REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.3° ConstanÈ›a Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
16.3° ConstanÈ›a Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Ce este medicina ayurvedică și când se poate apela la aceasta?

Ce este medicina ayurvedică și când se poate apela la aceasta?

Replica API 18 februarie 2021 | 00:00 802

Medicina ayurvedică, sau Ayurveda, pe scurt, este una dintre cele mai vechi tipuri de terapie holistică, adică un set de practici care adresează sănătatea întregului organism. Așadar, medicina ayurvedică există de peste 3000 de ani și aparține, în cea mai mare parte, de cultura indiană.

Sursă foto: Shutterstock

Practicile ayurvedice au o istorie bogată, fiind initial transmise pe cale orală, încă de acum 5000 de ani, în limba sanscrită. Acestea se regăsesc în cele patru texte sacre, numite Veda, și care se împart după cum urmează: Rig Veda, Yajur Veda, Sam Veda și Atharva Veda.

Medicina ayurvedică adresează beneficiile pentru sănătate aduse de echilibrul dintre minte, trup și suflet. Prin urmare, scopul său este promovarea îmbunătățirii sănătății și stării de bine, și nu neapărat lupta împotriva bolilor. Cu toate acestea, multe terapii ayurvedice sunt folosite în scopul ameliorării simptomelor asociate cu diverse afecțiuni. De asemenea, în anumite țări, cum ar fi Statele Unite, medicina ayurvedică este acceptată ca o formă de medicină alternativă și complementară, scrie doc.ro.

Medicina ayurvedică și forțele vitale de energie și de viață

Practicanții medicinei ayurvedice aderă la teoria conform căreia toată materia din universă, în viață sau decedată, este mereu interconectată. Astfel, dacă trupul, mintea și sufletul se află în armonie cu universul, acest lucru se va reflecta și în starea de sănătate a individului. Atunci când apare un factor perturbator al acestui echilibru suprem, apare și riscul de îmbolnăvire. Printre cei mai frecvenți factori perturbatori amintiți de medicina ayurvedică se numără:

- Afecțiunile sau defectele genetice sau din naștere

- Accidentele, loviturile, leziunile

- Schimbările de climă și de sezon

- Etapele de vârstă

- Evenimentele marcante din viață

- Schimbări la nivelul obiceiurilor

- Schimbări la nivelul emoțiilor și gândurilor

Practicanții Ayurveda consideră, de asemenea, că fiecare om este alcătuit din cinci elemente de bază ale universului, și anume spațiu, aer, foc, apă și pământ. Acestea se combină în corpul uman pentru a forma trei forțe vitale de energie, care poartă numele de dosha. De asemenea, ele controlează toate funcțiile corpului și felul în care acestea converg pentru buna funcționare a organismului uman. Așadar, cele trei dosha se impart în felul următor:

1. Vata dosha, forța reprezentativă a spațiului și aerului

2. Pitta dosha, forța focului și apei

3. Kapha dosha, forța corespunzătoare apei și pământului

Fiecare persoană moștenește și deține o combinație unică dintre cele forte vitale, dar, de obicei, una dintre acestea se manifestă mai pregnant decât celelalte și modelează atât personalitatea individului, cât și starea sa de sănătate. Nu în ultimul rând, fiecare dosha corespunde unei funcții specifice a corpului. De aceea, cele trei dosha sunt elemente de căpătâi în practicile ayurvedice , pentru că acestea pot dicta riscul de îmbolnăvire, atunci când apare un dezechilibru.

1. Vata dosha

Practicanții medicine ayurvedice consideră Vata dosha ca fiind cea mai importantă dintre cele trei. Vata dosha deține controlul asupra funcțiilor de bază ale corpului, cum ar fi divizarea celulelor; de asemenea, asupra minții, respirației, circulației sangvine, funcțiilor inimii și a tranzitului intestinal. Din seria lucrurilor care pot perturba echilibrul acestei forte vitale amintim:

- Pauzele prea scurte între mese

- Frica

- Durerea și sentimentul de deznădăjduire

- Lipsa unui orar de somn adecvat sau a unei bune igiene a somnului

Persoanele care au Vata dosha ca principală forță vitală a organismului sunt mai predispuse anumitor afecțiuni, cum ar fi anxietate, astm, boli cardiovasculare, probleme ale pielii și artrită reumatoidă.

2. Pitta dosha

Această forță energetică deține controlul asupra sistemului digestiv, funcțiilor metabolice precum și asupra anumitor hormoni care au legătură cu apetitul. Echilibrul Pitta dosha poate fi perturbat de activități precum consumul de alimente foarte acre sau foarte picante și de statul prelungit la soare. Pentru cei a căror forță vitală predominantă este Pitta dosha, terapeuții care practică medicina ayurvedică atenționează că se pot confrunta cu afecțiuni precum boala lui Crohn, boli de inimă, hipertensiune și infecții locale.

3. Kapha dosha

Kapha dosha este forța vitală responsabilă pentru buna dezvoltare a mușchilor, pentru rezistența și echilibrul corpului, dar și pentru menținerea unei greutăți optime. De asemenea, Kapha dosha are un impact direct asupra sistemului imunitar. Echilibrul Kaphei dosha poate fi afectat de somnul pe timp de zi, de consumul de dulciuri în exces, precum și de consumul de alimente sau băuturi cu un conținut ridicat de sare sau de apă.

Pentru cei cărora Kapha dosha este forța vitală reprezentativă este importantă monitorizarea și prevenirea următoarelor tipuri de afecțiuni: astm și/sau alte afecțiuni ale aparatului respirator, cancer, diabet, senzație de greață după masă, asociată de regulă cu afecțiuni alei bilei, obezitate.

În ce constă tratamentul ayurvedic?

Terapeuții ayurvedici pot crea un plan de tratament special adresat combinației de forțe vitale care te reprezintă. Pentru a înțelege cum se combină cele trei doshe în cazul tău, terapeutul va evalua trăsăturile definitorii ale trupului, profilului emoțional și ale stilului tău de viață. De aici va reieși forța vitală care te domină și cum se combină ea cu celelalte două doshe. Scopul terapiei ayurvedice constă, în principal, în curățarea organismului de alimente nedigerate, care pot rămâne în organism și cauza afecțiuni. Procesul de curățare se numește panchakarma și este conceput pentru a reduce simptomele neplăcute și a readuce pacea și echilibrul în combinația ta de forțe vitale.

Pentru a ajunge la rezultate satisfăcătoare, terapeutul ayurvedic îți poate recomanda cure de detoxifiere a sângelui, masaj, uleiuri și remedii naturiste, clisme sau preparate cu rol laxativ.

Medicina ayurvedică funcționează?

În prezent, există mai multe școli de medicină ayurvedică în lume, dar nu există un standard de pregătire sau un program de certificare acreditat pe plan global pentru acest tip de medicină alternativă. Cu toate acestea, există numeroase persoane care au beneficiat în urma protocolurilor de tratament ayurvedic, mai ales pentru rezolvarea neplăcerilor de ordin digestiv și intestinal.

Dacă intenționezi să consumi produse ayurvedice, este important să optezi pentru produse de calitate, comercializate de distribuitori autorizați. Numeroase produse ayurvedice de pe piață nu sunt evaluate corespunzător și pot conține ingrediente nocive. De asemenea, este foarte important, dacă suferi de anumite afecțiuni, să nu consumi produse ayurvedice fără acordul medicului curant.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272