nu sunt necesare analize de sânge. În plus, mastita este diagnosticată pe baza rezultatelor examinării șanului. De obicei, infecția afectează doar unul dintre sâni.

În cazul a 3% dintre mămicile cu mastita, boală poate progresa și se poate transformă într-un abces mamar, care poate necesită spitalizare și tratament (aspirația cu ac). În cazurile grave, pacienta poate avea nevoie de o intervenție chirurgicală, pentru drenarea puroiului.

Simptomele în cancerul mamar inflamator

Cancerul mamar inflamator este un tip rar de cancer la sân, foarte agresiv, care produce simptome similare cu cele pe care le observă femeile când se confruntă cu mastita (caracterizată de inflamarea șanului și de infecția într-o anumită zona).

Diagnosticarea cancerului mamar inflamator poate fi dificilă, deoarece boală produce niște simptome care sunt diferite de cele pe care le au formele mai comune de cancer la san. Spre deosebire de alte cancere mamare, cel inflamator nu debutează cu un nodul mamar sau cu o masă/formațiune în sân. Totodată, cancerul mamar inflamator este posibil să nu apară pe o mamografie, iar astfel diagnosticul devine chiar mai dificil de stabilit.

Semnele și simptomele unui cancer mamar inflamator, de regulă, se dezvoltă rapid:

mamelonul inversat (acesta este "înfundat")

pielea are aspectul de "coajă de portocală" pe sân sau în jurul șanului ori apar niște adâncituri sau încrețituri pe pielea șanului

sânul este cald la atingere

apar mâncărimi în zona șanului

sânul se simte mai greu, este dureros, este inflamat (sensibil)

creșterea subită în dimensiune a șanului, din cauza tumefacţiei sau o îngroșare subită a pielii șanului

culoarea șanului se modifică - în special, apare roșeață pe o treime sau pe o suprafață mai mare a șanului

ganglionii limfatici din zona axilei sau din apropierea claviculei se umflă.

Atenție!

Este foarte important să îi spui medicului tău despre aceste modificări, cât mai repede. Nu aștepta că simptomele să dispară de la sine sau că sânul tău "să se facă mai bine". Din cauza că acest cancer mamar inflamator este mai agresiv, depistarea precoce a bolii este extrem de importantă.

Mastita și simptomele care pot fi similare cu cele ale cancerului mamar inflamator

Un studiu* de peste hotare, care a folosit informațiile obținute de la peste două milioane și jumătate de femei din Suedia, a evaluat riscul de cancer în cazul acestora. Oamenii de știință au identificat 8411 femei care au fost externate din spital cu diagnosticul de mastita. Dintre acestea, 106 au avut un diagnostic ulterior de cancer mamar. În comparație cu femeile care nu au avut mastita, rată incidenței de cancer mamar a fost mai mare în cazul femeilor cu mastita, spun cercetătorii. Concluzia lor a fost că riscul general de cancer mamar a fost ceva mai mare în cazul femeilor cu un istoric medical de mastita, însă nu se poate spune că există o asociere cauzală între inflamația șanului și dezvoltarea cancerului mamar.

Chiar dacă studiul arată această concluzie, este important că femeile care alăptează (și nu doar ele) să știe că simptomele unui cancer mamar inflamator - în special sensibilitatea șanului, roșeață, faptul că este o zona mai caldă la atingere și mâncărimile - sunt similare cu simptomele mastitei (o infecție a șanului care este observată mai des la femeile care alăptează sau la femeile însărcinate).

În vreme ce roșeață, tumefacţia și durerea de sân asociate cu mastita sunt cauzate de o acumulare de leucocite și de creșterea volumului de sânge în interiorul șanului, în cancerul mamar inflamator aceleași simptome sunt cauzate de celulele canceroase care blochează vasele limfatice din pielea șanului.

Așadar, mastita se va vindecă cu ajutorul antibioticelor, pe când cancerul mamar inflamator nu va fi tratat așa. Dacă urmezi un tratament pentru mastita, iar simptomele persistă mai mult de o săptămâna sau se agravează chiar și cu tratament cu antibiotice, este important să discuți cu medicul tău și să pui întrebări despre posibilele teste și investigații pe care le poți face pentru depistarea cancerului.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272