REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.7° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
17.7° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Ce să mănânci în post dacă ai probleme cu greutatea

Ce să mănânci în post dacă ai probleme cu greutatea

Replica API 20 martie 2021 | 00:00 1090

În timpul postului, creștinii renunță la consumul de carne, peste, produse lactate, dar și ouă. Produsele de origine animală sunt interzise în post, de aceea teoretic ar trebui că în această perioada să mai scăpăm de câteva kilograme în plus, în niciun caz să ne îngrășam. Ei bine, în realitate lucrurile stau altfel.

Sursă foto: Shutterstock

Produsele de origine animală conțin grăsimi și colesterol, de aceea o dietă care nu le include ar trebui să nu ne îngrașe. Capcană în care mulți dintre noi picăm, însă, este cea a carbohidraților simpli, adică a celor care ne îngrașă. Printre acești carbohidrați simpli se numără zaharurile, pâinea albă, cartofii, pastele, orezul și dulciurile, scrie doc.ro.

De multe ori, în timpul postului, din nevoia de a înlocui alimentele care conțîn proteină animală, foarte sățioase și gustoase, avem tendința de a exagera cu consumul de carbohidrați. Aceștia nu sunt răi, dacă sunt consumați în cantități limitate. Însă dacă atunci când ținem post mâncăm dimineață pâine cu zacuscă, la prânz paște și seară cartofi prăjiți sau orez, nu e de mirare că acumulăm kilograme în plus.

Un alt pericol pentru silueta în timpul postului îl reprezintă înlocuitorii vegetali ai unor alimente care nu sunt de post. De pildă, pateul vegetal, cașcavalul vegetal și orice înlocuitor de acest gen, consumate zilnic, în mod abuziv, nu numai că te îngrașă, întrucât sunt bogate în grăsimi și sodiu (sare), însă sunt și extrem de nesănătoase.

Mulți creștini care țîn post mănâncă pe post de gustare între mese nuci sau halva – ambele au o densitate calorică foarte mare, cu toate că sunt alimente sănătoase și recomandate. Așadar, trebuie să ai grijă la cantitatea consumată, astfel încât să te asiguri că nu îți sabotezi dietă cu un aport caloric foarte mare.

Prăjelile reprezintă, de asemenea, un inamic al siluetei, atât în post, cât și în general. Dovleceii pane, cartofii prăjiți și orice aliment prăjit, fie el și de post, este nesănătos, îngrașă și are un impact negativ asupra colesterolului “rău” (LDL-colesterol) din sânge.

Ce să mănânci în post dacă ai probleme cu greutatea

Acum că am stabilit ce e contraindicat să mănânci în timpul postului dacă vrei să nu te îngrași, trebuie să șții și ce poți mânca pentru a face față cu bine acestei perioade.

Alimente bogate în proteine – principalul motiv pentru care îți este foame în permanentă dacă ții post este lipsa proteinelor. Multe persoane nu consumă aportul necesar de proteine în această perioada, iar organismul are de suferit. Alimente bogate în proteine, care nu îți vor sabota silueta, sunt: lintea, fasolea, mazărea, quinoa ori migdalele. Poți folosi, de asemenea, și pudre proteice de origine vegetală, cu ajutorul cărora îți poți face smoothie-ul mai hrănitor și mai sănătos.

Cereale – este adevărat, nu e indicat să mănânci la fiecare masă cereale, însă e recomandat că acestea să facă parte dintr-una din mesele zilnice. Alege cerealele integrale, niciodată pe cele rafinate. Așadar, vei alege pâinea din făină integrală, nu pe cea albă, la fel și paștele integrale ori fulgii de ovăz în locul cerealelor pentru micul dejun vândute la cutie.

Legume și fructe – legumele conțin fibre dietetice din belșug, așa că vor menține senzația de sațietate pentru mai mult timp. Consumă-le atât crude, cât și în preparatele gătite – tocane, supe, supe-crema sau ghiveci.

Poftă de dulce îți va da bătăi de cap în timpul postului și, în loc să o înlocuiești cu dulciuri de post cu indice glicemic foarte mare, mai degrabă mănâncă fructe pentru a îți satisface poftă. Consumă fructele că atare, pe post de gustare între mese, nu sub formă de suc sau salată de fructe.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212