REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
18.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Ce spun reprezentanții Primăriei Constanța cu privire la incidentul din parcarea de la Carrefour

Ce spun reprezentanții Primăriei Constanța cu privire la incidentul din parcarea de la Carrefour

Andreea VREJOIU 4 ianuarie 2023 | 11:30 4523

Reprezentanții Primăriei Constanța au transmis un punct de vedere oficial cu privire la incidentul petrecut în cursul serii de marți, 3 ianuarie a.c., în parcarea unui supermarket.

,,Cu privire la imaginile apărute în spatiul public in care apar doi polițiști locali care au dispus ridicarea unui autoturism de pe locurile rezervate persoanelor cu handicap din parcarea centrului comercial Carrefour, vă informăm faptul că la nivelul Direcției generale poliția locală Constanța au fost dispuse verificări.  

În urma acestor verificări, a rezultat că, în jurul orelor 19:00, a fost înregistrată la dispecerat o sesizare cu privire la parcarea unui autovehicul neregulamentar, pe loc de handicapat. Un echipaj format din 2 polițiști locali cu atribuții în domeniul circulației pe drumurile publice s-a deplasat la fața locului unde a constatat că un număr de 4 autoturisme sunt parcate pe locurile adaptate, rezervate și semnalizate prin semnul internațional pentru persoane cu handicap fără a avea afișat la loc vizibil așa cum prevede Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap card/legitimație care să le confere acest drept.

În consecință, 2 conducători auto au fost sancționați contravențional cu amenda în cuantum de 2000 lei, iar pentru 2 autoturisme s-a dispus măsura tehnico administrativă de ridicare, inclusiv pentru autoturismul în cauză, în conformitate cu prevederile art 100 alin. 1 lit. g din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap actualizată care prevede următoarele: „parcarea altor mijloace de transport pe locurile de parcare adaptate, rezervate și semnalizate prin semn internațional pentru persoane cu handicap, cu amendă de la 2.000 lei la 10.000 lei și ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv”. Menționam ca la autoturism nu s-a prezentat conducătorul auto.

La restituirea vehiculului, s-a ținut cont de faptul că persoana care utiliza vehiculul în cauză era o persoana cu handicap care deținea card/legitimație, dar nu a ținut cont de prevederile legale, în sensul ca nu  l-a avut afișat la loc vizibil. Având în vedere aceste aspect, persoana a  fost sancționată cu avertisment.

Cu privire la modul de acțiune și comportamentul polițiștilor locali vă comunicăm faptul că se fac verificări, iar în situația în care se constată că au fost încălcate prevederile legale se vor fi dispune măsuri în consecință.  

Reamintim ca in conformitate cu prevederile art. 65 alin. 2 și 3 din Legea 448/2006 privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap” 2. Persoanele cu handicap sau reprezentanții legali ai acestora, la cerere, pot beneficia de un card-legitimație pentru locurile gratuite de parcare. Autovehiculul care transportă o persoană cu handicap posesoare de card legitimație beneficiază de parcare gratuită. 3. Modelul cardului-legitimație va fi stabilit în normele metodologice de aplicare a prevederilor prezentei legi. Eliberarea cardurilor se face de către autoritățile administrației publice locale„.                                                    

De asemenea, facem precizarea că anual Direcția generală poliția locală Constanța desfășoară campanii de informare a cetățenilor cu privire la utilizarea locurilor rezevate persoanelor cu handicap care pot fi ocupate doar prin afișarea la loc vizibil a cardului/legitimației model al comunității europene prevăzut în mod express de art. 40 din NORMELE METODOLOGICE din 14 martie 2007 de aplicare a prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.                                                    

Facem apel pe această cale la toate persoanele îndreptățite să ocupe locuri de parcare adaptate, rezervate și semalizate prin semnul internațional pentru persoane cu handicap să respecte prevederile legale, în sensul că atunci când ocupă un astfel de loc de parcare să afișeze la loc vizibil cardul/ legitimația pentru a evita situații de natura celor mai sus menționate , iar cei ce nu dețin astfel de carduri/legitimații să solicite de la autoritățile publice locale eliberarea acestuia.  

Totodată, precizăm faptul că sprijinirea și îndrumarea acestor categorii de persoane reprezintă o prioritate pentru Direcția generală poliția locală Constanța, iar incidentul petrecut în data de 03.01.2022 este unul regretabil, fapt pentru care în perioada următoare vom desfăsura noi campanii de informare și conștientizare a persoanelor cu handicap pentru a beneficia în mod corect de toate drepturile conferite de Legea 448/2006 actualizată. ”, au transmis reprezentanții Primăriei Constanța.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bagamiasi p**a in mortii tai de labagiu Caramihai !!
1
0
Să acceptăm ipoteza lor. Dar noaptea o persoană cu dizabilități ,în scaun cu rotile și un copil de 3 ani trebuie să beneficieze de ajutorul comunității? Sau trebuiesc terorizate de de comunitate ? Eu am văzut că polițianul le a trimis de la Carrefour acasă cu scaunul cu rotile! Bravo lui a protejat comunitatea ..... . Mare competent , cu mâinile în buzunar, să le încălzească , se uita la un om în scaun cu rotile și la un copil de 3 ani. S au îmbogățit cu 570 de lei de la un om cu bun-simț. Dacă omul nu avea rude și bani învârtea la roți până acasă. Frumosă batistă pe țambal pentru o rușine a comunității
2
0
Legea este permisivă avînd parcarea marcată la domiciliu sau in alte locuri unor oameni care nu au handicap iar adevărații oameni care ar trebui protejați sînt sancționați de polițiști făcuți la apelul bocancilor.Halal oamenilor care ne conduc țara.
2
0
Primăria s-a dat de gol.In lege scrie clar în parbriz trebuie sa ai semn international si femeia îl avea .Comunitarul trebuia să verifice la sediu dacă mașina respectiva avea dreptul să fie parcată pe acel loc Omul vine la magazin să facă cumpărături nu sa păzească mașina.Femeia să-l dea în judecată pe comunitar să-i ceară daune morale ,plata ridicarii mașinii.Daca despotul de la primărie ar avea respect față de alegători nu ar permite sa se petreacă atatea abuzuri savarsite de forțele de represiune locale plătite din banii noștri pentru a înjosi oamenii amărâți.
4
0
Mexicanul asta cu epoleti trebuia doar sa verifice calitatea persoanei ce conduce masina la aceeasi institutie care il plateste si pe el ca acolo e si situatia pers cu dizabilitati.
5
0
buba e la analfabetul chitac care a adunat toate scursurile si i-a pus militieni. Mwie chitac de mana cu militienii !!!
10
0
politia comunitara este o adunatura de golani.in Mangalia nu vad cocalarii care opresc pe handicap la Lidl,darmte amendeaza daca astepti in masina cineva sa coboare din casa limga trecerea pietoni.La Vivo,acum un an,iulie..august ora 14,caldura mare monsher,nu era nimeni in parcarea de afara.Opreste o maimuta pe handicapati,era singura in sute de metri patrati,basingura,vine pulitia locala ascunsa drequl stie unde sa o amendeze.Ttiganimea analfabeta care opreste unde i se scoala si blocheaza circulatia,pe aia nu.i vede nimeni.nici rablele fumigene!
11
2
Legea trebuie redoectata, si eu sunt persoana cu dizabilitati, si ma livesc de atitudinea soferilor care ocupa abuziv locurile de parcare destinate pentru noi. Fiarte corect a procedat politia licala, din pacate doamna a uitat sa amplaseze cardul legitimatie pe bord masinii, masina are aplicate pictograma,legea nu mentioneaza pictograna, pictogramele se monteaza pentru a marca caile de acces, rampe, intrare/ iesire , wc, case de marcat din supermarket...toata lumea trebuie sa redpecte legea, chiar si noi. Nu trebuie sa avem doar drepturi, avem si obligatii, altfel niciodata nu va iesi ceva, vaom genera un mare gaos, nai mare decat este acum in lume. Oameni dragi, fiti mai buni unii cu altii si respectati semnele oentru persoanele cu handicap, noi nu avem atatea posibilitati, suntem limitati in miscare, mai acum nu mai putem circula , nu mai avem trotuare, nu mai cai de acces din strada pe trotuar, un chin sa mergi la magazine, din casa. Speram sa se termine si sa avem mai multa mobilitate!
4
6
Vrem sa-l dati afara pe politistul local Olteanu Valeriu. Este total inutil in municipiul Constanta. Muntii e moloz troneaza in sectorullui. Refuza sa amendeze RAJA Constanta si anumite firme private.
11
4
Da Politia Comunitara in multe cazuri face exces de zel. Desi am platit un loc de parcare pentru stationare , peste o luna m-am trezit cu un proces verbal de amenda intocmit in intervalul legal de stationare a masinii ( de 2 ore) prin care mi se aducea la cunostiinta ca nu am platit. Nici mcar nu s-au sinchisit sa verifice parcometrul . Noroc ca am pastrat tichetul emis. In prezent ne aflam in stare de judecata iar raspuns trimis ca urmare a plingerii mele este de tot rasul. Ar trebui ca acesti politisti sa fie sanctionati ei pentru intocmirea unor acte care nu sunt sustenabile. Dar traim in Romania si asta spune tot.
11
1
Care merge pe model Klaus. Băgăm capul în pământ, ne facem că nu vedem. O sa vezi tu primare la alegeri, ce mumu o sa iei de la constănțeni. V-ați făcut de cacao cu partidul vostru.
14
3
Se pare ca nu numai militia locala trebuie acuzata de port ilegal de cap, ci si primaria. Raspunsul primariei este total nesatisfacator. Domnu' primar, dumneavoastra ce parere aveti? Daca mai aveti vreuna, pentru ca urbea asta este un dezastru sub "conducerea" dvs. Din toate autoturismele parcate aiurea in orasul asta, in toate parcarile de la centrele comerciale, militia cu "onoare" condusa de primaria Constanta n-a gasit nimic altceva de ridicat? Masinile parcate la colturile intersectiilor, care incurca vizibilitatea? Masinile parcate pe doua sau trei, sau patru locuri? Masinile Postei Romane, care blocheaza si a doua banda pe sens? Nu vad niciodata militia locala sa intreprinda ridicari de autovehicule parcate aiurea in orasul asta.
14
3
Burtosul nu cumva e Caramihai Mihai emblema politiei locale , ce abuzează în toată activitatea sa iar șefii îl elogiază.
13
1
Bai nenorocitilor! Pentru ce mai exista baze de date daca nu le verificati. Vreti sa primiti numai mura in gura prin afisarea la loc vizibil... Legi de cacat aplicate de oameni de cacat!
25
2
Politia comunitara,locală adică, a fost creeata deși deja exista o politie.Din cate am înțeles,jandarmeria a fost creeata cam la fel,cam de pe vremea lui Cuza,deși exista armata.Diferenta între politie locala vs politie și jandarmerie vs armata,este ca le au făcut pentru ei,sa i treacă romanului cheful de greve,demonstrații,răscoale și revoluții.Uite așa. Adică, in teorie unii ne apară pe noi,alți i apară pe ei.Ce chestie!.
16
2
Cred ca oricine poate sa-si dea seama ca autoritatile de la noi nu fac mizeriile alea ca in China sau alte zone ,numai pentru ca nu au primit ordin sa o faca.
10
4
Ca acesti" comunitari "sunt depasiti de situatii.Am spus si voi spune in continuare sa nu se mai amestece caii cu magarii,adica Politia Politia Nationala cu Politia Locala si fiecare sa-si vada de treaba lui!Observ ca pt.unii palaria este prea mare pt.capul lor!
25
0
IERI STATEAU PE TOMIS CU LUMINILE APRINSE INTRE BANDA DE AUTOBUZ SI BENZILE DE MERS SPRE SPITAL CU LUMINILE ALBASTRE APRINSE ,STATEAU PE TELEFOANE IN MASINA ,POLITIOTA SI FEROCELE CU BARBA ,DACA ERAU NISTE BAIETEI,FACEAU POZITIA GHIOCELUL CU MAMA IEDULUI,
19
0
Unii membrii acestei organizatii au devenit din ce in ce mai abuzivi si impertinenti.Ce pregatire au si cine ii verifica? Ne cheltuiesc aiurea banii din taxele si impozitele noastre. De ce dubleaza Politia nationala?Astia mizeaza pe faptul ca oamenii nu au timp si incredere sa-i duca in justitie pentru actiunile lor. Au plan de incasari din amenzi?
28
2
Atitudinea burtosului arogant de la locala lasa de dorit. Daca in locul persoanelor cu handicao era vreun interlop, oare aceiasi atitudine avea burtosul de la locala?
29
0

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272