REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.7° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
15.7° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

CJUE respinge mandatele de arestare europene emise de procurorii din Germania pentru un român şi doi lituanieni

CJUE respinge mandatele de arestare europene emise de procurorii din Germania pentru un român şi doi lituanieni

Replica API 28 mai 2019 | 00:00 334

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a stabilit luni că procurorii germani nu pot emite mandate de arestare europene, deoarece nu dispun de o independenţă politică suficientă. Decizia a fost luată în legătură cu un acuzat român şi doi lituanieni, transmite DPA.

Cei trei sunt acuzaţi de omor, jaf şi vătămări corporale grave, iar procurorii din Germania au emis mandate de arestare europene pe numele lor. Acuzaţii au cerut Curţii Supreme şi Înaltei Curţi din Irlanda să invalideze mandatele.

Conform legislaţiei UE, mandatele de arestare europene trebuie emise de o autoritate judiciară, iar românul şi lituanienii în cauză au susţinut că procurorii din Germania fac parte din puterea executivă, în cadrul ministerului justiţiei, ceea ce creează riscul unor imixtiuni politice.

Instanţele irlandeze au înaintat cazul Curţii de Justiţie a UE, care a acceptat în parte argumentele contestatarilor.

CJUE a arătat, într-un comunicat de presă, că autorităţile care emit un mandat de arestare european trebuie să separe cele două funcţii - executarea mandatului şi revizuirea judecătorească. Autoritatea emitentă "trebuie să îşi poată exercita funcţiile în mod obiectiv, ţinând seama de toate probele incriminatoare şi dezincriminatoare, fără a fi expusă riscului ca puterea sa de decizie să fie supusă unor orientări sau instrucţiuni externe", au arătat judecătorii.

Instanţa cu sediul în Luxemburg a mai explicat că independenţa este necesară deoarece astfel de mandate trebuie să respecte aceleaşi standarde în întreaga Uniuune Europeană. Spre deosebire de situaţia din Germania, procurorul general din Lituania este suficient de independent de puterea executivă şi poate fi considerat "autoritate judiciară emitentă" conform legislaţiei europene, a stabilit CJUE.

Dosarul urmează să fie retrimis instanţelor naţionale.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272