REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
19.4° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

CJSU a votat măsuri de prevenire a situațiilor de urgență, în perioadele de caniculă

CJSU a votat măsuri de prevenire a situațiilor de urgență, în perioadele de caniculă

Replica API 21 iulie 2022 | 00:00 609

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Constanța a votat, joi, 21 iulie a.c., hotărârea nr. 73 care prevede ca președinții CLSU-urilor să dispună măsuri pentru evitarea posibilelor situații de urgență generate de caniculă şi disconfort termic, dar și să informeze populația și operatorii economici privind principalele măsuri care trebuie aplicate.

Totodată, toți membrii CJSU vor fi pregătiți cu forțe, materiale şi mijloace de apărare pentru a interveni, la solicitare, în punctele critice şi vor dispune măsuri conform competențelor, în vederea evitării posibilelor situații de urgență generate de caniculă şi disconfort termic.

Mai jos puteți găsi recomandări pentru prevenirea incidentelor în timpul perioadelor de temperaturi extreme, măsurile de prevenire pentru perioadele caniculare, setul de măsuri pe care CLSU-urile trebuie să-l aplice, dar şi atribuțiile care intră în competența instituțiilor CJSU responsabile.

Măsuri de prevenire a incendiilor pentru perioadele caniculare

I. Prevenirea incendiilor

În perioadele caniculare sau secetoase, consiliile judeţene sau locale din zonele cu risc crescut de incendiu şi, după caz, administratorii operatorilor economici/conducătorii instituţiilor din zonele menţionate trebuie să elaboreze programe speciale de măsuri pentru prevenirea incendiilor specifice care să cuprindă:

- Identificarea si nominalizarea sectoarelor de activitate în care creşte riscul de incendiu în condiţiile caracteristice temperaturilor atmosferice ridicate şi a lipsei de precipitaţii, urmând a se stabili măsurile de protecţie specifice.

Asigurarea şi verificarea zilnică a instalaţiilor de stingere şi a rezervelor de substanţe stingătoare.

Asigurarea protejării faţă de efectul direct al razelor solare a recipientelor, rezervoarelor şi a altor tipuri de ambalaje care conţin vapori inflamabili sau gaze lichefiate sub presiune, prin depozitare la umbră.

- Verificarea utilajelor agricole folosite la recoltarea cerealelor păioase astfel încât să nu constituie surse de aprindere, şi dotarea acestora cu mijloace de primă intervenţie.

- Restricţionarea efectuării,"în anumite intervale din timpul zilei, a unor lucrări care creează condiţii favorizante pentru producerea de incendii prin degajări de substanţe volatile sau supraîncălziri excesive

- Intensificarea activităţilor cu scop preventiv în zonele cu culturi agricole şl în locuri cu vegetaţie forestieră, mai ales cele frecventate pentru agrement.

- Este interzisă utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu, în zonele afectate de uscăciune avansată, precum şi pe timp de vânt; locurile cu pericol de incendiu, în care se aplică această interdicţie, se stabilesc şi se marchează de persoanele în drept.

Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis în incintele unităţilor, în zonele de agrement şi în gospodăriile populaţiei se face numai în locuri special amenajate, în condiţii şi la distanţe care să nu permită propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii sau la alte vecinătăţi,

- Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.

- Prevenirea jocului copiilor cu focul în condiţii şi în locuri în care se pot produce incendii, aceasta constituind o obligaţie a persoanelor care răspund, potrivit legii, de creşterea, educarea şi îngrijirea copiilor.

II. Prevenirea incendiilor de vegetaţie şi de miriști

În condiţiile în care se obţin aprobările cerute de legislaţia în vigoare, arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor măsuri:

a) condiţii meteorologice fără vânt;

b) parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;

c) izolarea zonei de ardere faţă de căi de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţH, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;

d) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;

e) asigurarea până Ia finalizarea arderii a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;

f) asigurarea pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha a substanţelor si mijloacelor de stingere necesare;

g) asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.

Pe perioada atenţionărilor/avertizărilor Cod Galben/Cod Portocaliu/Cod Roşu de caniculă, emise de către Administraţia Naţională de Meteorologie, arderea miriştilor este interzisă.

Alte măsuri de prevenire pentru evitarea posibilelor situații de urgență generate de caniculă

1. Organizarea serviciului de permanenţă la sediul primăriilor;

2. Intensificarea acţiunilor cu caracter preventiv si operativ din responsabilitatea serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă;

3. Amenajarea unor puncte medicale de prim ajutor şi de adăpostire a populaţiei semnalizate corespunzător astfel încât să fie identificate cu uşurinţă de populaţie, dotate cu aer condiţionat şi apă potabilă care să fie distribuită gratuit si informarea Secretariatului Tehnic Permanent al CJSU Constanţa, asupra amplasamentelor acestora, la adresele de mail: secretariat@dspct.ro, cjcci @isudobrogea. ro;

4. Asigurarea functionăril continue a sistemului centralizat de distribuire a apei şi asigurarea necesarului de apă;

5. Asigurarea unor surse alternative de apă în situaţia reducerii substanţiale a debitului în reţeaua comunală de distribuţie sau urmare a avarierii acestora;

6. Identificarea prin compartimentele de specialitate sau/si cu sprijinul ONG-urilor şi voluntarilor a persoanelor vulnerabile şi monitorizarea acestora;

7. Aplicarea măsurilor de prevenire a riscurilor la persoanele vulnerabile, cu asigurarea nevoilor zilnice privind tratamentul, îngrijirea, alimentatia de bază; Desfăşurarea pregătirilor pentru organizarea preluării acestora de către entităti care asigură îngrijiri la domiciliu;

8. Luarea de măsuri pentru adaptarea programului serviciilor publice astfel încât deplasarea populatiei către acestea să se facă afara intervalelor orare cu temperaturi extrem de ridicate. in mod similar vor fi formulate recomandări pentru modificarea corespunzătoare a programului de lucru al unitătilor de aprovizionare cu alimente şi prestatoare de servicii;

9. Adoptarea măsurilor pentru reducerea programului normal de iucru şi limitarea activităţilor desfăşurate în aer liber, în situaţia depăşirii pragului critic de 80 unităţi;

10. Mentinerea conditiilor corespunzătoare în taberele şcolare;

11. Informarea organizatorilor de evenimente sportive, culturale, comerciale etc. cu privire la durata şi intensitatea caniculei sau a oricăror fenomene hidrometeorologice periculoase (inundaţii, vijelii etc), fără a se limita la acestea, pentru a lua măsurile adecvate.

A.F.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272