REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
16.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Ce se întâmplă dacă REFUZI să fii MARTOR într-un dosar!

Ce se întâmplă dacă REFUZI să fii MARTOR într-un dosar!

Replica API 31 octombrie 2019 | 00:21 675

Un bărbat din Lumina a fost trimis în judecată pentru mărturie mincinoasă, fiind condamnat la 9 luni cu suspendare întrucât a asistat la o infracțiune și a refuzat să dea declarații, să fie martor în dosar.

Mai exact, la data de 12.03.2019, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Constanța l-au trimis în judecată pe inculpatul A.C.M. pentru săvârșirea infracțiunii de mărturie mincinoasă. În sarcina acestuia s-a reținut că, la data de 25.09.2018, fiind citat în calitate de martor la sediul organelor de cercetare penală din cadrul Secției 2 Poliție Rurală Mihail Kogălniceanu- Postul de Poliție Comunal Lumina, a refuzat să dea declarații într-un dosar penal. În ședința de judecată din data de 18.09.2019, instanța a admis cererea inculpatului de a fi judecat potrivit procedurii simplificate a recunoașterii învinuirii, întrucât acesta a recunoscut în totalitate săvârșirea infracțiunii reținute în sarcina sa în actul de sesizare, solicitând să nu se mai administreze alte probe în fața instanței, ci judecata să se facă în baza probelor administrate în faza de urmărire penală și a înscrisurilor noi prezentate de părți. Analizând materialul probator administrat în cauză în cursul urmăririi penale, instanța a reținut că, la data de 25.09.2018, organele de cercetare penală ale poliției judiciare din cadrul Secției 2 Poliției Rurală Mihail Kogălniceanu - Postul de Poliție Comunal Lumina s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârșirea de către acesta a infracțiunii de mărturie mincinoasă, întrucât a refuzat să dea declarații, cu ocazia audierii în calitate de martor. În fapt, la data de 20.07.2018, lucrătorii din cadrul Poliției Locale Lumina au surprins în trafic un bărbat conducând un autovehicul, deși nu poseda permis de conducere. Un polițist local l-a urmărit, iar când a oprit în dreptul unui imobil, a încercat să-l imobilizeze. În acel moment, numitul A.C., fiul persoanei depistate, a încercat să-1 agreseze pe polițistul local. Martor la acest eveniment a fost inculpatul A.C.M.. La aceeași dată, acesta a fost de acord să se prezinte la sediul Postului de Poliție pentru a da declarații. Aici, le-a relatat organelor de poliție cele întâmplate, însă a refuzat să semneze declarația, motivând că nu dorește să meargă ulterior la parchet sau la instanță și, mai mult, a fost coleg de clasă cu cel depistat. Apoi, potrivit rolii.ro, la data de 25.09.2018, A.C.M. s-a prezentat la sediul Postului de Poliție Comunal Lumina, unde a fost citat în calitate de martor. Aici, i-au fost aduse la cunoștință drepturile și obligațiile pe care le are în calitate de martor și i-a fost pus în vedere că fapta de mărturie mincinoasă constituie infracțiune, fiindu-i, totodată, solicitat de către organele de cercetare penală să spună tot ce știe în legătură cu depistarea celui care a condus fără permis, a refuzat să dea declarații în legătură cu fapta ce constituia obiectul cercetărilor în dosarul penal.

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Va dati cu parerea aiurea. Cititi codul penal. Sa fie o lectie pentru toata lumea.
0
0
Am avut parte in instanta de martori care nu au spus nimic si nu au fost sanctionati in niciun fel.
4
0
Scaparea e foarte usoara. Nu-mi amintesc bine detaliile, nu am fost atent si nu vreau sa risc o marturie mincinoasa.
5
1
nu spun nimic ca nu stiu ,,de ce sa fiu pedepsit,
5
0
E una marturia mincinoasa si e altceva cand refuzi sa spui ceva.Marturie mincinoasa , logic, este cand spui un neadevar sau pe romaneste o minciuna despre un caz, un fapt , orice, dar cand refuzi sa spui ceva inseamna ca taci, esti mut.Inteleg cand minti esti pedepsit dar cand taci si nu spui nimic e la fel?
14
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272