REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.5° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
15.5° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Ceaiul din pulbere de matcha poate atenua simptomele anxietății

Ceaiul din pulbere de matcha poate atenua simptomele anxietății

Replica API 23 septembrie 2020 | 00:00 1008

Ceaiul din pulbere de matcha a devenit foarte popular în ultima perioadă, dar acesta este consumat în țările asiatice încă din Antichitate. Potrivit unui studiu recent, pulberea de matcha poate activa receptorii de dopamină și serotonină din creier, ceea ce reduce simptomele de anxietate.

Cercetătorii de la Universitatea Kumamoto din Japonia au anunțat, în luna iulie, rezultatele unui studiu, care sugerează că aportul regulat de matcha ajută la ameliorarea stărilor de îngrijorare și panică asociate cu tulburarea anxioasă, scrie doc.ro.

Oamenii de știință japonezi au supus șoareci de laborator la condiții de stres într-un labirint complicat, pentru a studia efectele ipotetic calmante ale acestui tip de ceai. În urma experimentului, aceștia au descoperit o serie de mecanisme la nivelul creierelor șoarecilor care activează receptorii D1 și pe cei serotonici 5-HT1A care sunt strâns legați de comportamentul anxios, potrivit unui raport2 din revista Science Daily. Studiul a fost ulterior publicat în Journal of Functional Foods.

Matcha – beneficii și proprietăți

Matcha este o pulbere fină obținută din frunzele cele mai tinere, crescute la umbra, ale arbustului de ceai verde Camellia sinensis. Ceaiul din pulbere de matcha, precum și aroma de matcha, sunt appreciate peste tot în lume. În Japonia, ceaiul de pulbere din matcha este considerat panaceu și este folosit, chiar și în zilele noastre, în medicina tradițională pentru relaxare, prevenirea obezității și tratarea unor afecțiuni de piele. Așadar, scopul cercetătorilor japonezi a fost să verifice care dintre aceste beneficia pot fi demonstrate științific.

Deși se presupune că ceaiul de matcha are multiple beneficia pentru sănătatea cerebrală, există foarte puține studii științifice pe acest subiect, care să demonstreze efectele reale ale pulberii de matcha asupra stării de bine și a tulburărilor psihice. Rezultatele studiului de față sugerează faptul că ceaiul din pulbere de matcha poate avea efecte anxiolitice, prin activarea sistemelor dopaminergic și serotonergic.

Labirintul complex, utilizat în cadrul studiului, este un sistem în formă de plus, cu canale înguste, îngrădite de pereți capitonați, pentru a nu vătăma animalele. De obicei, labirintul este folosit ca un test de anxietate pentru rozătoare, în idea în care acestea pot resimți un nivel de anxietate mai crescut și se vor refugia în zonele îngrădite cu pereți ale labirintului.

Prin utilizarea acestui tip de test, oamenii de știință au descoperit că anxietatea în rândul șoarecilor a fost redusă semnificativ după consumul de extract din pulbere de matcha. În plus, atunci când activitatea anxiolitică a mai multor tipuri de extracte de pulbere de matcha a fost evaluată, s-a remarcat un efect mai puternic la extractul obținut prin distilare cu 80% ethanol, în comparație cu extractul obținut prin infuzare în apă fierbinte. Cu alte cuvinte, pulberea de matcha mai puțin solubilă în apă este mult mai puternică, în efectele anxiolitice, față de cea ușor solubilă în apă.

O analiză farmacologică realizată în cadrul studiului a dezvăluit informații noi, și anume faptul că pulberea de matcha, precum și extractul din pulbere de matcha, pot reduce nivelul de anxietate prin activarea receptorilor de dopamine D1 și serotonină 5-HT1A.

Oamenii de știință japonezi sunt mulțumiți de aceste prime rezultate și sunt de părere că, deși este nevoie de o cercetare epidemiologică mai amănunțită, descoperirile studiului pun în lumină faptul că matcha, care a fot utilizată ca agent medicinal pentru atât de mult timp, poate avea beneficii demonstrate asupra organismului uman. De asemenea, aceștia își pun speranța în faptul că munca lor de cercetare asupra proprietăților pulberii de matcha poate duce la îmbunătățirea calității vieții a oamenilor de pretutindeni, prin încurajarea consumului mai frecvent de matcha.

Cum se prepară ceaiul din pulbere de matcha?

Ceaiul din pulbere de matcha a intrat relativ recent pe piața din România și nu se bucură de același nivel de apreciere ca în alte țări occidentale. Cu toate acestea, există comunități de consumatori de matcha și la noi, care cunoscu modalitățile de preparare a ceaiului, dar și a diferitelor tipuri de desert pe bază de pulbere de matcha.

Așadar, ceaiul din pulbere de matcha are un gust plăcut, ușor, dar aromat și se distinge prin gulerul cremos de spumă de la suprafață. Pentru a obține un ceai din pulbere de matcha perfect vei avea nevoie de câteva ustensile, relative ușor de găsit pe piață, și anume de:

Un bol din bambus, sticlă sau porțelan (nu din plastic sau melamină)

Pulbere de matcha (optează pentru un produs organic, de calitate, pentru a te bucura de cel mai rafinat și savuros gust)

Un tel din bambus

O linguriță de cafea

Metodă de preparare

Vei avea nevoie de aproximativ 1 gram de pulbere de matcha pentru o cană de ceai cu 60-70 ml de apă. Pulberea de matcha este deosebit de concentrată și nu vei avea nevoie de mai mult, deoarece riști să obții o băutură mult prea puternică și cu un ușor gust amărui.

Primul pas constă în încălzirea apei, până la clocotire. Așadar, apa trebuie să fie fierbinte, dar să nu dea în clocot. Vei pune, apoi, o linguriță de pulbere de matcha în bol, după care vei turna apa fierbinte peste. Aici vine momentul în care trebuie să acționezi rapid, prin omogenizarea ceaiului cu ajutorul telului din bambus. Trebuie, mai întâi, să omogenizezi amestecul prin mișcări ușoare, până capătă consistență de pastă, după care să amesteci energic, cu mișcări în zig zag, în așa fel încât să se formeze o spumă fină la suprafața bolului iar eventualele cocoloașe să se dizolve în apă.

În acest moment, băutura este gata și o poți turna în pahar și servi ca atare sau poți adăuga lapte, rece sau încălzit, peste amestec, pentru un gust mai delicat. Recomandarea specialiștilor este de a turna puțină spumă de lapte, la final, peste băutura proaspăt pregătită.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272