REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Ce substanțe active sunt utile pentru dezvoltarea copilului până în 14 ani?

Ce substanțe active sunt utile pentru dezvoltarea copilului până în 14 ani?

Replica API 29 decembrie 2020 | 00:00 913

Există o serie de substanțe active pe care i le poți administra celui mic sub formă de supliment alimentar, astfel încât să oferi susținere organismului acestuia, care se află în continuă dezvoltare.

Sursă foto: Shutterstock

În mod ideal, copilul până în 14 ani ar trebui să își ia toate vitaminele, mineralele și alți nutrienți necesari din alimentație. Însă de multe ori copilul refuză o categorie de alimente (de pildă, legumele), suferă de intoleranță (cea mai frecvența este intoleranță la lactoză) ori are anumite probleme de sănătate ce împiedică asimilarea nutrienților din hrană. Așadar, poate fi necesară suplimentarea unor nutrienți pentru că acesta să se dezvolte așa cum trebuie, scrie doc.ro.

Iată ce nutrienți poți oferi copilului până la 14 ani, sub formă de supliment:

Vitamina A – această susține creșterea copilului, repararea țesuturilor și a oaselor când este cazul, menține sănătatea ochilor și a pielii. În mod natural, ea se regăsește în produsele lactate precum laptele și brânză, însă și ouăle și morcovii sunt surse excelente de vitamina A.

Omega 3 – acizii grași Omega 3 se regăsesc în alimente precum peștele gras sau nucile, iar pentru că aportul din organism să fie optim, acestea trebuie să fie consumate de 2-3 ori pe săptămâna. În dietă unui copil rareori se regăsesc alimentele bogate în Omega 3 cu o asemenea frecvența, de aceea suplimentele alimentare pe baza de ulei de peste pot fi folosite. Omega 3 contribuie la dezvoltarea fizică, dar mai ales mintală, a copilului.

Vitamina D – această vitamina susține formarea și dezvoltarea sistemului osos, precum și creșterea dinților. Copilul poate obține vitamina D prin expunerea controlată la soare, însă uneori poate fi nevoie de o doză suplimentară.

Calciu – se știe despre calciu că menține oasele puternice și susține procesul de creștere al acestora, care se desfășoară mai ales în copilărie. Poți suplimenta aportul de calciu al copilului prin alimentația bogată în produse lactate, dar și prin suplimente alimentare.

Vitaminele din complexul B – acestea susțîn procesul de obținere a energiei, dar și de formare a celulelor roșîi din sânge, care sunt responsabile cu oxigenarea întregului corp. Dacă cel mic suferă de deficit de vitamina B, află cauzele deficitului și, între timp, oferă-i un supliment alimentar care să rezolve această problema.

Indiferent de nutriențîi pe care vrei să ii oferi copilului până în 14 ani sub formă de supliment alimentar, e indicat să te consulți cu medicul pediatru înainte. Acesta este în măsură să îți spună dacă cel mic are nevoie de un asemenea supliment sau, dimpotrivă, dacă acesta nu i-ar face deloc bine.

Așa cum deficitul de vitamine poate fi problematic, și aportul excesiv este periculos pentru cei mici. Dozele mari de vitamine administrate copilului pot deveni toxice dacă este vorba despre vitamine liposolubile, pe care organismul nu le elimina, ci le depozitează atunci când sunt în exces. Vitaminele A, D, E și K pot cauza probleme celui mic dacă se face abuz.

Pe de altă parte, pe lângă administrarea suplimentelor alimentare celui mic (dacă este nevoie), nutriționiștii recomandă și adoptarea unei diete echilibrate, bogată în vitamine, minerale și grăsimi sănătoase.

Ponturi pentru părinții care trebuie să administreze suplimente alimentare copiilor:

Administrează vitaminele liposolubile în timpul mesei sau imediat după ce copilul termină de mâncat, pentru a facilita absorbția acestora.

Alege, dacă ai posibilitatea, un supliment alimentar sub formă de jeleu, pe care copilul îl va lua de plăcere și nu va trebui să te chinui deloc să îl convingi.

Ideal ar fi că asemenea suplimente alimentare să fie administrate numai după împlinirea vârstei de 4 ani – la indicațiile medicului, se poate începe administrarea și mai devreme.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272