REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
11.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

Cod Roșu de viscol: Urgia albă s-a dezlănțuit în judeţul Constanţa! Video

Cod Roșu de viscol: Urgia albă s-a dezlănțuit în judeţul Constanţa! Video

Ana Maria LIPAN 26 noiembrie 2023 | 08:05 9627

După ce săptămâna trecută Dobrogea a fost măturată de o furtună tropicală, iată că nici în această săptămână vremea nu a fost una prielnică, fiind emise noi avertizări. ANM a anunțat faptul că va ninge și va fi viscol în zona Dobrogei. Urgia albă s-a dezlănțuit în noaptea zilei de duminică, 26 noiembrie a.c., când au fost înregistrate peste 50 de apeluri la numărul unic de urgență 112, care semnalau diverse situații de urgență. Mai multe drumuri județene și naționale au fost închide, iar zeci de localități au fost lăsate în beznă. 

Cod Rosu de viscol: Urgia alba s-a dezlantuit in judetul Constanta! VideoImagini surprinse în această dimineață

Până la ora 06:00, în această dimineață, dispeceratul ISU „Dobrogea” al județului Constanța a înregistrat peste 50 de apeluri la numărul unic de urgență 112 care semnalau diverse situații de urgență.  Peste 100 pompieri sunt la datorie, se află în teren pentru înlăturarea efectelor negative produse de furtună cu 20 de mijloace tehnice. 

"Suntem susținuți și de echipaje de la RAJA, RDS, ENEL, RAJDP, Primărie, SVSU, Poliția locală, SDN. Pompierii au executat, până la ora 06.00, peste 30 de misiuni: 17 copaci degajați, 2 autoturisme avariate, 2 acoperișuri smulse, două microbuze înzăpezite, o cisternă înzăpezită, 7 autoturisme înzăpezite, alte situații. La această oră sunt închise circulației 3 drumuri: DN22A Hârșova-Saraiu; DN2A Mihail Kogălnicea-Hârșova, DN22 Lumina-Tulcea.  Situația este în dinamică, vom reveni cu detalii! ", au precizat reprezentanții ISU Dobrogea.

Cod Rosu de viscol: Urgia alba s-a dezlantuit in judetul Constanta! VideoToate drumurile județene au fost închise din cauza viscolului

Autoritățile au transmis, de asemenea, o serie de recomandări:

"Vã rugăm să țineți cont de următoarele recomandări : Evitați să porniți la drum pe timp de viscol şi ninsoare puternică, iar dacă deplasarea este absolut necesară, informați-vă în prealabil dacă pe traseul stabilit nu sunt drumuri blocate.  Înainte de plecare, asigurați-vă că autovehiculul este echipat corespunzător pentru circulația în condiţii de iarnă (anvelope specifice sezonului rece, lanţuri antiderapante, lopată, săculeţ cu nisip etc.). Urmăriți la posturile radio/TV buletinele meteorologice și recomandările autorităților. Evitați atingerea stâlpilor sau firelor căzute la pământ. Evitați adăpostirea sau trecerea prin apropierea copacilor, stâlpilor, panourilor publicitare, construcţiilor cu elemente de arhitectură ce pot fi uşor dislocate, precum şi a imobilelor aflate în construcţie. Curățați șanțurile și rigolele de scurgere pentru facilitarea evacuării normale a apei provenite din precipitații.  În cazul creșterii debitelor pe anumite cursuri de apă, nu încercați să le traversați prin apă și nu vă apropiați de malurile acestora."

Cod Rosu de viscol: Urgia alba s-a dezlantuit in judetul Constanta! VideoFoto de la intervențiile pompierilor

Zeci de localități rămase în beznă

Vremea severă a lovit din nou, lăsând 11 localități fără alimentare cu apa și 55 de localități fără alimentare cu energie electrica. Ninsoarea a afectat și transportul feroviar, 24 de trenuri fiind anulate.

"În ultima oră, s-au înregistrat căderi totale de tensiune la sursele ce asigură alimentarea cu apă la nivelul localităților Negru Vodă, Cotu Văii, Poiana, General Scărișoreanu și Plopeni. Situația actualizată a localităților fără apă potabilă este următoarea: Biruința, Topraisar, Corbu, Mihail Kogălniceanu (inclusiv aeroportul si zona bazei militare), Oituz, Valu lui Traian, Castelu, Poarta Albă, Murfatlar, Cobadin, Viișoara, Cernavodă, Ștefan cel Mare, Făclia, Saligny, Poiana, Negru Vodă, Cotu Văii, General Scărișoreanu și Plopeni. În continuare în municipiul Constanța, din cauza lipsei de energie de la stația de tratare și pompare Palas, nu se poate asigura apă potabilă abonaților din zonele și cartierele: CET, Viile Noi, Medeea, Palas, Industrială, Brătianu, Km 4-5, Km 5, Poarta 6, Abator, Gară, Casa de Cultură, Compozitori, Coiciu, Inel I, Inel II, 1 Mai și Depozite – Halta Traian.", au transmis reprezentanții RAJA. 

Cod Rosu de viscol: Urgia alba s-a dezlantuit in judetul Constanta! VideoCirculația pe A2 a fost oprită

E-Distribuție Dobrogea a oferit informații cu privire la situația localităților rămase fără curent:

"Din cauza condițiilor meteorologice - cod roșu de viscol puternic, cu rafale ale vântului de peste 95-100 km/h, ninsoare abundentă și vizibilitate redusă spre zero, a fost afectată alimentarea cu energie electrică din județele Ialomița, Călărași, Tulcea și Constanța. Echipele de tehnicieni ale Rețele Electrice Dobrogea sunt mobilizate pentru restabilirea alimentării cu energie electrică. Având în vedere condițiile meteo nefavorabile, precum și accesul îngreunat în multe zone, din cauza drumurilor închise, intervențiile sunt foarte grele. Situația alimentării cu energie electrică este una dinamică, la ora 8 alimentarea era întreruptă în 191 localități, pentru circa 257.000 de clienți, în special în județele Ialomița și Călărași. Un număr de 175 linii de medie tensiune sunt afectate. În prezent înregistrăm un număr mare de apeluri simultane în call-center, ceea ce duce la o întârziere în preluarea individuală a apelurilor. Asigurăm clienții că intervenim de îndată ce este posibil pentru remedierea avariilor. De asemenea, în această dimineață vor fi transferate echipe suplimentare de la regiunea Muntenia, pentru soluționarea cât mai rapidă a avariilor. Continuăm să colaborăm cu autoritățile centrale și locale pentru a identifica și repara defectele provocate de vreme, iar echipele vor rămâne pe teren până la reluarea alimentării pentru toți clienții afectați."

Cod Rosu de viscol: Urgia alba s-a dezlantuit in judetul Constanta! VideoFoto de la intervențiile jandarmilor și a polițiștilor

Drumuri închide în tot județul

Inspectoratul General al Poliției Române informează că la această oră (08:00), sunt închise din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile 20 de drumuri naționale:

În județul Brăila au fost închise DN 21 între jud. Brăila și Ialomița, DN 2B între jud. Brăila și Buzău, DN 22 între Brăila și Râmnicu Sărat, DN 23 între jud. Brăila și Focșani, DN 2F Pod Brăila între Brăila și Tulcea.

Video:

În județul Buzău este oprită circulația pe DN 2 Buzău – limită Vrancea, DN 2B Buzău – Brăila, DN 2G Costești - limita județ Ialomița, DN 22 Râmnicu Sărat – Brăila.

În județul Constanța sunt închise DN 2A Mihail Kogălniceanu – Hârșova, DN 22 Lumina - Mihai Viteazu, DN 22A Hârșova – limită județ Tulcea, DN 3 Murfatlar – Ostrov, DN 38 Topraisar – Vama Veche. De asemenea, circulația este blocată pe toate drumurile județene.

În județul Ialomița nu se poate circula pe  DN 21 Iazu, unde un autocar cu 30 de cetățeni ucraineni s-a răsturnat, fără a rezulta victime, iar alte 2 autocamioane s-au răsturnat, de asemenea fără victime și DN 21 Bărăganul – limită județ Brăila În județul Tulcea DN 22A între Tulcea și Hârșova, DN 22D între Mircea Vodă și Atmagea, DN 22 între Tulcea și Constanța, DN 22 între Tulcea și Brăila.

Cod Rosu de viscol: Urgia alba s-a dezlantuit in judetul Constanta! VideoIntervenții ale pompierilor

De asemenea, există 1 drum național cu restricție de tonaj peste 3,5 tone, respectiv: DN 73A între Râșnov și Predeal. Totodată, toate porturile de la malul Mării Negre sunt închise, din cauza viscolului.   Iar pe raza județelor Constanța și Tulcea, 24 trenuri sunt momentan suspendate. 

Cod Rosu de viscol: Urgia alba s-a dezlantuit in judetul Constanta! Videoimagini de pe A2

Și pe A2 se pare că zăpada a făcut probleme. Directorul CERONAV a distribuit în această dimineață un videoclip în care pot fi văzute mai multe mașini blocate pe autostradă. 

Video:

Inspectoratul General al Poliției Române informează că circulația rutieră este închisă pe A2 București - Constanța, tronson kilometric 35 -144, între localitățile Fundulea și Fetești.

Update:

Având în vedere fenomenele meteorologice deosebite din zonele aflate sub cod roșu de vreme rea, CNAIR împreună cu Poliția Română au luat decizia închiderii circulației rutiere pe A2 între București și Constanța începând cu ora 09:00.

UPDATE: Toate drumurile au fost închise

Au fost închise circulației toate drumurile naționale de pe raza județului și  toate drumurile județene. Codul Roșu a fost prelungit până la ora 16:00, populația fiind informată printr-un nou mesaj RO ALERT.

Cod Rosu de viscol: Urgia alba s-a dezlantuit in judetul Constanta! VideoUltimul mesaj emis

În continuare sunt desfășurare misiuni. În momentul de față, pompierii din cadrul ISU Dobrogea intervin în cazul a 36 de copaci degajați, o stradă inundată, 12 autoturisme avariate, 35 de autoturisme blocate/înzăpezite, 4 microbuze, 2 autocare, 1 cisternă. Au rămas înzăpezite 215 persoane, s-au prăbușit 4 stâlpi de electricitate, s-a desprins acoperișul de garaj, dar și 3 acoperișuri de locuință și un coș de fum. 

Cod Rosu de viscol: Urgia alba s-a dezlantuit in judetul Constanta! VideoIntervenții ale pompierilor

Încă nu s-a reluat furnizarea apei în 10 localități, anume: Topraisar, Biruița, Corbu, Oituz, M. Kogălniceanu, Valu lui Traian, Cobadin, Viișoara, Ștefan cel Mare și Făclia. În 59 de localități este oprită alimentarea cu energie electrica.

UPDATE: 175 de persoane înzăpezite

La ora 12:00 sunt încă un total  de 175 de persoane și 51 de autovehicule blocate în zăpadă. Sunt 62 de localități fără energie electrică și 33 de localități fără alimentare cu apă. Au intervenit peste 100 de utilaje în teren și peste 200 de pompieri, cu toate forțele și mijloacele disponibile.  S-a mărit capacitatea operațională la nivelul inspectoratului, din tura liberă. Toate drumurile județene și naționale sunt în continuare închise la nivelul județului Constanța. 

Cod Rosu de viscol: Urgia alba s-a dezlantuit in judetul Constanta! VideoIntervenții ale pompierilor

"Este instituită permanența la instituții. Se lucrează neîncetat. Rugăm cetățenii să respecte toate măsurile și recomandările impuse de autorități, acestea sunt luate doar pentru siguranța lor. Le recomandăm să nu plece la drum, să aștepte până se pot deplasa în siguranță. Operațiunile vin în sprijinul ENEL, RAJDP, RAJA, primăriilor din județ, IJJ și IPJ.", au transmis reprezentanții ISU Dobrogea.  
 

UPDATE ORA 13:00

Toate drumurile județene și naționale închise. 65 de localități din județul Constanța au rămas fără energie electrică și 33 de localități fără alimentare cu apă. 44 de autovehicule au rămas blocate în zăpadă, fiind 162 de persoane blocate în autovehicule. În total, peste 200 de pompieri în teren cu 37 de forțe și mijloace, peste 100 de utilaje în teren pentru deblocarea drumurilor. A fost instituită permanența la instituții și a fost mărită capacitatea operațională la nivelul inspectoratului din tura liberă.

Video:

Prognoză meteo pentru intervalul 26.11.2023, ora 13:00 - 26.11.2023, ora 16:00

În județul Constanța, în următoarele 3 ore, pe arii extinse, va ninge viscolit. Local se vor cumula cantități de apă de 5...10 l/mp. Vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de peste 90 - 100 km/h, viscolind ninsoarea și determinând scăderea vizibilitații spre zero.

În județul Tulcea, în următoarele 3 ore, pe arii extinse va ninge viscolit. Local se vor cumula cantități de apă de 10...15 l/mp. Vântul va avea intensificări susținute, cu rafale de peste 90 - 100 km/h, viscolind ninsoarea și determinând scăderea vizibilitații spre zero.

Video:

Intervenție a angajaților Drumuri Județene Constanța:

Update:

La ora 17:00 au fost redeschise circulației: DN38 Agigea - Topraisar și DN39E Cumpăna. În acest moment sunt 44 automobile, 3 microbuze, un autocar, o cisternă și 178 persoane înzăpezite. Au fost deszăpezite: 3 microbuze și 31 autoturisme și 63 persoane.

UPDATE ORA 17.30:

-au fost redeschise circulației publice DN38 Agigea-Topraisar și DN39E Cumpăna
- au fost deszăpezite 3 microbuze și 31 autoturisme cu un total de 63 persoane
- sunt în continuare blocate și se lucrează pentru deszăpezire 44 autoturisme, 2 microbuze, un autocar și o cisternă cu un total de 178 persoane
- 65 localități fără alimentare cu energie electrică
- 45 localități fără alimentare cu apa
- se intervine cu 100 de utilaje RAJDP și CNAIR în teren
- peste 300 de pompieri sunt în teren și execută misiuni pentru înlăturarea efectelor negative produse de codul roșu
- din fericire, nu s-au înregistrat victime până acum
- situația este în dinamică
- aeroportul Mihail Kogălniceanu a fost închis

Update ora 19:00

”La această oră, a fost reluată circulația pe D.N. 3, între Murfatlar și Cobadin, precum și pe D.N. 2A, între Ovidiu și Mihail Kogălniceanu.
Polițiștii constănțeni acționează în continuare pe principalele artere de circulație, în filtre rutiere și pentru deconcestionarea traficului, acolo unde s-au creat blocaje.” au transmis reprezentanții IPJ.

UPDATE ORA 20.00:

-au fost redeschise circulației publice DN38 Agigea-Topraisar și DN39E Cumpăna,DN 3 km 241+000 - 224+000 ora 18:30 (Murfatlar - Cobadin),- DN2A km 196+000 – 182+500 ora 18:30 (Ovidiu – Mihail Kogalniceanu).,
-au fost deszăpezite 4 microbuze, un autocat și 46 autoturisme cu un total de 192 persoane
-sunt în continuare blocate și se lucrează pentru deszăpezire 32 autoturisme, 2 microbuze, o cisternă, 3 camioane cu un total de 79 persoane
-46 localități fără alimentare cu energie electrică
-44 localități fără alimentare cu apa
-se intervine cu 100 de utilaje RAJDP și CNAIR în teren
-peste 300 de pompieri sunt în teren și execută misiuni pentru înlăturarea efectelor negative produse de codul roșu
-din fericire, nu s-au înregistrat victime până acum
-situația este în dinamică
-aeroportul Mihail Kogălniceanu a fost închis


 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cea mai p******a situatie a fost la amzacea, unde am fost abandonati 8 ore.. tot afara e mai bine.
0
0
Daca vara e cald , e cod rosu. Daca iarna ninge , e cod rosu. Nu vedeti ca ne au prostit de tot ?? Domnia fricii. Eu zic sa ne revenim ca natiune si sa nu mai punem botul la tot ce ni se vinde.
7
2
de ce nu inchid scolile si liceele maine? este dezastru afara iar maine dimineata cu zeci de mi de masini care vor aduce copii va fi o nebuine. ALOOOOO inspectorat scolar primarie prefectura consiliu judetean dormiti in papuci sau in nadragi iar mintea e cu sorcova?!
15
6
Chia nu inteleg ce e cu atata revolta. Natura nu are treaba cu ce vrea specia noastra de vietuitoare autodistructive. Apoi,in tari cu posibilitati infinit mai mari ,tot e foarte dificil de gestionat lucrurile. Are cineva asteptari stupide de la ,,otoritatile'' noastre si logistica din curte? Mai bine e sa aiba fiecare grija de el,sa nu faceti lucruri rele si inutile,sa inlocuiti injuraturile cu o vorba buna.
7
7
Chit că o să fie cheltuială mare, astfel de situații ar trebui să fie un motiv suficient pentru a se pune toate cablurile, că sunt de curent, internet, televiziune, ce or fi ele, subteran.
13
1
Plec în Dubai mă doare n PU LA !
10
4
Suntem pregătiți o p**a.Apa nu curge în tot județul,cablu și internet de la DIGI p**a,mai rămâne să vă luam curentul și o beliti de tot...IMPOTENTILOR!
13
1
Autostrada e închisă doar pentru r*mâni! E clar, suntem un popor ospitalier!
11
5
dace ninsoare in noiembrie, incalzire globala nu gluma!! hai mai bagati niste taxe de poluare pentru gugustiucii care pun botul!!
20
5
Multi cretini pe forumul asta, cel mai probabil ratati care nu au facut nimic in viata dar stiu ei cum este cu drumurile
23
6
Eu am furat 21 de ani ca primar dar deszapezeam drumurile in aceeasi seara. Ieseam si-n bikini pe zapada
12
12
ca nu mai sunt iernile de alta data ca închideam tara și plecam!..
18
1
Să iasă șmecherii cu 4x4...
11
12
Noroc ca a aprins primarul w c luminitele de craciun aseara. El nu stia prognoza? Chiar asa foame are in glanda? Se bucura la spaga de pe fiecare noapte de lumini. Acum 3 ani nu stia care e mersul, nu a pus luminite.Acum recupereaza. Anul trecut a dat drumul de pe 17 noiembrie!
20
1
Au taiat ei toate padurile si viile porcu&gigi
13
3
Hai domnule nu mai comenta aiurea, s-a facut comandament s-au adunat sefii la cafele si coniacuri, acum mai vrei sa se si circule pe sosele? E prea mare efortul, inchidem tot si mai vorbim... cu prostii la alegeri
21
4
Anul acesta iau prins pregătiți au închis drumurile, așa se face bănuțul plătești deszăpezire dar nu faci nimic
27
3

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468