REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.2° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
18.2° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Ce se întâmplă cu Legea Pensiilor? PSD-ALDE declară că este sustenabilă, PNL a contestat-o la CCR

Ce se întâmplă cu Legea Pensiilor? PSD-ALDE declară că este sustenabilă, PNL a contestat-o la CCR

Replica API 5 ianuarie 2019 | 16:30 360

Legea Pensiilor a trecut de Parlament la finalul anului trecut, iar prevederile sale ar fi trebuit să se aplice începând cu data de 1 ianuarie 2019. Culmea este că primii care o modifică sunt guvernanții. O ordonanță de urgență a fost adoptată vineri, 21 decembrie 2018, prin care punctul de pensie se plafonează la 1.100 lei și nu va crește începând cu 1 ianuarie 2019, cu 15%, la valoarea de 1.265 lei.

Creșterea de 15% va fi operată cu 1 septembrie 2019, potrivit Ordonanței de Urgență aprobată de Guvern. Dacă PSD-ALDE amână majorarea punctului de pensie până-n septembrie 2019, Partidul Național Liberal susține că unele articole ale actului normativ sunt neconstituționale și a contestat legea la Curtea Constituțională a României (CCR) și așteaptă un răspuns, răspuns ce ar putea duce la modificarea prevederilor actuale ale legii. Cei de la Pro România, partid condus la nivel național de Victor Ponta, sunt de părere că dacă statul are bani să susțină legea, ar trebui să majoreze punctul de pensie și să-l aducă la valoarea de 1.875 lei începând cu 1 ianuarie 2019, și nu din 1 ianuarie 2021, când se apropie alegerile electorale. Amintim că în perioada noiembrie - decembrie 2020 avem alegeri locale.

PSD Constanța: “Majorarea pensiilor se va face potrivit unui calendar prestabilit”

Cu toate că au amânat majorarea punctului de pensie, deputatul constănțean din partea PSD, George Gabriel Vișan, susține că avem bani de pensii și că majorarea se face potrivit unui calendar prestabilit. “Din moment ce s-a stabilit calendarul acela de creștere etapizată, acesta s-a făcut pe baza unei estimări sustenabile. Cei de la Pro România au mai propovăduit că nu o să țină bugetul și o să colapseze economia înainte de sfârșitul anului, lucru care nu s-a întâmplat. Prin iunie 2018 spuneau aceasta, dacă nu mă înșel. Nu știu pe ce calcule, pe ce cifre și-au bazat ei estimările, că din păcate nu le-a dat bine. Au creat doar panică și atâta, dar se pare că populația nu a fost infulențată de acest calcul al lor”, a precizat deputatul constănțean din partea PSD, George Gabriel Vișan.

ALDE Constanța: “Guvernul spune că sunt bani de pensii, eu iau de bun ce spune”

Deși le-am plafonat, sunt bani de pensii, susține și senatorul ALDE Constanța, Ion Popa. “Ministrul Muncii a venit şi ne-a spus că sunt bani de pensii şi dacă Guvernul, care este iniţiatorul acestei legi, și care are toate ministerele şi ştie fiecare bănuţ care îi intră la buget şi care a făcut legea bugetului şi care va trimite Parlamentului legea bugetului, spune că sunt bani de pensii, eu iau de bun ce spune cel care ştie cel mai bine lucrurile. În rest nu ştiu cine a zis, cum a zis opoziţia, da poate să spună. Aceasta face parte din jocul politic”, a explicat senatorul ALDE Constanța, Ion Popa.

Referitor la demersul celor de la PNL, care au contestat legea la Curtea Constituțională, senatorul ALDE a precizat că “este un demers legitim să conteşti la CCR, numai că am observat și stiu din legislatura trecută că erau destul de puţine situaţiile de acest gen”. “În ultima perioadă am văzut că preşedintele Republicii şi PNL au contestat toate legile care au ieşit de la Parlament la CCR şi nu o dată, ci de mai mult ori, şi nu o dată, de cele mai multe ori, CCR nu le-a dat dreptate. Singur au fost situaţii în care CCR le-a dat dreptate pe unele articole, care au fost modificate conform hotărârilor CCR de către Parlament”, a menționat liderul ALDE.

Cu privire la mărirea punctului de pensie, senatorul Ion Popa a precizat: “Probabil că punctul de pensie ar trebuit mărit din 2005 sau 2009, nu din 2021, cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Ne dăm cu părerea post-factum, dar şi cei de la Pro România şi ceilalţi din opoziţie puteau să facă lucrul acesta pe parcusul procesului legislativ, fiind un proiect de lege iniţiat de Guvern, intră o perioadă în dezbatere publică și apoi intră la Parlament, merge prin comisiile permanente, în comisii pot fi puse amendamente, amendamentele pot fi susţinute şi-n plen”.

PNL Constanța: “Nu poți să mă privezi de pensie pentru ceea ce nu a făcut o terță persoană, angajatorul sau statul român”

Deputatul constănțean din partea PNL, Bogdan Huțucă, a declarat că Legea Pensiilor a fost contestată la Curtea Constituțională a României. “Am contestat deja la CCR și din câte știu eu sunt trei motive”, a precizat deputatul. Parlamentarul constănțean a explicat că unul dintre motivele pentru care liberalii au contestat proiectul este legat de faptul că plata pensiei ține strict de cotribuția datorată și plătită.

“Noi avem o problemă cu sintagma „plătiă”, ținând cont că cetățeanului i-a fost reținută contribuția, iar plata nu depinde în niciun fel de el, depinde exclusiv de angajator. Noi considerăm că această contribuție odată ce a fost datorată și reținută este suficient ca să beneficiezi de pensie. Faptul că ea nu a ajuns în bugetul asigurărilor sociale înseamnă, pe de o parte, că angajatorul nu a respectat o obligație legală, iar pe de altă parte, statul român prin Agenția Națională de Administrare Fiscală nu și-a îndeplinit atribuțiile, și anume să recupereze aceste contribuții și să le vireze la bugetul asigurărilor sociale. Nu poți să mă privezi de pensie pentru ceea ce nu a făcut o terță persoană, angajatorul sau statul român”, a explicat deputatul Bogdan Huțucă. Sunt și companii de stat care nu și-a virat contribuțiile. Un exemplu în acest sens este CFR-ul, care a avut probleme cu plata cotizațiilor angajaților, a precizat parlamentarul liberal.

Un al doilea motiv pentru care legea a fost contestată la CCR ține de indemnizația de invaliditate, care este legată de un stagiu de cotizare de 15 ani, “ceea ce nu este corect”, afirmă Bogdan Huțucă. “Principial vorbind, chiar și legal, pentru că există o decizie a CCR care cumva critică legarea indemnizației de invaliditate de un stagiu de cotizare, pentru că nu are relevanță o astfel de măsură. Dacă eu am apucat să cotizez 12 ani înainte și în al 12-lea an s-a întâmplat ca datorită unui incident să ajung într-o situație de invaliditate, nu poți să-mi legi acest drept de un stagiu de cotizare de 15 ani și în acest sens CCR s-a mai pronunțat în 2012, din câte îmi aduc eu aminte”, a menționat Bogdan Huțucă.

Un al treilea subiect care a fost adus de liberali în atenția CCR, dar de care parlamentarii au ținut cont și au modificat legea înainte de a se pronunța Curtea Constituțională, îl reprezintă o discriminare privind reducerea stagiului de cotizare pentru nevăzători. “Noi consideră că această reducere de stagiu de cotizare ar trebui făcută pentru toate persoanele cu dizabilități, nu ar trebui creată o discriminare între nevăzători și restul persoanelor cu dizabilități grave, ar trebui toți să beneficieze de această reducere de stagiu de cotizare”. Lucru care s-a întâmplat. Înainte de votarea legii la finalul lunii decembrie, deputaţii au adoptat un amendament care prevede că: “Pensionarul este persoana care beneficiază de una dintre categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege şi a realizat cel puţin stagiul minim de cotizare de 15 ani, precum şi persoanele încadrate în grad de handicap grav care au realizat o treime din stagiul complet de cotizare”.

Parlamentarul constănțean, Bogdan Huțucă, a precizat că “din cauza modului cum au fost gândinte stagiile de cotizare anumite persoane iau niște drepturi mai mici decât pe actuala lege a pensiilor, dar acesta nu este un motiv de neconstituționalitate, ci de critică a legii, care a fost sesizată cu ocazia dezbaterii legii în Parlament și cu ocazia moțiunii de cenzură”, a explicat Bogdan Huțucă.

Pro România Constanța: “Nu poţi să faci o lege, care să intre în vigoare după doi ani”

Pro România a depus un amendament la proiectul Legii pensiilor, în aşa fel încât valoarea punctului de pensie să crească de la 1 ianuarie 2019, iar valoarea punctului de pensie să fie de 1.875 lei, în loc de 1.265 lei. Amendamentul a trecut de Comisia Drepturilor Omului din Camera Deputaţilor, unde membrii Pro România sunt majoritari, dar nu a trecut de Comisia de Muncă, unde cei de la PSD s-au opus amendamentului. Parlamentarul constănţean a spus că nu poţi vota o lege ale cărei prevederi se aplică după doi ani. “Să nu mai păcălim cetăţenii României că în ianuarie 2020 vor avea bani. Dacă ei nu au acum, înseamnă că nu vor avea nici în 2021, să fim serioşi. Nu poţi să faci o lege, care să intre în vigoare după doi ani. Punctul de pensie creşte treptat, dar cea mai mare mărire este în 2021. Haideţi să mărim punctul de pensie, de la început, cetăţenilor României. Iar îi păcălim, că vin alegerile în 2020. Creşte şi-n 2019, dar foarte puţin, cea mai mare creştere a punctului de pensie este înregistrată în 2020. Alegerile sunt în noiembrie - decembrie 2020, iar punctul de pensie creşte în ianuarie 2021. Iar PSD-ul ce o să zică? Domnilor votaţi-ne pe noi că o să vă crească punctul de pensie. Că aşa s-au gândit să facă”, a explicat deputatul Pro România, constănțeanul Mircea Titus Dobre.

Punctul de pensie, plafonat la 1.100 lei

Guvernul a adoptat, vineri seara, pe data de 21 decembrie 2018, o ordonanţa de urgenţă prin care se introduc noile taxe. Ordonanța a fost publicată în Monitorul Oficial, iar prevederile sale intră în vigoare de la 1 ianuarie 2019.

"Prin derogare (...), începând cu data de 1 ianuarie 2019, valoarea punctului de pensie se menţine la 1.100 lei şi începând cu 1 septembrie 2019 valoarea punctului de pensie se majorează cu 15% şi este de 1.265 lei".

Și indemnizaţia socială pentru pensionari s-ar putea mări tot începând cu 1 septembrie 2019, cu 10%. Aceasta ar însemna că valoarea indemnizaţiei ar putea ajunge la 704 lei. Reprezentanții Casei Județene de Pensii Constanța au precizat că până în momentul de față nu au primit nimic oficial în acest sens.

Camelia MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
draga @unu ! TU sa ne lingi noua la toti cacatul animal pesedist ordinar ! Tu esti un manipulator jegos dupa cele mai drastice reguli ale bolsevicilor ! Sunt sigur ca ai scoala facuta la moscova sau stefan gheorghiu futu-te-n gat de sclav ! Muie nae cu C si se termina cu acat ! Muie dragnea, muie pesede !!!
1
1
dragi pensionari sau viitori pensionari ,nu va mai agitati atata!Daca PNL ataca acum noua legea pensiilor la CCR ca sa nu fie promulgata si sa inceapa sa produca efecte ,daca vor ajunge la guvernare ce ii opreste pe astia acum in opozitie ,sa o schimbe in 2020 ?De unde sa mai fure daca trebuiesc multi bani de la buget pentru pensii ?Chiar astia din opozitie ne cred prosti ?Si cred ca punem botul la toate minciunile lor sau la bhasinile scrise pe aici de niste partzalai de postaci ai opozitiei ?Draga opozitie in loc de supt bani de la buget mai sugeti voi ce incepe cu P se termina in ULA !
1
3
care au muncit o viata , au cotizat cat a stabilit statul asta de c...., acum cand ar trebuii sa nu duca lipsa zilei de astazi, de maine si poate poimaine, unii sunt vai mama si tatal lor!jigodiile care au distrus si distrug tara sunt ...bine mersi, fura si traiesc astazi , maine , poimaine si...raspoimaine bine mersii !
0
0
SA SE GRABEASCA ODATA INTRAREA IN INCAPACITATE DE PLATA A PENSIILOR SI SALARIILOR LA STAT PENTRU CA MAJORITATEA VOTEAZA DE 30 DE ANI PSD SI ASTA VOTEAZA ASTA PRIMESC CA GRECII: BLOCAREA PENSIILOR SI SALARIILOR! FALIMENTUL SALVEAZA ROMANIA! DOAR ASA SE TREZESC DUPA 70 DE ANI DE SOCIALISM FALIMENTAR SI CRIMINAL!
4
0
Mor de ras cu psd ul vostru. Mari cretini. Ha ha ha
3
1
Pana in 2021 moare magarul, piere samarul. Dai o lege care intra in vigoare peste doi ani, nu e in regula,psd-ul vinde pielea ursului din padure. Deci tot ce tine de bugetari se propune, se promulga si se aplica in secunda doi.Fraierii dusi cu presul. Aveti de primit.
4
1
03:21.bre nea "Juan" nea florea iar ai baut si n-ai somn si te-ai hotarit sa omori limba romana? asteapta tu sa-ti dea dragnea "salari" bune .la activistii care inghit kkt-urile de la antena 3 am auzit ca le maresc de 17 ori pensiile
4
2
problema generala e ca unii cotizeaza mult si primes putin iar altii nu cotizeaza mai deloc si primesc mult aici e problema, nu ca nu ar fi bani!
13
3
Modificarile repetate ale regulilor dupa care se platesc pensii arata ca ceva nu este in regula. Pensiile sunt cea mai mare cheltuiala a statului. Nimic nu se apropie de o asa suma platita lunar. Obligatoriu statul va intrerupe aceasta cheltuiala peste tot in lume.
9
1
La pnl nu le convine exact calui iohannis de ce sa dea pad pensii si salari bune la oameni sa numai ajunga la putere si neantul sa numai iasa presedinte asa ca-i sabotam pe cei de la psd dar lumea a vz si vede ca orice lege au contestata ori pnl ori neamtul la ccr si cum neamtulpresedinte nuajunge in 2020 ori la jilava ajunge ori candideaza la sibiu
5
18

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272