REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.6° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
18.6° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Colaborare pentru tratarea insuficienţei cardiace, între medicii constănţeni şi Richard Stern

Colaborare pentru tratarea insuficienţei cardiace, între medicii constănţeni şi Richard Stern

Replica API 29 mai 2012 | 00:00 632

Mai mulţi medici cardiologi constănţeni, şi nu numai, s-au întâlnit în cursul zilei de luni cu dr. Richard Stern, cardiolog specialist în tratamentul terapiei insuficienţei cardiace, pentru a discuta termenii viitoarei colaborări în ceea ce priveşte Clinica de Cardiologie Intervenţională, nou înfiinţată în cadrul UPU a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa. Medicul, Richard Stern, a venit tocmai din Germania însă este român din Braşov, plecat în Berlin de la vârsta de 18 ani, unde a susţinut bacalaureatul şi a urmat cursurile care l-au făcut ceea ce este astăzi. Colaborarea mai sus menţionată se referă la diagnosticul şi tratamentul insuficienţei cardiace, lucru care se poate face acum prin intermediul unor biomarkeri, o analiză de sânge, cu care insuficienţa cardiacă se poate confirma sau exclude cu exactitate. "Dacă se afirmă acest diagnostic, atunci, pacientul trebuie să ajungă la un cardiolog sau la un medic specialist care să confirme diagnosticul printr-o ecocardiografie. Apoi urmează tratamentul medical, voi prezenta ultimele ghiduri care au o vechime de o săptămână şi există medicamente vechi foarte bune care se aplică în tratament şi sunt altele mai noi, care adăugate la medicaţia veche îmbunătăţesc pronosticul pacientului, asta în terapia medicală", a declarat dr. Richard Stern. Potrivit acestuia, există cazuri când insuficienţa cardiacă este foarte avansată, şi este bine să se ajungă pe masa de operaţie în vederea ameliorării simptomelor prin intermediul unor aparate, precum defibrilatorul implantabil sau un pace-maker, un stimulator de stimulare biventriculară care ameliorează simptomele şi prelungeşte viaţa pacientului. În ceea ce priveşte noutăţile din ghiduri, acestea sunt reprezentate de biomarkerii mai sus menţionaţi. "Noutăţile sunt aceşti biomarkeri, dar pe urmă ghidurile au perfecţionat lanţul de tratament între medicul de familie, cardiologul şi doctorul invaziv. Noutăţile sunt legate de tratament, este un medicament care s-a introdus nou în ghiduri şi iarăşi noutăţi s-au implementat în rezultatele ultimelor lucrări făcute la mii de pacienţi, şi se implementează acum în terapia de resincronizare. Este acest stimulator care resincronizează electricitatea inimii. S-a constatat că sunt mai mai mulţi pacienţi care pot profita de această terapie decât am crezut noi cu jumătate de an în urmă. Vom colabora prin CardioLife care a deschis angiograful. Sunt anumite implanturi care nu se fac în sala de operaţii ci se fac în angiograf", a mai spus dr. Richard Stern. Prezentă la eveniment, medicul şef al Secţiei de Cardiologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Irinel Parepa, a declarat că această colaborare cu medicul Richard Stern va facilita o abordare absolut modernă pentru pacientul cu acest fel de diagnostic.

"Domnul Stern, care ne face onoarea să fie alături de noi, este expert în tratamentul farmacologic dar mai ales non-farmacologic al insuficienţei cardiace. Este vorba despre implantarea de device-uri de asistare ventriculară, de terapia de resincronizare ventriculară, de defibrilatoare interne şi sperăm să facem o colaborare pe termen lung, mai ales că acum avem la dispoziţie şi Secţia de Cardiologie Intervenţională. Sperăm ca pacienţii care au nevoie de asemenea tratamente să şi le poată realiza aici, în Constanţa.", a spus dr. Irinel Parepa. Nici coordonatorul Clinicii de Cardiologie intervenţională, dr. Bogdan Mut-Vitcu, nu a lipsit de la eveniment, acesta declarând că viitoarea colaborare este un câştig extrem de important pentru Constanţa şi pentru cardiologii mai tineri care vor să se pregătească în domeniu, întrucât medicul Richard Stern şi-a exprimat disponibilitatea la fiecare venire să şi înveţe tinerii medici. "Este o colaborare extrem de importantă şi se încadrează în dezvoltarea cardiologiei intervenţionale . Dr. Stern conduce la Berlin departamentul de Insuficienţă Cardiacă şi se ocupă predominant de dispozitive implantabile în insuficienţa cardiacă, stimulatoare şi defibrilatoare cardiace. Noi avem o colaborare mai veche cu dânsul în Timişoara şi această colaborare se va extinde la Constanţa în condiţiile în care avem un angiocoronarograf instalat. Prof. Stern va avea şi disponibilitatea practică de a veni să facem împreună proceduri de implanturi în centrul din Constanţa, la cel mai înalt nivel pentru că beneficiem de întreaga organizare care este de top şi în plus, dânsul este o personalitate marcantă în acest domeniu cu o experienţă fantastic de mare.", a declarat dr. Bogdan Mut-Vitcu, coordonatorul Clinicii de Cardiologie Intervenţională din cadrul UPU a Sitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272