REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
16.9° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Ciprul îşi intensifică eforturile de a pune capăt migraţiei ilegale

Ciprul îşi intensifică eforturile de a pune capăt migraţiei ilegale

A.F. 18 aprilie 2024 | 00:00 121

O navă a poliţiei de frontieră cipriote a fost mobilizată miercuri în largul coastelor Libanului, pe fondul informaţiilor că Ciprul îşi intensifică eforturile de a-i împiedica pe refugiaţii sirieni să ajungă pe insulă, relatează Reuters.

Ciprul isi intensifica eforturile de a pune capat migratiei ilegale

Un grup pentru drepturile omului a relatat că până la cinci ambarcaţiuni cu refugiaţi au fost împiedicate să navigheze mai departe ca urmare a prezenţei navei. Autorităţile din Cipru nu au comentat.

La sfârşitul săptămânii trecute, Nicosia a anunţat că suspendă procesarea solicitărilor de azil, pe fondul unei creşteri semnificative a numărului de sirieni care încearcă să ajungă în Cipru prin Liban, şi doreşte ca partenerii săi din Uniunea Europeană să reevalueze statutul Siriei, pentru ca refugiaţii să poată fi trimişi înapoi.

Nava de patrulă Evagoras a poliţiei de frontieră cipriote a fost observată pe site-uri de monitorizare a navigaţiei în apele internaţionale din largul coastelor oraşului libanez Tripoli.

"Aceşti oameni sunt prinşi în capcană într-un joc crud şi periculos între Cipru şi Liban şi rămân pe mare, fără mâncare sau apă şi având nevoie urgentă de ajutor", a scris pe reţeaua X organizaţia Alarmphone.

"Am luat o serie de alte măsuri pentru a preveni sosirile, cum ar fi cele anunţate privind suspendarea evaluării de noi solicitări de azil", a menţionat ministrul de interne Constantinos Ioannou, fără a da alte detalii.

Agenţia ONU pentru refugiaţi a afirmat că urmăreşte îndeaproape situaţia.

Nu se ştie câţi sirieni ar putea fi afectaţi de decizia autorităţilor cipriote; din 2023 până la finele lunii martie a.c. au fost înregistrate puţin peste 8.500 de cereri de azil.

"Recunoscând provocările pe care le poate crea intensificarea sosirilor pentru ţările gazdă, îndemnăm Republica Cipru să-şi respecte în continuare obligaţiile în baza Convenţiei din 1951 cu privire la refugiaţi şi a principiului neretrimiterii", a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al Biroului ONU pentru refugiaţi.

Convenţia menţionată cere ca solicitanţii de azil să fie primiţi şi să beneficieze de acces la proceduri de azil şi interzice totodată retrimiterea lor în locuri unde pot fi puşi în pericol.

Ciprul afirmă că UE dispune de o evaluare a agenţiei sale pentru azil, EUAA, potrivit căreia două guvernorate din Siria, Damasc şi Tartus, nu prezintă riscuri reale ca civilii să devină victime ale violenţelor, însă mai multe ONG-uri, între care Amnesty International, susţin că Siria nu este o ţară sigură pentru retrimiterea refugiaţilor, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272