REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
16.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Ce rol are adiponectina în sănătatea inimii?

Ce rol are adiponectina în sănătatea inimii?

Replica API 13 iulie 2021 | 00:00 546

Persoanele care sunt genetic mai susceptibile de a suferi de boli cardiovasculare pot beneficia de creșterea unui biomarker numit adiponectină, care se găsește în uleiul de pește, sugerează un studiu de la Universitatea din Reading, citează doc.ro.

Sursă foto: Shutterstock

Ce este adiponectina?

Adiponectina este cea mai abundentă peptidă secretată de adipocite, care joacă un rol central în bolile legate de obezitate, inclusiv rezistența la insulină și bolile cardiovasculare. Pe lângă adipocite, alte tipuri de celule, cum ar fi miocitele scheletice și cardiace și celulele endoteliale, pot produce, de asemenea, această adipocitokină. Efectele adiponectinei sunt mediate de receptorii adiponectinei, care apar ca două izoforme (AdipoR1 și AdipoR2). Adiponectina are acțiuni directe în ficat, mușchiul scheletic și în vasculatură.

Smai multe studii științifice au arătat că administrarea adiponectinei la oameni și la rozătoare are efecte sensibilizatoare la insulină, antiaterogenă și antiinflamatoare și, în anumite situații, scade și greutatea corporală. Prin urmare, terapia de substituție cu adiponectină la om poate sugera potențiale ținte terapeutice versatile în tratamentul obezității, rezistenței la insulină (diabet de tip 2) și ateroscleroză.

Într-un studiu genetic la care au luat parte 1.886 de persoane, publicat în jurnalul PLOS ONE, oamenii de știință au identificat primele dovezi ale rolului adiponectinei, un biomarker legat de obezitate, în asocierea dintre o variație genetică numită omentină și sănătatea cardiometabolică.

Adiponectina, omentina și bolile cardiovasculare

Echipa de cercetare, condusă de profesorul Vimaleswaran Karani de la Universitatea din Reading, Marea Britanie, a observat că rolul adiponectinei este corelat cu markerii bolilor cardiovasculare care erau independenți de obezitatea comună și centrală în rândul populației din India.

Potrivit cercetătorilor, aceasta este o perspectivă importantă, în sensul că atrage atenția asupra faptului că persoanele care nu sunt obeze pot dezvolta boli de inimă, în cazul în care au concentrații scăzute ale unui biomarker din organism numit adiponectină. De asemenea, cercetarea demonstrează de ce anumiți factori care țin de stilul de viață, precum consumul de pește gras (hering, ton, somon, macrou, păstrăv etc.) și exercițiile fizice regulate sunt atât de importante pentru a preveni riscul bolilor de inimă.

Cercetarea a analizat populațiile din India care prezintă un risc genetic deosebit de a dezvolta boli de inimă și s-a observat că majoritatea participanților aveau deja o sănătate precară din punct de vedere cardiometabolic. Totuși, variația genetică numită omentină pe care au studiat-o savanții era prevalentă în diverse grupuri etnice și trebuie aflat în continuare dacă omentina joacă un rol în riscul bolilor de inimă și în alte grupuri de populație.

Participanții la studiu, care făceau parte din populația indiană, s-au dovedit a avea o asociere semnificativă între nivelurile scăzute de adiponectină și bolile cardiovasculare, chiar și după ajustarea pentru factorii legați în mod normal de bolile de inimă.

Participanții la studiu au fost selectați și evaluați pe baza unei serii de măsuri cardiovasculare, inclusiv indice de masă corporală (IMC), zahăr din sânge și colesterol în repaus alimentar și mai mult de 80% dintre cei înscriși au fost evaluați ca fiind nesănătoși din punct de vedere cardiometabolic. O analiză suplimentară a arătat că aceia cu variații genetice în producția de omentină aveau, de asemenea, mai puțină adiponectină în organism.

Potrivit oamenilor de știință implicați în studiu, ceea ce se poate preciza din observații este că există un proces în trei etape în care diferența de omentină face ca biomarkerul adiponectină să fie scăzut, care la rândul său pare să fie legat de o sănătate mai precară și de un risc crescut de boli de inimă.

Omentina în sine funcționează pentru a produce o proteină în organism care s-a dovedit a avea efecte antiinflamatorii și cardioprotectoare, iar variațiile omentinei au fost asociate anterior cu bolile cardiometabolice. Concluzia cercetătorilor este că rezultatele studiului sugerează că oamenii pot dezvolta boli cardiometabolice din cauza acest risc genetic specific, dacă au niveluri scăzute de adiponectină.

Uleiul de pește și beneficiile pentru sănătatea inimii

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă consumul a cel puțin două porții de pește pe săptămână. Acest lucru se datorează faptului că acizii grași Omega 3 din pești oferă o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv protecție împotriva mai multor boli. Pentru persoanele care nu mănâncă pește, pot fi utile suplimentele cu ulei de pește pentru a obține o cantitate suficientă de Omega 3.

Aproximativ 30% din uleiul de pește este format din Omega 3, în timp ce restul de 70% este alcătuit din alte grăsimi. Mai mult, uleiul de pește conține de obicei vitaminele A și D. Este important de reținut că tipurile de Omega 3 din uleiul de pește au beneficii mai mari pentru sănătate decât acelea care se găsesc în unele surse vegetale.

Multe studii arată că persoanele care mănâncă des pește au rate mult mai mici de boli de inimă. Factorii de risc pentru bolile de inimă par a fi reduși prin consumul de pește sau ulei de pește din suplimente de certificate, de calitate. Beneficiile uleiului de pește pentru sănătatea inimii includ creșterea nivelului de colesterol bun HDL, reducerea trigliceridelor cu aproximativ 15-30%, reducerea tensiunii arteriale la persoanele cu niveluri ridicate și prevenirea plăcilor care determină întărirea arterelor.

De asemenea, pentru că uleiul de pește are proprietăți antiinflamatorii, poate ajuta la tratarea afecțiunilor care implică inflamația cronică. De exemplu, la persoanele obeze și stresate, uleiul de pește poate reduce producția și expresia genică a moleculelor inflamatorii numite citokine. În plus, suplimentele cu ulei de pește pot reduce semnificativ durerile articulare, rigiditatea și necesitatea de medicamente la persoanele cu poliartrită reumatoidă.

Suplimentele cu ulei de pește sunt în general sigur de administrat

Atunci când sunt luate conform recomandărilor, suplimentele de ulei de pește sunt în general considerate sigure. Reacțiile adverse pe care le pot provoca sunt respirație urât mirositoare, arsuri la stomac, greață sau diaree și eczemă. Ca pentru orice supliment alimentar, e indicat să se ceară mai întâi sfatul medicului.

Pentru administrare se va alege un supliment certificat pentru puritate și pentru pescuit durabil, fără miros de pește și coloranți. Se poate lua, de exemplu, un supliment care să conțină ulei de pește de mare adâncime, din surse sustenabile de sardine, hering, macrou și anșoa.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272