REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
16.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Ce spun colegii deputatului care şi-a pierdut avionul, hotelul și mașinile despre pensile speciale

Ce spun colegii deputatului care şi-a pierdut avionul, hotelul și mașinile despre pensile speciale

Replica API 17 aprilie 2015 | 10:24 107

Parlamentarii vor mai mulţi bani

Parlamentarii vor mai mulţi bani

256 de parlamentari au semnat proiectul de lege care stabileşte că senatorii şi deputaţii vor beneficia de pensiile speciale. În ciuda poziţiei publice a PNL că nu susţine o asemenea iniţiativă, 23 de liberali şi-au pus semnătura pe proiect. Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.96/2006 privind Statutul deputaţilor şi senatorilor a fost depusă miercuri în Parlament şi prevede că un fost deputat sau senator care a avut trei mandate va primi o indemnizație specială de 4.000 de lei.

Birourile permanente vor decide care va fi prima cameră sesizată și vor trimite propunerea pentru dezbatere. Co-președintele PNL, Alina Gorghiu, a declarat public că PNL nu susține legea prin care se acordă pensii speciale parlamentarilor, însă pentru 23 de parlamentari liberali, ordinul venit de la conducerea partidului nu valorează nici cât o ceapă degerată și și-au pus semnătura pe proiectul de lege.

Printre ei, deputatul Grigore Crăciunescu. „Mi s-a luat avionul, mi s-au luat maşinile, mi s-a luat hotelul, nu cred că avem aşa multe avantaje cei care muncim în Parlament”, a spus Crăciunescu, reușind astfel să-și pună în cap mai mulți colegi deputați.

„Partidele nu ar trebui să promoveze astfel de specimene”

Președintele partidului România Unită, Bogdan Diaconu, îl ia de guler pe Crăciunescu. Acesta susține că prioritatea „zero” a Parlamentului ar trebui să fie asigurarea veniturilor la bătrânețe pentru toți românii și nu să se preocupe de „tot felul de tâmpenii”.

„În mod firesc și normal, nu ar mai avea ce să caute în Parlament și nici o formațiune politică nu ar mai trebui să promoveze astfel de specimene. (…) Nu am avut și nu o să am nici avion, nici hotel. Nu am nevoie nici de pensie specială. Problema pe care trebuie să o punem în societatea românească este că, cel puțin generația mea de 30-40 de ani, nu știu dacă va mai avea cine să le plătească pensiile la ritmul de evoluție demografică și la dezechilibrul demografic din societate. Cred că asta ar trebui să preocupe Parlamentul României. Cum rezolvăm această problemă? Generațiile viitoare sunt supuse unui risc major din punctul de vedere al asigurării veniturilor la bătrânețe și, în nici un caz, să nu ne preocupe tot felul de tâmpenii, gen pensii speciale”, a spus Diaconu, pentru Replica.

Deputatul a amintit cu acest prilej de criza demografică prin care trece țara noastră și susține că o măsură pentru redresarea economică a României este unificarea celor două state românești.

„În România, lăsând la o parte criză economică, avem trei crize mult mai profunde care mistuie societatea: criza morală, criza identitară și criza demografică. Criza morală și criza identitară adâncesc și mai tare criza demografică, care este periculoasă nu atât numai din punctul de vedere al scăderii numărului de cetățeni, cât din punct de vedere al dezechilibrului generat în structura demografică prin creșterea elementului pasiv din societate și descreșterea elementului activ. Cred că trebuie luate măsuri majore, pentru diminuarea acestor trei crize, care, până la urma urmei, favorizează creșterea fenomenului de migrație și adâncesc criza demografică și mai trebuie luate măsuri majore de stimulare a natalității, care sigur că se vor vedea că se vor vedea în 10 – 20 de ani, dar avem o speranță. Trebuie promovată familia tradițională și valorile tradițional-creștine și, de ce nu, cum țări gen Franța, care s-au confruntat cu o criză demografică în anii 1960-70, au purces la import de populație activă din colonii și acum plătesc un preț mare pentru aceasta, noi avem șansa să aducem o populație în România. Mă refer la șansa pe care o avem pentru a face idealul reunirii celor două state românești. Practic, o populație ușor de integrat, avem aceleași valori, aceeași religie, vorbim aceeași limbă”, ne-a mai spus Diaconu.

„Merităm pensii când românii vor fi încântați că ne-am făcut treaba”

Un alt deputat, președintele partidului Național-Democrat, Daniel Fenechiu, a avut la rândul său câte ceva de zis la adresa la Crăciunescu și, de asemenea, susține că prioritățile parlamentarilor sunt altele în prezent, nicidecum asigurarea propriilor pensii.

„Punctul meu de vedere e foarte simplu: nu am semnat proiectul, nu îl susțin, iar motivul este că sunt de părere că parlamentarii trebuie să-și rezolve pensiile în momentul în care au rezolvat pensiile celorlalți!. (…) Dacă i s-au luat hotelul, mașinile și avionul, probabil că i s-au luat cu titlu. O hotărâre judecătorească, mă rog, în orice caz în mod legal și probabil că nu întâmplător. Nu are nici o legătură o sancțiune cu niște drepturi pe care le dobândești ca urmare a unei activități depuse. (…) Pensia este efectul unei activități și mai cred că responsabilitatea parlamentară trebuie să se manifeste astfel: parlamentarii nu trebuie să se pună în capul bucatelor și nu trebuie să rezolve problemele care îl privesc pe el. E normal să și le rezolve și pe ale lui, dar într-o ordine în care mai sunt lucruri de făcut: trebuie să modificăm Constituția, să mărim lefurile tuturor, să adoptăm un nou sistem de salarizare, un nou set de reguli și de legi care să redreseze România și după aceea, cu siguranță, merităm și noi niște pensii, care să fie decente, să ne compenseze eforturile, în condițiile în care toți românii vor fi încântați că ne-am făcut treaba. Atunci, nimeni nu va comenta”, ne-a spus Fenechiu.

De aceeași părere este și senatorul liberal constănțean, Christian Gigi Chiru.

„Atâta vreme cât avem în vedere faptul că măsura nu privește veniturile cetățenilor, consider că este un pic forțată”, a spus Chiru, pentru Replica.

Pe lista celor care au semnat în favoarea acestui proiect se află şi zece parlamentari constănțeni, respectiv: Radu Babuş, Mircea Titus Dobre, Cristina Dumitrache, Manuela Mitrea, Mădălin Voicu, Nicolae Moga (toți PSD), Amet Varol (UDTTMR), Andrei Răzvan Condurăţeanu (UNPR), Marian Vasiliev (UNPR) şi Mircea Banias (PC).

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272