REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
12.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Certificatul de virginitate, "la modă" în România

Certificatul de virginitate, "la modă" în România

A.F. 24 octombrie 2022 | 00:00 1619

Dureroasă, umilitoare şi traumatizantă. Aşa este definită de organizaţiile internaţionale practica la care, din păcate, încă sunt supuse minorele din România. Nu pentru că vor ele, ci pentru că vor părinţii. Testele încă se fac, iar certificatele încă se eliberează în România, deşi ONU a cerut interzicerea urgentă a acestei practici încă din 2018.

Foto: Shutterstock

“Unele guverne au interzis testarea virginităţii şi au promulgat legi pentru a-i pedepsi penal pe cei care efectuează examinarea. Multe asociaţii profesionale din domeniul sănătăţii şi organizaţii pentru drepturile omului au condamnat această practică ca fiind neştiinţifică şi o încălcare a drepturilor femeilor şi fetelor”, comunica Organizaţia Naţiunilor Unite în 2018.

O comisie formată în 2021 la nivelul Ministerului de Justiţie a luat în discuţie situaţia acestor certificate de virginitate din România. Soluţiile au întârziat să apară, iar mai multe ONG-uri au lansat o amplă campanie împotriva acestor teste. Centrul Filia, o organizaţie care luptă pentru drepturile femeilor din România, a realizat şi o petiţie pentru scoaterea definitivă din legislaţie a certificatelor de virginitate. Până în prezent a fost semnată de aproape 45.000 de români, scrie click.ro.

“Considerăm că testele de virginitate sunt o formă de violenţă împotriva femeilor, o formă de violență obstetrică şi, din păcate, în România, majoritatea testelor de virginitate sunt făcute la cererea părinților minorelor”, a spus Andrada Cibiliu, de la Centrul Filia, într-o discuţie iniţiată pe Facebook de fostul consilier prezindenţial Adriana Săftoiu.
Certificat pentru un bebeluş de un an şi 10 luni

Cutremurător şi de neînţeles este gestul părinţilor unui copil de doar un an şi zece luni din Craiova care au solicitat acest ceritificat de virginitate pentru bebeluş. Informaţia a fost făcută publică de jurnalista Diana Oncioiu, de la Dela0.ro. La Mureş cea mai tânără persoană pentru care s-a dat certificat avea 3 ani.

La Iaşi s-au eliberat certificate pentru fete de 4, 5 şi 6 ani. La Cluj, cea mai tânără persoană pentru care s-a făcut un test de virginitate avea 10 ani, potrivit investigaţiei realizată de Dela0.ro. În România sunt şase institute de medicină legală – unul naţional, în Bucureşti, şi cinci locale, în judeţele Mureş, Iaşi, Timiş, Cluj, Craiova. În 2021, în România au fost eliberate 1.000 exemplare, la cerere.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Chitac nu si poate scoate pt la c*r
1
0
ce.si mai baga fetele in ghiot si bot acum...
3
0
cata sensibilitate! Dar ce le face ca doar nu le foute?! Si apoi barbatii care au fost la recrutare si au fost dezbracati la poulile goale ce sa mai zica?
2
0
e la moda numai in tziganie. Adica la tziganii borati.
12
0

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212