REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

City Park Mall funcționează FĂRĂ autorizaţie de mediu. Îl închide cineva?

City Park Mall funcționează FĂRĂ autorizaţie de mediu. Îl închide cineva?

Replica API 13 februarie 2019 | 00:47 1432

SPAŢIUL VERDE, o problemă de nerezolvat! Ce spun instituţiile statului

SPAŢIUL VERDE, o problemă de nerezolvat! Ce spun instituţiile statului

Principalul reproş al constănţenilor la adresa administraţiei locale nu mai este Cazinoul, nici lipsa parcărilor, ci lipsa spaţiilor verzi. În ultimii anii s-a construit mult, haotic, fiind ocupate şi ultimele fărâme de spaţii vezi dintre blocuri; n-au scăpat de mutilare nici parcurile urbei, de răsunet fiind mall-ul din Parcul Tăbăcărie, acolo unde, după cum arată motivarea judecătorilor care au dat, recent, verdictul definitiv în dosarul retrocedărilor – a fost încălcată legea!

Peste toate acestea, vă mai oferim o surpriză (dacă se mai poate numi aşa!): City Park Mall nu deţine în momentul de faţă autorizaţie de mediu. Nu este exclusă, aşadar, închiderea (deşi puţin probabilă), plus desfiinţarea extinderii acestei construcţii.

Ultimul acord de mediu valabil al mastodontului din parc datează din 14.10.2014, iar între timp construcţia a fost extinsă, fără a obţine însă, la data la care vorbim, şi o nouă autorizaţie de mediu, conform legii. Între timp, adică de anul trecut şi până în prezent, autorităţile au dispus mai multe verificări şi au somat proprietarii mall-ului să îşi pună în ordine actele, respectiv – cel mai important! – să respecte legea în domeniul procentului de spaţiu verde pe care trebuie să îl asigure.

“Au anumite acte, au un acord, dar nu există autorizaţie de mediu. Au avut autorizaţie la început, când au deschis mall-ul, dar acum nu au obţinut noua autorizaţie de la Agenţia de Mediu, pentru că nu respectă procentul de spaţiu verde.

Şi, din câte arată realitatea la faţa locului, nu există nici loc unde să înfiinţeze spaţiu verde, poate doar pe acoperiş, dar nici acolo nu ar avea unde. În autorizaţia iniţială aveau un anumit procentaj, însă ulterior, după extindere, li s-a impus, potrivit legii, o nouă cotă pe care nu o pot asigura”, au precizat, pentru „Replica” de Constanţa, reprezentanţii Gărzii de Mediu.

Amintim că, faţă de anul 2008 când a fost deschis, în 2018 mall-ul şi-a dublat suprafaţa închiriabilă – prin reconfigurări şi printr-o extindere în suprafaţă (desfăşurată) de 46.198,15 metri pătraţi.

Într-un document depus la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa, City Park Mall se angaja să asigure o suprafaţă spaţii verzi de 2.199,58 metri pătraţi, plus suprafaţă dale înierbate în cuantum de 12.259,61 metri pătraţi. „Amuzant” este că această suprafaţă de dale, promisă şi cu ocazia obţinerii primei autorizaţii de mediu, nu au fost niciodată înierbată.

Pur şi simplu... iarba n-a crescut vreodată între respectivele dale, situaţie pe care sperăm că o sesizează, măcar în al 13-lea ceas cei de la Agenţia de Mediu, respectiv Garda de Mediu. Facem precizarea că, referitor la situaţia City Park Mall, actualul şef al Agenţiei de Mediu, Celzin Latif, a confirmat că nu există autorizaţie de mediu. Nu a oferit detalii suplimentare, precizând doar atât: „Nu a fost emisă autorizaţia pentru că documentaţia depusă de ei la agenţie nu era completă. Le-am solicitat să respecte procentajul de spaţiu verde”.

POLUATORUL City Park Mall, amenzi în 2018 de la Garda de Mediu

În schimb, referitor la această situaţie, Garda de Mediu Constanţa a transmis, ca urmare a unei solicitări a cotidianului „Replica”, următoarele: „(...) pentru Societatea Constanta Shopping City, punct de lucru City Park Mall, în anul 2018 au fost aplicate două sancţiuni contravenţionale principale şi o sancţiune complementară, astfel: în data de 07.06.2018 s-a aplicat o sancţiune contravenţională în valoare de 15.000 de lei pentru neluarea măsurilor de reducere a disconfortului produs de emisiile în atmosferă de la sistemele de preepurare a apelor uzate, conform prevederilor Legii 104/2011 privind calitatea aerului înconjurător; în data de 07.12.2018 s-a aplicat o sancţiune contravenţională în valoare de 60.000 de lei pentru desfăşurarea activităţii fără autorizaţie de mediu şi sancţiune complementară de sistare a activităţilor de asigurare utilităţi (energie electrică, energie termică, aer condiţionat, alimentare cu apă, evacuare ape uzate) şi preluare deşeuri menajere şi reciclabile, conform prevederilor OUG 195/2005 privind protecţia mediului şi ale OG 2/2001”.

După cum se poate observa din răspunsul oficial al Gărzii de Mediu, City Park Mall trebuia să sisteze activităţile de asigurare utilităţi. Ori, în lipsa utilităţilor (curent, căldură etc.), proprietarul mall-ului poate foarte bine să pună şi lacăt pe uşă, numai că, au precizat reprezentanţii Gărzii de Mediu, societatea sancţionată a contestat măsura în instanţă. Până când se va pronunţa instanţa, City Park Mall poate funcţiona în continuare.

Dacă instanţa dă dreptate Gărzii de Mediu, nu este exclusă închiderea propriu-zisă a mall-ului, dacă acesta nu remediază toate aspectele puse în vedere de instituţia de control. De altminteri, după mai multe astfel de verificări şi lipsa unei autorizaţii de mediu la zi, un alt mare obiectiv a fost închis în judeţul Constanţa. Dar, asupra acestui subiect, cât şi a altor detalii legate de mall-ul din Parcul Tăbăcărie, în numerele viitoare.

Scurt istoric

Mai reamintim doar că istoria mall-ului începe în 2000, când administraţia locală primeşte o notificare privind retrocedarea terenului din parc, teren pe care ulterior a fost construit acest mall. Terenul apare menţionat şi în dosarul în care, recent, fostul primar al Constanţei Radu Mazăre a fost condamnat definitiv la 9 ani de închisoare.

În 2008, construcţia (în acte, la acea dată, în suprafaţă de 43.500 de metri pătraţi) era inaugurată în prezenţa lui Mazăre. Proiect al celor de la Holland Development Group Sa, mall-ul trece în portofoliul firmei controlate de Elan Schwartzenberg, Neocity Group Romania. În decembrie 2013, fondul sud-african de investiţii NEPI a anunţat că a cumpărat City Park Mall. Ulterior, tot NEPI a făcut publică intenţia de extindere a construcţiei.

Alexandra CUCU

Vezi şi:

https://www.replicaonline.ro/extinderea-city-park-mall-obliga-investitorul-sa-execute-lucrari-de-reabilitare-a-drumului-si-trotuarelor-270185/

https://www.replicaonline.ro/city-park-mall-renunta-la-turnurile-de-24-de-etaje-si-anunta-mai-multe-parcari-240553/

https://www.replicaonline.ro/nepi-city-park-nu-se-extinde-in-parcul-tabacarie-237772/

https://www.replicaonline.ro/dosarul-retrocedarilor-lui-mazare-la-final-care-sunt-terenurile-pe-care-statul-roman-trebuie-sa-le-recupereze-381453/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
stau taranii si 4 ore pe drum de la sat sa vina sa dea checkin la city
0
0
De-alde Mazare, Fagadau, GabiStan, Lizeta, Andreea si cine mai vreti voi. Stati acasa sau duceti-va si votati-i, fira-ti-ai draq de tampiti. Pe urma intrati si chitaiti ca e cerul albastru, apa uda si voi prosti.
0
0
Bun de daramat. Nu-i decat un loc mogaldanesc, care a ciuntit parcul.
5
0
veniti la mall ul vietii unde daca nu iei foc iti cade tavanul in cap sau te ia apa de la inundatii. mai nou ii si taxeaza pe cei care parcheaza acolo. platiti platiti
5
0
Si mai au tupeu sa faca si parcare cu plata! Mall periculos de ti-e frica sa nu iti cada ceva in cap cd mergi prin el. Hotie .
6
0
bine ca le-a inchiriat PRIMARIA spatii pt birouri. amendeaza careva?
3
0
Sa se aplice Legea . Inchisa sandramaua pana obtine autorizatia .Ce este asa de greu ? Are Celzin sange in instalatie sa ia asa o masura ? Asteptam sa vedem !
8
1
a e e noi pana nu cautam nod in papura nu ne simtim bine pai de cand functioneaza acest MALL?si acum s-au trezit ca nu exista autorizatie de la mediu ? e greu noi nu putem sa fim civilizati
7
3
Cine era viceprimar cand s-a dat autorizatia de constructie? Hai ba, lasati-o jos ca macane! In toate orasele din lume aceste mall-uri sunt amplasate la marginea orasului, gen Tom. Doar la noi se poate! Spatiu verde, nada. Apropo, cei de la Lidl, promiteau spatiu verde pe acoperisul supermarketurilor! Exista asa ceva? Nada !
18
4
Tot nu a dat banu la ziar e a doua denigrare poate da ziaru bani la mall
8
1
City Park are autorizatie de construire, daca s-a emis autorizatia fara aviz de mediu este vina primariei, in acest caz in niciun caz nu poate fi demolat pentru ca nu este vina investitorului, se va intra in legalitate cu emiterea avizului de mediu, probabil le vor impune sa faca ceva spatii verzi in zona sau in alta parte. Toate privatizarile s-au facut ilegal, cu spagi samd, acum nu o sa ia statul Petromul si rezervele inapoi, dar hai sa vedem cum au luat avize de mediu cei de la Gabriel Resources, Ikea si Holzindustrie Schweighofer pentru distrugerea multilor si a padurilor?
11
8
oricum ar fi...acel mall a creat locuri de munca...
9
16
Cind rezolva parcarea dinspre lacul Tabacarie?
10
4
Nu a primit destul garda de mediu , ca doar exista si Vivo si magazine lidl fara spatiu verde, dar acolo au inchis ochii si au intins mana. Hai sa vedem cum au controlat Lidl, Auchan, si cum nu iese spatiul verde. Ca de exemplu LIDL icil sau LIDL ratc unde e spatiul verde acolo, Maritimo unde e spatiul verde..... Spagoveanule iese spaga la vedere
20
3
Confiscati mall-ul si terenul de supt el ca tocmai s-a dovedit ca toata afacerea a fost o excrocherie. Pusa jos sandramaua, ecologizata zona, apoi adusa la starea initiala. Ce-i asa greu.
28
5
Replica nu pune botul la ce spun cei de la Garda ca te faci de ras. Au venit dupa spaga si nu s-a primit si atunci atac rapid care nu sta in picioare la o expertiza. De ce nu controleaza Garda poluarea produsa de silozurile din port si cea facuta de Convex? Stiti ca bolile pulmonare si respiratorii afecteaza gav cartierele Poarta 5si 6 plus Far? In ultimii 4ani a crescut numarul imbolnavirilor cu 350% si nimeni nu face nimic. Hai sa inchidem mallurile ca polueaza la greu.
15
7
Pai astea sunt amenzi 3200 euro si 13000 euro pai asta e nici 10 la suta din chiria pe o luna platite de magazine. Amenzile ar trebui de la 100000 de euro in sus. Daca incepeti cu procese cabd o institutie a statului a castigat ceva la constanta?
17
2
La munca nu la mallul asta jegos
16
6
Un jeg de mall cu magazine de saraci.Iar magazinele alea bune au preturi umflate la maxim!
24
5

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108