REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.3° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
13.3° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Chiru nu pricepe unde e logica: încasările şi plăţile în numerar, limitate

Chiru nu pricepe unde e logica: încasările şi plăţile în numerar, limitate

Replica API 4 decembrie 2014 | 22:26 115

Senatul a adoptat, marţi, un proiect de lege prin care a fost extinsă limitarea încasărilor şi plăţilor în numerar între operatorii economici. Toată lumea vizată: persoane fizice şi juridice. Dacă cele juridice au perceput vestea strâmbând din nas, persoanele fizice vor putea face la fel, întrucât legea se referă inclusiv la tranzacţiile acestora la mall, de exemplu.

Actul legislativ are ca obiect de reglementare “dezvoltarea instrumentelor de verificare a realităţii operaţiunilor economice, urmărirea fluxurilor băneşti, precum şi întărirea disciplinei financiare, prin extinderea limitării încasărilor şi plăţilor în numerar între operatorii economici”, iar contravaloarea unor livrări de bunuri sau a unor prestări de servicii, se efectuează în limita unui plafon zilnic de 10.000 lei.

“Sunt interzise încasările fragmentate de la o persoană pentru operaţiunile de încasări în numerar prevăzute la alin. (1), cu o valoare mai mare de 10.000 lei, precum şi fragmentarea tranzacţiilor reprezentând cesiuni de creanţe, primiri de împrumuturi sau alte finanţări, respectiv fragmentarea unei livrări de bunuri sau a unei prestări de servicii, cu o valoare mai mare de 10.000 lei”, se arată într-un dintre amendamente.

“Iniţiativa vine de la Guvern, am înţeles că şi Alexandru Mazăre a vorbit în plen la dezbatere. De obicei, ce vine din partea Guvernului este lipsit de logică. Proiectul, presupune limitarea plăţilor între persoanele juridice, la 10.000 de lei şi între persoanele fizice, la 5.000 de lei, în relaţia cu comercianţii. Asta, pe zi. Sincer, nu văd logica în acest demers. Tu ca Guvern îmi îngrădeşti mie ca cetăţean dreptul de a-mi utiliza proprii bani”, susţine co-preşedintele PNL Constanţa, senatorul Christian Gigi Chiru, pentru Replica. De asemenea, Chiru întrevede o nouă birocratizare, prin forţarea persoanelor fizice şi juridice să apeleze la tranzacţiile bancare, în cazul depăşirii plafoanelor în cauză, ceea ce presupune noi costuri. “Asta presupune completarea unor formulare, ordin de plată, o adevărată birocraţie, costuri suplimentare. Sincer, nu înţeleg logica acestui act legislativ”, a mai spus Chiru.

Legea privind „întărirea disciplinei financiare privind operaţiunile de încasări şi plăţi în numerar şi pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.193/2002” a fost iniţiat de Guvern, iar Senatul este prima cameră sesizată, Camera Deputaţilor fiind forul decizional în acest caz.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272