REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
19.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Cele mai comune cauze ale durerii de stomac

Cele mai comune cauze ale durerii de stomac

Replica API 8 martie 2022 | 00:00 295

Cu siguranță te-ai confruntat la un moment dat cu dureri de stomac, însă poate nu au fost atât de severe încât să necesite vizită la cabinetul medicului. Astăzi aflăm care sunt cauzele posibile ale acestui tip de durere.

Sursă foto: Shutterstock

Durerea de stomac este un termen folosit adesea pentru a descrie crampele sau durerea aceea surdă din abdomen. De regulă, este o durere prezența pe termen scurt și, de cele mai multe ori, nu este gravă.

Durerile de stomac pot fi însoțite de balonare și sunt cauzate de acumularea de gaze la nivelul intestinelor. Este o problema destul de comună, însă care poate fi ameliorată cu ușurință. Farmacistul îți va putea recomandă un produs care nu necesită prescripție medicală, pentru a calmă durerea de stomac și pentru a trata balonarea, scrie doc.ro.

În unele cazuri, pacienții cu dureri de stomac au și diaree. Dacă crampele la stomac au debutat cu scaune moi, cauza ar putea fi gastroenterită. Asta înseamnă că pacientul are o infecție virală ori o infecție bacteriană în zona stomacului și a intestinului. Infecția va trece fără tratament după câteva zile.

Dureri de stomac severe și subite

Dacă observi că ai o durere subită, greu de suportat, într-o anumită zona din abdomen, este cazul să îți suni medicul sau să suni la 112. Durerea de stomac poate fi semnul unei probleme grave, care s-ar putea înrăutăți fără tratamentul necesar.

Cauzele durerilor abdominale severe, cu debut subit, pot fi:

Apendicită - inflamarea apendicelui este cea care cauzează o durere greu de suportat în partea dreapta jos a abdomenului; asta înseamnă că apendicele trebuie să fie îndepărtat chirurgical.

Ulcer perforat la stomac ori un ulcer gastric care sângerează - în acest caz, vorbim despre o leziune deschisă în mucoasa stomacului sau duodenului.

Colecistită acută - este inflamația acută a vezicii biliare, care este de cele mai multe ori cauzată de calculii biliari; în multe cazuri, vezica biliară va trebui îndepărtată chirurgical.

Pietrele la rinichi - Dacă este vorba de calculi renali mici, aceștia pot fi eliminați prin urină, însă pietrele mai mari pot bloca anumite canale din rinichi, iar pacientul va trebui să meargă la spital.

Diverticulită - inflamația unor zone mici de la nivelul intestinului gros; uneori, diverticulită necesită tratamentul cu antibiotice, administrat în spital.

În cazul în care medicul suspectează că pacientul ar avea una dintre aceste afecțiuni ori condiții, el poate recomandă internarea imediată în spital.

Durerea severă și subită în abdomen poate fi uneori cauzată și de o infecție a stomacului și a intestinului - numită gastroenterită. În acest caz, durerea de stomac este însoțită de greață, vărsături și scaun moale, lichid, manifestări care apar mult mai devreme și mai frecvent decât ar fi normal după ce persoană mănâncă. Bacteriile sau virusurile cauzează cele mai multe cazuri de gastroenterită.

Dureri de stomac pe termen lung (cronice) sau recurente la adulți și la copii

Mergi la medicul tău ori la medicul pediatru dacă tu și/sau copilul tău aveți dureri repetate sau persistente de stomac. Cauza durerii abdominale, adeseori, nu este gravă și disconfortul poate fi ameliorat.

Posibile cauze ale durerii de stomac la adulți:

Sindromul de colon iritabil - o afecțiune care provoacă atât accese de crampe la stomac, cât și balonare, diaree sau constipație; durerea se ameliorează când persoană merge la toaletă. Din motive necunoscute, pacienții cu sindromul de intestin iritabil nu pot digera cum trebuie anumite alimente ori anumite tipuri/grupuri de alimente. Durerea abdominală este principalul simptom.

Bolile inflamatorii intestinale - sunt afecțiuni cronice care implică inflamația intestinului, cum ar fi boală Crohn, colită ulcerativă și endometrioza.

O infecție de tract urinar care revine - în aceste cazuri, pacientul va simți și o senzație de arsura sau usturime atunci când urinează.

Constipația - și această poate fi o posibilă cauza a durerii de stomac la adulți.

Durerea menstruală - Crampele musculare și durerile în cazul femeilor care sunt asociate cu ciclul menstrual - implicit cu perioada din luna ce corespunde menstruației.

Alte probleme asociate stomacului, cum ar fi ulcerul, arsurile gastrice și refluxul gastro-esofagian ori gastrită - o inflamație a mucoasei stomacului.

Posibile cauze ale durerii de stomac la copii sunt:

constipația

o infecție a tractului urinar recurentă

arsurile la stomac sau refluxul gastro-esofagian

migrenă abdominală - episoade recurente de durere abdominală, fără o cauza identificabilă.

Alte cauze posibile ale durerii abdominale: boală Crohn, toxiinfectia alimentară, alergiile alimentare, acumularea gazelor intestinale și indigestia (dispepsia), intoleranță la lactoză, boală inflamatorie pelviana, hernia, calculii biliari, calculii renali (pietrele la rinichi), endometrioza, apendicită, boală de reflux gastroesofagian, sindromul premenstrual, fibromul uterin, avortul spontan, ulcerul peptic, giardioza.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272