REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Mar., 30 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6715
17.4° Constanța Marți, 30 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6715
 

Cel mai bun tratament pentru ficat gras

Cel mai bun tratament pentru ficat gras

Replica API 19 mai 2020 | 00:00 1204

Aproximativ 30% dintre oameni suferă din cauza ficatului gras, adică a acumulării unei cantități mari de grăsime în ficat. Medicii pun acest diagnostic pacienților la care grăsimea în exces de la nivelul ficatului se situează între 5 și 10% din volumul acestui organ. Factorii de risc pentru ficatul gras sunt greutatea în exces, dislipidemiile, diabetul, excesul de grăsime abdominală, consumul de alcool și nivelul crescut al trigliceridelor din sânge, scrie doc.ro.

În multe cazuri, excesul de grăsime din ficat nu se manifestă prin simptome anume, dar există și pacienți care se confruntă cu o senzație acută de oboseală și cu o vitalitate scăzută. În timp, pacienții cu ficat gras pot dezvolta un proces inflamator la nivelul ficatului, fibroză hepatică și chiar și ciroză.

Însă consecințele pot fi dintre cele mai grave, mortalitatea fiind crescută în rândul pacienților care fac diabet și boli cardiovasculare asociate ficatului gras.

Tratamente și terapii pentru ficatul gras

Terapii medicamentoase nu prea există pentru această problemă, de aceea schimbările în stilul de viață rămân singură soluție pentru a lupta împotriva bolii și a redobândi o stare bună de sănătate.

În cazul steatozei hepatice determinate de consumul de alcool (apare în prima etapă de degenerare hepatică la mai mult de 90% dintre persoanele care beau alcool prea mult și prea des), renunțarea imediată și definitivă la băuturile alcoolice determină cea mai bună reacție de regenerare a ficatului. Renunțarea la alcool poate fi un proces dificil, de aceea se recomandă solicitarea sfatului medicului și sprijinul apropiaților pentru a crea un plan care să funcționeze pe termen lung. Așadar, procesul poate fi reversibil, dacă este dublat și de o dietă recomandată pacienților cu ficat gras (hidratare suficientă, consum sporit de legume și fructe, pește și lactate slabe).

Pentru că ficatul gras reprezintă o problemă de sănătate atât de frecventă, specialiștii de la Centrul Medical din Tel Aviv i-au studiat mecanismul și au ajuns la concluzia că exercițiile fizice moderate, făcute la aparatele de la sala de fitness, pot duce la scăderea cantității de grăsimi periculoase din ficat. Și antrenamentele aerobice au același rezultat, însă de cele mai multe ori acestea sunt greu de efectuat de către persoanele cu probleme de sănătate.

Sportul ajută ficatul gras să revină la normal

Pentru a analiza impactul sportului asupra ficatului gras, un grup de cercetători israelieni a analizat starea de sănătate a 82 de persoane cu vârstele cuprinse între 20 și 65 de ani, diagnosticate cu ficat gras. O parte dintre pacienți au respectat un program de antrenament de 3 sesiuni săptămânale a câte 40 de minute, iar celălalt grup nu a făcut schimbări majore în stilul de viață, ci doar a continuat să respecte medicația și recomandările medicului.

La finalul unui program de trei luni, medicii au constatat prin ecografii că persoanele care făcuseră sport aveau un nivel de grăsime mai scăzut în ficat. În plus, antrenamentul fizic de la sala de fitness a dus la îmbunătățiri considerabile ale nivelului de colesterol, prin scăderea producției acestuia la nivelul ficatului.

Concluzia cercetării este că pacienții cu ficat gras ar trebui să facă mișcare, să respecte un regim de viață sănătos și să evite excesul ponderal pentru a scădea riscul de inflamație hepatică și ciroză.

Este, de asemenea, foarte important că pacientul care suferă de boală de ficat gras să nu consume băuturi alcoolice, întrucât acestea favorizează acumularea de grăsimi la nivelul ficatului. Un alt aspect important constă în eliminarea kilogramelor în plus. Este esențial că pacientul cu steatoză hepatică să nu fie supraponderal dacă se dorește combaterea steatozei hepatice..

Nu există încă un tratament care să vindece boala ficatului gras, modificarea stilului de viață fiind singură care garantează eliminarea depozitelor de grăsime de la nivelul acestui organ. Dacă steatoza hepatică este combătută, e important ca stilul de viață sănătos să fie menținut, astfel încât afecțiunea să nu revină.

În cazuri foarte avansate ale steatozei hepatice, dacă fibroza hepatică se transformă în ciroză, singurul tratament disponibil este transplantul de ficat, niciun alt tratament nemaifiind eficient în acest stadiu.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272