REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Mie., 8 Mai 2024
Anul XX Nr. 6723
16.4° Constanța Miercuri, 8 Mai 2024 Anul XX Nr. 6723
 

Cine i-a pus gând rău Universității Maritime din Constanța?!

Cine i-a pus gând rău Universității Maritime din Constanța?!

Mirela PASCAL 10 noiembrie 2022 | 00:00 8956

Scandal la Constanța, după ce au apărut zvonuri că Universitatea Maritimă Constanța va dispărea! După aproape 33 de ani de existenţă, cu peste 30.000 de absolvenţi, din care astăzi peste 20.000 de ofiţeri în flota internaţională (din aprox. 35.000 de marinari), se pune problema desființării UMC. ”Fuziunea cu universităţi din Bucureşti, Ploieşti, Târgovişte şi de unde or mai fi, pentru înfiinţarea unui mamut în care ea să devină o simplă filială, condusă de un Rector şi un Senat de la Bucureşti ar însemna o pierdere uriaşă pentru Constanţa”, spune Cupșa, absolvent al UMC. Șeful CERONAV cere mobilizarea totală pentru ca acest lucru să nu se întâmple. ”Eu şi colegii mei, care am făcut greva foamei în 1990 pentru înfiinţarea acestei universități, cu siguranţă că vom face tot ce ne stă în putinţă pentru ca această universitate de prestigiu să nu dispară. Noi am creat Universitatea Maritimă Constanţa ca o instituţie a Constanţei, nu ca pe o anexă a cuiva”, a conchis Cupșa.

Universitatea Națională pentru Știință și Tehnologie Politehnica... va fi numele noii universități care urmează să se formeze în România, fiind vorba un proiect comun al Universității Politehnica din Bucureşti şi Universitatea din Piteşti, din care ar putea face parte și Universitatea Maritimă Constanța. UMC trebuie să se decidă, într-o lună, dacă se alătură proiectului.

Universitatea Maritimă Constanța

”Constanţa ar putea să-şi piardă prima universitate – UMC! Constănțeni, nu trebuie să lăsăm să se întâmple asta! Noi nu am creat această universitate pentru ca altcineva să o desființeze! La 6 Ianuarie 1990, după ce am făcut greva foamei, în calitate de  studenţi la Institutul de Marină Mircea cel Bătrân în Piaţa Victoriei, Constanţa a devenit centru universitar. S-a înfiinţat atunci prima universitate din Constanţa – actualul UMC. Constanţa a devenit centru universitar, din visul unor tineri şi care au îngheţat de frig, care au fost amenințaţi cu batalionul disciplinar, ca dezertori și care riscau să fie exmatriculaţi pentru totdeauna din şcoală.
Ulterior s-au înfiinţat încă două universităţi de stat: IMMB s-a reorganizat în Academia Navală şi a fost înfiinţată Universitatea Ovidius. Astfel Constanţa a devenit unul dintre marile centre universitare ale României”, a spus Ovidiu Cupșa.

Cine vrea ca UMC să dispară?!

După aproape 33 de ani de existenţă, cu peste 30.000 de absolvenţi, din care astăzi peste 20.000 de ofiţeri în flota internaţională (din aprox. 35.000 de marinari), se pune problema ca UMC să dispară. ”Fuziunea cu universităţi din Bucureşti, Ploieşti, Târgovişte şi de unde or mai fi, pentru înfiinţarea unui mamut în care ea să devină o simplă filială, condusă de un Rector şi un Senat de la Bucureşti ar însemna o pierdere uriaşă pentru Constanţa. În aproape 33 de ani, universitatea s-a dezvoltat constant sub conducerea rectorilor Gavrilă Rican, Dinu Dumitru, Cornel Panait şi Violeta Ciucur, a dobândit un renume internaţional, şi-a diversificat specializările şi baza materială este una de top Absolvenţii ei sunt printre cei mai buni din flota internaţională, în companiile din industria navală, în instituţii de profil maritim şi nu numai. Inclusiv actualul Ministru al Educaţiei este absolventă de UMC. Ministerul Transporturilor, prin ANR, aprobă curricula de studii la specialităţile maritime,  CERONAV organizează cursuri prin UMC, certificatele obţinute în acest sistem sunt recunoscute internaţional, iar absolvenţii brevetaţi în acest sistem sunt printre cei mai buni ofiţeri din lume în flota mondială. (Şi spun acest lucru chiar din sediul central al IMO – organismul mondial maritim, de la Londra)”, a mai spus Cupșa.

Ovidiu Cupșa

Desfiinţarea UMC ar însemna o pierdere uriaşă pentru Constanţa

Dincolo de faptul că orașul Constanţa ar pierde o universitate, aceasta ar duce la pierderea identităţii învăţământului de marină civilă şi ar pune în pericol curricula şi parcursul profesional al absolvenţilor. ”O universitate de marină trebuie să fie conectată la lumea maritimă, la autorităţile şi instituţiile de profil naţionale şi internaţionale, la companiile de shipping şi crewing. Derulează proiecte specifice, are bază materială specifică. Cum mai poţi să-ţi păstrezi specificul când ai o zecime dintr-un Senat Universitar și un rector la Bucureşti? Ce ştiu acei oameni despre specificul marinăresc, despre investiţiile specifice? Vor alege mereu să finanţeze facultățile mari, iar “departamentul anexă de la Constanţa… ăia de fac marinari, parcă… de fapt ingineri…” va fi subfinanţat, prost administrat şi nesemnificativ. Ce minte năstruşnică de la Bucureşti sau aiurea o fi gândit această fuziune? Eu sunt convins că profesorii UMC - unii dintre ei fiind chiar dintre fondatori, actualul şi foştii rectori,  Liga Studenţilor - care este părintele UMC, ALUMNI care au absolvit această universitate, autorităţile locale, se vor mobiliza pentru a opri acest proiect”, a mai spus Cupșa.

Universitatea Politehnică din București

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, care este absolvent al UMC, parlamentarii de Constanţa vor gira  şi vor vota un proiect de lege care loveşte în mândria şi interesele universitare si economice ale Constanţei, este concluzia lui Cupșa.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
E o idee mai veche a lui panait . O sa o realizeze acum cu acest ministru al educatiei . Nu va mai mirati ca multi stiati f bine ce se va intampla . La referendumul care va fi organizat scorul va fi 70 la 30% ptr, fuziune . Mai vedem.........
1
0
Nu sunt de acord cu fuziunea UMC este al Constanței și numai al Constanței va rămîne este un brend al nostru am și eu un fiu anul 3 la UMC și sunt mîndru nu doresc să fie anihilată de mințile diabolice a unor politruci avînd în vedere că avem cei mai buni marinari formați în această facultate deranjăm cumva pe străini
1
0
Trebuia sa vina si nota de plata ! Atata vreme cat de dragul banilor ati acceptat tot felul de lepre...viitori ingineri (habarnisti sa adune fractii sau sa rezolve o ecuatie de gradul 1),,,era absolut firesc sa ajungeti aici ! Eliodor Constatinescu rasfoia caietul cu filele in jos ..iar daca nu pica 50--100 dolari...erai picat ! Fabrica de diplome ...absolut nule ,avand in vedere calitatea celor care terminau facultatea ! La cat mai multe desfiintate!
1
2
Pe vremuri obținea ce voia de la infractorii Mazăre și Constantinescu. Ar fi fost în stare sa ceară și pasarelă din casa lui pana la geamul biroului. Dacă ăștia reușesc să-i ia și baza Hidrotehnice, sunt șmecheri. Ar fi tras Panait niște blocuri la baza de la C. E. T. de ar fi stat și mîța în coadă. Escrocul tot escroc rămâne. Nu-l spalâ nici Marea Neagră.
2
0
Cine este beneficiarul în cazul în care se desfințează UMC și ce rol joacă septugenarul de Panait în scandalul ăsta? Simplu! Mai mulți studenți pentru Academia Navală, clădirea UMC-ului va încăpea pe mâna băieților deștepți, iar pe baza nautică va pune mâna un șmecher de la București. Rămâne de văzut DACĂ vor reusi manevra asta.
7
0
Cine Paula mea e Mihaela Barhalescu? Cum a ajuns in rectorat? Sugativa de bani? O terminată pompata de infectul de fratimiu.
8
0
Se clatină cuibușorul de șpăgi. Mai greu pentru cei care sunt tot familionul acolo, gen Dumitrache de la anr. Câte zile o mai avea și pe acolo.
8
2
UOC vinde diplome. Toate facultatile vand si au oameni specializati pentru rezolvat examene restante si licente masluite. Reteaua este cunoscuta de toti studentii. De la medicina la sport oricine rezolva orice cu bani. Intre 1500 si 500 lucrarea de licenta si 700 sau 100 un examen. De euro, nooormaal.
9
1
Mă pis pe universitățile voastre de jeguri mafioți României care vreți numai bani să văd și eu un sărac în universitatea aia nu numai Spăgari sunt în universitățile din Romania mai bine faceți spitale decât Mafie mare de universități sau faceți spital de arși din București exemplu
6
1
Olandezii vor sa ne distruga si universitatea...hua borfasilor
3
4
o sa moara de foame ,cp lmc , directorul, pnl,,poet, sia facut desagii plini , nul plangem, abar nu are de navigatie, era vanzator,,
11
2
daca nu stiati, eu ma pish pe toti cei care comenteaza, voi face ce vreau eu, cand vreau eu pentru ca toti sunt sclavii mei ....sau aproape toti
6
7
Pt ca si auzit si aia de la bukale ce spagari si incompetenti sunt la umc...de asta in rest o ardem cu vorbe mari
7
0
Am urat materia asta de kkt.iordan stie karate nu astro c*r in cuur
4
2
Cum e vreo discutie hop si Cupsa se baga ca mutul la kkt,fara sa-l intrebe nimeniApropo cate carnete de partid mai ai ,vezi ca urmezi si tu
10
5
se piers spagile, cred, e mai bine asa, sunt unii care nu au dat pe acolo dar au diplome, la bucuresti nu se va intampla asta
8
2
Uni ..cum? Maritima? Conform lui Stan aceasta universitate pregateste ingineri nicidecum marinari. Unul dintre spagari de 50k pe an la umc. Pluuus multi altii. Smekerii de acolo se cunosc nu se inventeaza.
7
2
constanta un oras mort economic , fara locuri de munca
18
1
Cel care vrea acest lucru este foarte inteligent ! Are 100 % dreptate .Sigur cunoaste cu adevarat situatia acestei universitati satesti.Daca o vreti a fi a Constantei ,atunci sa fie autonoma si sa fie sustinuta de banii constantenilor .
9
1
nu este o tragedie!!! O comasare ar da mai multa credibilitate pe plan international si ar sterge imaginea gresita sau nu a unei institutii-fabrica de diplome pe bani. Pentru domeniul naval ramane academia navala ca sa duca traditia mai departe... cu toate ca si in privinta acesteia existe semne intrebare avand in vedere ce mo(n)stra(u) de primar a furnizat municipiului
15
4
Umc e o universitate de 2 lei, unde se aduna an de an cei mai slabi absolventi de liceu din oras. Pana si la vapor se vede diferenta de la i posta dintre un cadet de la umc si unul de la ANMB. Astia la umc termina cu sutele in fiecare an, si pe langa faptul ca sunt slab pregatiti, nu le da nimeni un loc de munca.Evident, institutia nu da 2 bani. Important e sa aiba clienti an de an, sa aiba de unde isi lua salariile babane
19
8
singura institutie cu traditie in invatamantul superior de marina este acadamia navala unde se puen accentul pe calitate, nu pe cantitate. La umc termina cateva sute in fiecare an, la academie cateva zeci. umc e fabrica de bani si atat, nu conteaza calitatea. Dovada fiind cupsa care e si director si reprez imo si etc, oare cand are timp de predat? sau dumitrache de la anr, cand are timp sa si predea? meseria de prof implica fff mult timp daca vrei sa o faci ca la carte!
15
10
Vi se clatina scaunele ...oare va muta si cladirile? Politruc ,este tipic!
11
1
Din pacate, in Romamia, orice e posibil. Posibil sa urmeze decesul, dar e posibil si sa ia un avant mai mare si sa se dezvolte. Cel putin, asa ar fi corect, necesar si asa sper sa se intample.
8
4
Exista Academia de Marina, cu sectie civila, care are o traditie si care era de ajuns. Dar s-au gasit unii mai destepti sa mai faca inca una, ca nu puteau sa faca smecherii...
19
7
Cine crede in reincarnare, crede si n decesul acestei universitati si reincarnarea ei intr o alta entitate. E ca si cum te ar intreaba cineva daca vrei sa mori, ca esti un looser, dar te vei reincarna intr - un anus al unei altei creaturi, mai mari.
10
3
Hotii si cei care vor sa induca in eroare striga: sariti ca se desfinteaza, dar articolul vorbeste despre o fuziune, o afiliere. Normal ca nu vor sa fie afiliati ca se duc spagile. Se voteaza in senat, nu mai fac ei ce vrea p**la lor. La fel ca parvenitii astia, ar putea spune si univ de petrol si gaze de la ploiesti, dar ei din ce inteleg din articol, vor sa se afilieze. Au minrea la ei. Daca nu se afiliaza, iar o sa ramana Constanta la coada vacii ca in ultimii 30 de ani.
16
5
După ce au desființat toată industria constantei,acum urmează desființarea universităților?
9
14
A venit și vremea scadentei pentru aceasta universitate de 2 lei. Trebuia desființată cu mult timp în urmă. Era o fabrica de diplome pe S. R. L. Navigația era de-ajuns la Academia Militară ca au și secție civilă. 30 de de ani, această universitate a fost jucăria lui Panait, iar profesorii au fost lacheii lui Panait. Referendumul e asa o formă de prostit ca oricum Panait face ce vrea în continuare. Asa le trebuie și celor care s-au complăcut în această situație timp de 30 de ani. Ca să dispară orice urmă a șefului bandei de infractori de la fostul UMC trebuie trecut cu buldozerul peste orice urmă de construcție aflata în patrimoniul UMC. Numai în România mai poți vedea ca un pensionar fosilă să stea la conducere până la 70 de ani. Numai în România mai poți vedea pensionari în funcții de conducere și mai ales în învățământ. Asta e România zilelor de azi. O țară de rahat cu populație de rahat, populație care e interesată doar de cărucioare pline de alimente de la LIDL și KAUFLAND. Salariile în învățământul universitar depășesc orice imaginație a unui om simplu. Calitatea învățământului universitar e praf în toată țara. Universitățile sunt o afacere a statului. Finanțări și subvenții din taxe, cheltuiți după bunul plac al unora.
43
12
O ADUNATURA DE SPAGARI SI DE INCOMPETENTI CUM E SI DUMITRACHE DE LA ANR
30
8
io ma duc la culcare cas cam obosit . iar am frecat pAula la antrenament . lam lasat pe altu sami tina cursu .
21
5

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212