rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 3 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

CE şi industria investesc 22 miliarde euro pentru a stimula investiţiile în cercetare şi inovare

Comisia Europeană a lansat luni 11 noi parteneriate europene împreună cu industria, pentru a stimula investiţiile în cercetare şi inovare şi pentru a face faţă provocărilor majore în materie de climă şi sustenabilitate, pentru ca Europa să devină prima economie neutră din punctul de vedere al impactului asupra climei şi pentru a realiza obiectivele Pactului verde european, informează un comunicat al Executivului comunitar, scrie Agerpres.

În concordanţă cu obiectivele dublei tranziţii, verde şi digitală, parteneriatele vor facilita şi realizarea ambiţiilor digitale ale UE pentru următorul deceniu, Deceniul digital al Europei. Ele vor primi peste opt miliarde de euro din programul Orizont Europa, noul program al UE pentru cercetare şi inovare pentru perioada 2021 - 2027.

Angajamentele totale, inclusiv cele ale partenerilor privaţi şi ale statelor membre, însumează aproximativ 22 miliarde de euro.

Această masă critică de finanţare permite parteneriatelor să caute soluţii inovatoare într-o gamă largă de domenii, de exemplu reducerea emisiilor generate de industriile mari consumatoare de energie şi de sectoarele greu de decarbonizat, cum ar fi transportul maritim şi producţia de oţel, precum şi producerea şi punerea la dispoziţie pe scară largă a unor baterii de înaltă performanţă, combustibili sustenabili, instrumente bazate pe inteligenţă artificială, tehnologii care au ca obiect datele, robotica şi altele. Comasarea pe scară largă a eforturilor, resurselor şi investiţiilor în cadrul parteneriatelor va genera, în plus, efecte pozitive pe termen lung, va promova competitivitatea şi suveranitatea tehnologică europeană, va crea locuri de muncă şi va genera creştere economică.

Primul este Parteneriatul european pentru cloudul european pentru ştiinţă deschisă. Scopul său este de a pune la dispoziţie şi a consolida, până în 2030, un mediu virtual deschis şi fiabil, pentru a permite celor aproximativ două milioane de cercetători europeni să stocheze, să partajeze şi să reutilizeze transfrontalier şi interdisciplinar datele rezultate din cercetare.

Al doilea este Parteneriatul european pentru inteligenţă artificială, date şi robotică. Pentru a oferi Europei cele mai mari beneficii de pe urma inteligenţei artificiale (IA), a datelor şi a roboticii, acest parteneriat va stimula inovarea, acceptarea şi adoptarea acestor tehnologii, în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor.

Al treilea este Parteneriatul european pentru fotonică (tehnologii bazate pe lumină). Scopul său este de a accelera inovaţiile fotonice, de a asigura suveranitatea tehnologică a Europei, de a creşte competitivitatea economiei europene şi de a promova crearea de locuri de muncă şi prosperitate pe termen lung.

Al patrulea este Parteneriatul european pentru oţel curat - producţie de oţel cu emisii reduse de carbon. Acesta sprijină poziţia de lider a UE în transformarea industriei siderurgice într-o industrie neutră din punctul de vedere al emisiilor de carbon, servind drept catalizator pentru alte sectoare strategice.

Al cincilea este Parteneriatul european pentru "Fabricat în Europa". Acesta va fi forţa motrice a poziţiei de lider a Europei în domeniul producţiei sustenabile în Europa, prin aplicarea principiilor economiei circulare (fără deşeuri şi altele), a transformării digitale şi a producţiei cu impact neutru asupra climei.

Al şaselea este Parteneriatul european "Processes4Planet". Viziunea sa este ca industriile prelucrătoare europene să devină lideri mondiali în atingerea obiectivului de neutralitate climatică până în 2050, cu un accent puternic pe tehnologiile cu emisii reduse de carbon, pe circularităţi, cum ar fi centrele de circularitate, precum şi pe competitivitate.

Al şaptelea este Parteneriatul european pentru mediu construit sustenabil şi centrat pe oameni ("Built4People"). Viziunea sa este asigurarea unor medii construite de înaltă calitate, generatoare de puţine emisii de carbon, eficiente din punct de vedere energetic şi al utilizării resurselor, cum ar fi clădiri, infrastructuri etc., care stimulează tranziţia către sustenabilitate.

Al optulea este Parteneriatul european pentru transport rutier cu emisii zero ("2Zero"). Scopul său este de a accelera dezvoltarea transportului cu emisii zero printr-o abordare sistemică, sprijinind un sistem de transport rutier neutru din punct de vedere climatic şi nepoluant.

Al nouălea este Parteneriatul european pentru mobilitate conectată, cooperativă şi automatizată. Obiectivul său este de a accelera punerea în aplicare a unor tehnologii şi servicii de mobilitate inovatoare, conectate, cooperative şi automatizate.

Al zecelea este Parteneriatul european pentru baterii: spre un lanţ valoric industrial european competitiv al bateriilor. Scopul său este de a sprijini dezvoltarea unui ecosistem european de cercetare şi inovare de talie mondială în domeniul bateriilor şi de a promova poziţia de lider a industriei europene în proiectarea şi producţia de baterii pentru următoarea generaţie de aplicaţii staţionare şi mobile.

Parteneriatul european pentru transport pe apă cu emisii zero. Obiectivul său este ca UE să conducă şi să accelereze transformarea transportului maritim şi pe căi navigabile interioare în vederea eliminării tuturor emisiilor nocive din mediu, inclusiv a gazelor cu efect de seră, a poluanţilor aerului şi a apei, prin tehnologii şi operaţiuni inovatoare.

De asemenea, Comisia a adoptat luni Memorandumuri de înţelegere pentru lansarea parteneriatelor, care îşi vor începe activitatea imediat. O ceremonie de semnare a Memorandumurilor de înţelegere va avea loc în cadrul Zilelor europene ale cercetării şi inovării din 23 iunie.

"Cooperarea este esenţială pentru a face faţă provocărilor tranziţiei verzi şi digitale a Europei. Iar tehnologiile digitale conduc această tranziţie către o economie neutră din punct de vedere climatic, circulară şi mai rezilientă. Cele unsprezece parteneriate, pe care Comisia şi industria le-au propus împreună astăzi, vor mobiliza resurse semnificative, în jur de 22 miliarde euro, astfel încât să putem identifica împreună inteligenţa artificială, datele, robotica şi multe alte instrumente tehnologice fiabile pentru a ne atinge obiectivele în materie de mediu şi climă, pentru un viitor mai curat şi mai sănătos", a afirmat Margrethe Vestager, vicepreşedintele executiv pentru o Europă pregătită pentru era digitală.

La rândul său, Thierry Breton, comisarul pentru piaţa internă, a declarat: "Prin noile parteneriate, Europa se plasează în prima linie a evoluţiilor tehnologice mondiale, construind capacităţi industriale esenţiale şi accelerând dubla sa tranziţie, verde şi digitală. Ele vor contribui la plasarea Europei pe calea către neutralitate climatică până în 2050 şi către o economie circulară. Prin activitatea lor, parteneriatele vor pune accentul pe dezvoltarea tehnologiilor digitale necesare pentru sprijinirea poziţiei de lider industrial a Europei".

Cele unsprezece parteneriate pentru care au fost adoptate luni memorandumuri de înţelegere sunt parteneriate europene aşa-numite "programate în comun" - adică parteneriate între Comisie şi, în mare parte, parteneri privaţi, dar uneori şi publici. Ele se vor desfăşura în perioada 2021 - 2030, ceea ce le va permite să genereze contribuţii pentru cele mai recente cereri de propuneri în cadrul programului Orizont Europa şi să îşi finalizeze ulterior activităţile finale.

Memorandumul de înţelegere reprezintă baza cooperării în cadrul unui parteneriat, deoarece precizează obiectivele acestuia, angajamentele ambelor părţi şi structura de guvernanţă. Parteneriatele oferă, în plus, Comisiei informaţii cu privire la temele relevante care urmează să fie incluse în programele de lucru ale programului-cadru Orizont Europa. Punerea în aplicare se desfăşoară mai ales prin intermediul programelor de lucru ale programului-cadru Orizont Europa şi al cererilor de propuneri aferente lor. Partenerii privaţi desfăşoară activităţi suplimentare care nu sunt finanţate prin programul Orizont Europa, dar care sunt incluse în Agendele strategice pentru cercetare şi inovare ale parteneriatelor şi se axează pe aspecte precum introducerea pe piaţă, dezvoltarea competenţelor sau aspecte de reglementare.

Aceste parteneriate europene "programate în comun" sunt diferite, dar şi complementare, parteneriatelor europene aşa-numite "instituţionalizate", care sunt mai complexe, se bazează pe o propunere legislativă din partea Comisiei şi au o "structură de punere în aplicare dedicată". La începutul acestui an, în luna februarie, Comisia a propus înfiinţarea a 10 noi parteneriate europene "instituţionalizate" între Uniunea Europeană, statele membre şi/sau industrie. Dotate cu o finanţare de aproape 10 miliarde de euro, pe care partenerii o vor suplimenta cu o sumă cel puţin echivalentă, obiectivul lor este de a accelera tranziţia către o Europă verde, neutră din punct de vedere climatic şi digitală şi de a crea condiţiile ca industria europeană să devină mai rezilientă şi mai competitivă.

miercuri, 16 iunie 2021197
STEP PROJECT, servicii de prelucrări metalice de precizie
Comentarii
mai mult...Economic
3 aug 00:00EconomicDecathlon a anunțat că retrage un produs periculos pentru copii

Decathlon a notificat Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) cu privire la retragerea de pe...142

3 aug 00:00EconomicONRC: 2.573 de firme cu participare străină la capitalul social, înmatriculate în primul semestru din 2021101
3 aug 00:00EconomicINS: Masa lemnoasă recoltată în 2020 a crescut cu 748.000 mc102
3 aug 00:00EconomicMMPS: 4.902.657 pensionari, la finele lunii martie. Peste 95% - pensionari de asigurări sociale de stat

Numărul total al pensionarilor era, la sfârşitul lunii martie 2021, de 4.902.657 persoane, în scădere cu 41.097...109

3 aug 00:00EconomicStatistică: Peste 47.600 de copii se aflau, la finele lunii martie, în sistemul de protecţie specială93
3 aug 00:00EconomicINS: Producţia de cărbune a scăzut cu 25,7% în primul semestru din 2021100
2 aug 00:00EconomicBursa de la Bucureşti a câştigat peste două miliarde de lei din capitalizare săptămâna trecută

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câştigat 2,14 miliarde de lei din capitalizare, respectiv 1,1%, săptămâna...177

2 aug 00:00EconomicANSVSA nu interzice şi nu limitează creşterea porcinelor în gospodăriile populaţiei185
2 aug 00:00EconomicCNAIR: Restricţiile de tonaj, prelungite până pe 2 august, din cauza caniculei199
2 aug 00:00EconomicEconomia europeană a revenit pe creştere în trimestrul al doilea

Produsul Intern Brut al zonei euro a înregistrat o creştere peste aşteptări în al doilea trimestru al acestui an,...159

2 aug 00:00EconomicUE amendează Amazon cu aproape 900 de milioane de dolari221
2 aug 00:00EconomicCCFA: Deficitul global de cipuri afectează redresarea pieţei auto franceze186
Vremea
31.4°28.5° - 31.4° marţi, 3 august 2021
ConstanțaUmiditate: 60%
Vânt: 6.05 m/s
Presiune: 1013 milibari

Loto
6/4953313113546
5/403618229825
joker15422645113
Horoscop
mai mult...SPSportRT
3 aug 00:00SportFotbal: Lille a cucerit în premieră Trofeul Campionilor

Echipa de fotbal Lille OSC a cucerit pentru prima oară în istoria sa Trofeul Campionilor (Supercupa Franţei) la...218

3 aug 00:00SportJO 2020 - Atletism: Medalie de aur pentru Jasmine Camacho-Quinn la 100 m garduri

Atleta portoricană Jasmine Camacho-Quinn a cucerit a doua medalie olimpică de aur din istoria ţării sale, după...136

3 aug 00:00SportAuto - F1: Francezul Esteban Ocon a câştigat MP al Ungariei. Hamilton preia şefia clasamentului general

Pilotul francez Esteban Ocon (Alpine-Renault) a câştigat, duminică, Marele Premiu de Formula 1 al Ungariei, pe...152

3 aug 00:00SportFotbal: Alexandru Băluţă a marcat pentru Puskas Akademia, în campionatul Ungariei

Internaţionalul român Alexandru Băluţă a marcat un gol pentru Puskas Akademia, care a învins-o pe Ujpest FC cu...139

Local
3 aug 23:54LocalAvansări în grad la ISU Tulcea

La sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Delta” al județului Tulcea, a avut loc luni, 2 august...228

3 aug 23:58LocalAccident rutier la sensul giratoriu de la Taverna Sârbului! Un MOTOCICLIST a fost RĂNIT

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitaţi să intervină luni, 2 august a.c., în Constanța, la sensul...645

3 aug 23:55LocalCoronavirus: Poliţiştii constănţeni au aplicat AMENZI în valoare de 20.500 de lei, în ultimele 24 de ore

231

21 iul 00:00LocalStrada Belșugului din Lumina va fi asfaltată

Autoritățile locale au demarat lucrările de modernizare a străzii Belșugului din Lumina, ce urmează să fie...138

9 iul 00:00LocalConstrucția sălii de sport din Lumina se apropie de final

În cursul anului trecut autoritățile locale au demarat lucrările pentru construcția sălii de sport din curtea...124

3 aug 14:59LocalCFR Marfă, OBLIGATĂ să PLĂTEASCĂ 80.000 de lei unui FURNIZOR

CFR MARFĂ a fost obligată, prin sentința din 31 decembrie 2019, a Judecătoriei Constanța, la plata către firma...429

3 aug 23:56LocalAMENZI usturătoare, aplicate de poliţiştii locali pentru aruncarea GUNOIULUI pe domeniul public

În ciuda numeroaselor campanii de informare desfășurate de Direcția Generală Poliția Locală, în continuare o...408

3 aug 23:56LocalUn șofer MORT de BEAT a provocat un ACCIDENT rutier, la Cernavodă

Pe strada Seimeni din localitatea Cernavodă, a avut loc, duminică 1 august, în jurul orei 06.00, un accident rutier...736

3 aug 23:59LocalRAZII ale polițiștilor în Constanţa, Eforie şi Vama Veche

502

Politică
3 aug 00:00PoliticăAEP: 18.915.233 cetăţeni cu drept de vot, înscrişi în Registrul electoral la data de 31 iulie

Numărul total al cetăţenilor cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 31 iulie este de...128

3 aug 19:24PoliticăIohannis: Trebuie făcute eforturi suplimentare în privinţa educaţiei referitoare la genocidul romilor

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, un mesaj cu ocazia Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor,...164

3 aug 00:00PoliticăPremierul atrage atenţia că transportul cu animale vii se suspendă pe perioada de caniculă

116

3 aug 00:00PoliticăPSD: Este imperios necesară adoptarea legii consumatorului vulnerabil

PSD consideră că "este imperios necesară" adoptarea legii consumatorului vulnerabil şi insistă ca acest proiect să...107

3 aug 19:15PoliticăRareş Bogdan îi arată obrazul lui Ludovic Orban: E prima dată în 30 de ani...

Europarlamentarul Rareş Bogdan, susţinător al lui Florin Cîţu pentru funcţia de preşedinte al PNL, se declară...609

3 aug 19:16PoliticăRareș Bogdan: 'Nu poți să obligi pe nimeni să se vaccineze'

653

Interviuri
16 iul 00:36InterviuriPSIHOLOG: Bullyingul în școli este urmarea FRUSTRĂRILOR din SUFLETUL unui COPIL! Video

Psihologul Gabriela Bâzâitu, care este și psihoterapeut, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, unde a...1276

24 iul 00:31InterviuriȘEFA DSP, Cristina SCHIPOR, ne spune de ce VIRUSUL Delta este mult mai VIOLENT! Video

Cristina Schipor, directorul DSP Constanța, a făcut față cu brio pandemiei de coronavirus, chiar dacă, la fel ca...2130

19 iul 00:32InterviuriViorel CATARAMĂ: În MAMAIA se mănâncă mai BINE ca la CANNES sau MONACO! Video

11569

26 iun 23:09InterviuriCRISTINA RIZEA, USR: Constanța NU a avut proiecte MATURE pe Sănătate, care să intre în PNNR! Video

Deputatul USR, Cristina Rizea, a fost prezent în studioul Replica, unde, în cadrul unui interviu, a vorbit despre...1491

25 iun 23:17InterviuriSeptimiu BOURCEANU, despre PSD Constanța: NU pot să-i contrazic că au fost INCOMPETENȚI! Video

Preşedintele Organizaţiei municipale a PNL Constanţa, senatorul Septimiu Bourceanu, a venit în studioul Replica,...2259

25 iun 23:14InterviuriPetre ENCIU, USR: Dacă problemele din Coaliție nu se rezolvă, IEȘIM de la guvernarea LOCALĂ!

2735

Monden
3 aug 00:00MondenCasa în care a copilărit muzicianul Kurt Cobain va putea primi vizitatori

Casa în care a copilărit muzicianul Kurt Cobain, situată în oraşul Aberdeen din Statele Unite, a fost înscrisă...119

3 aug 00:00MondenUn documentar despre Michael Schumacher va avea premiera pe Netflix în septembrie

Un documentar intitulat ''Schumacher'' va avea premiera pe Netflix în data de 15 septembrie şi va prezenta cariera...125

3 aug 00:00MondenScarlett Johansson a dat în judecată grupul Disney pentru lansarea în streaming a filmului 'Black Widow'

118

3 aug 19:15MondenSimona Trașcă a fugit din București pentru a uita de bărbatul care o terorizează de ani buni

Simona Trașcă este încă terorizată de agresorul său care nu-i dă pace de mai bine de cinci ani. Vedeta a făcut...601

3 aug 19:15MondenRaluca Drăgoi, în război cu fostul soț: Imagini controversate în mediul online cu artista

Raluca Drăgoi a anunțat în urmă cu câteva săptămâni că după foarte multă suferință și-a găsit în...5199

3 aug 19:18MondenCreator de modă celebru, scandal total, pentru 378.000 de euro. Joacă ultima carte

493

Mapamond
3 aug 00:00MapamondCoronavirus: Hackerii au blocat sistemul de programare online la vaccin în regiunea italiană Lazio

Hackerii au atacat şi blocat sistemele IT ale companiei care se ocupă de organizarea şi programarea pentru vaccinări...98

3 aug 00:00MapamondChina: Milioane de persoane testate din cauza unei creşteri a numărului cazurilor de COVID-19

Milioane de persoane au fost supuse duminică unui test de depistare a COVID-19 în mai multe mari oraşe din China...99

3 aug 08:49MapamondPapa a criticat societăţile orientate spre profit

97

Sănătate
3 aug 01:35SănătatePfizer: O a treia doză de vaccin poate 'impulsiona puternic' protecţia împotriva variantei Delta a coronavirusului

Compania farmaceutică americană Pfizer a anunţat miercuri că o a treia doză de vaccin anti-COVID-19 poate...110

3 aug 00:00SănătateDe ce reuză personalul auxiliar din domeniul medical refuză să se vaccineze?

Prefectul Capitalei, Alin Stoica, a declarat că a discutat cu DSP despre rata de vaccinare în rândul profesorilor și...178

3 aug 00:00SănătateSTUDIU: De ce au apărut noile tulpini ale SARS-COV-2 care fac apă de ploaie vaccinurile

193

3 aug 00:00Sănătate7 obiceiuri de igienă după antrenamentul la sală

Puține lucruri egalează sentimentul de împlinire de după un antrenament energizant la sală. Cu toate acestea, munca...124

3 aug 00:00SănătateOmleta de la micul dejun

Toți ne dorim o viață lungă și sănătoasă. Doctorii, indiferent de specializarea lor, recomandă o hrană...250

3 aug 00:00SănătateDe la busuioc la pesto, în 5 minute!

Busuiocul este o plantă pe care o întâlnești în multe grădini din România, dar, până de curând, nu și pe...145

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT