REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.7° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
15.7° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

COLINDĂTORII creează o problemă GRAVĂ pentru copiii cu BOLI PSIHICE!

COLINDĂTORII creează o problemă GRAVĂ pentru copiii cu BOLI PSIHICE!

Replica API 21 decembrie 2021 | 12:47 1606

Perioada sărbătorilor vine, totodată, cu tradițiile și obiceiurile specifice Crăciunului și Revelionului, implicit colindele. Însă, o mare problemă este în cazul copiilor cu tulburări psihice, și aici ne referim la colindătorii care cutreieră străzile cu boxe și cu tobe. Copiii de la malul mării sunt foarte expuși, dar și afectați de tot zgomotul provocat, provocat medicilor.

Bucuria tuturor românilor, în special a copiilor, în aceasta perioadă a anului, constă foarte mult în tradițiile și obiceiurile specifice sărbătorii de Crăciun. Nu același lucru putem spune și despre copiii ce au anumite afecțiuni, iar obiceiul colindatului poate fi un plus de solicitare a sistemului nervos, în special cele ale tulburărilor psihice, ca de ex: „autism, ADHD, atac de panică, etc.”, iar acestea sunt doar câteva dintre afecțiunile copiilor ce sunt expuși unui stres suplimentar în această perioadă.

Am cerut părerea unui specialist în domeniu, în legătură cu copiii ce suferă de autism!

Situația copiilor ce suferă de autism, este afectată în această perioadă, iar specialiștii confirmă acest aspect, spunând că tot acest zgomot provocat de „pocnitori, bătăi ale tobelor și colindatul”, toată această „gălăgie” este un plus de stres adăugat situației copiilor cu autism.

Reporterul Replica a contactat telefonic un specialist, pentru a cere o părere în acest caz.

”Da într-adevăr zona de autism ține foarte mult la un anumit pattern în care să funcționeze, iar apariția tobelor sau a lucrurilor care fac mai multă gălăgie decât de obicei, e clar că provoacă un stres suplimentar. Mai mult decât atât, ei în general sunt mai atenți la zgomotele de exterior decât cele de interior, dacă sunt în cameră cu părintele sau fac activități, le atrage foarte ușor atenția zgomotul de afară care le produce o instabilitate, este vorba despre o suprasolicitare a sistemului nervos și totodată de provocarea unui stres psihic suplimentar la cote destul de importante.”, a declarat psihoterapeutul Harbur Elena.

Nu doar copiii cu autism sunt afectați în ceea ce privește zgomotul colindătorilor

„Categoric, tot ce ține de zona de tulburări psihice sau zona de stres acut, în general copiii sunt mult mai reactivi, copiii care sunt influențați de părinți și consideră că acest lucru este frumos, doar că necesită să aibă o vârstă mai mare ca să și înțeleagă. Dacă vârsta este micuță, undeva până în 6 ani, de multe ori se sperie indiferent dacă au tulburări sau nu au tulburări. Categoric, copiii cu epilepsie sunt afectați și ei de aceste zgomote și mai mult decât atât le pot provoca și crize. O anumită stare de nesiguranță, de frică, pentru că este ceva care apare numai în acest context, numai iarna și categoric ține foarte mult și de reacția părinților vizavi de aceste obiceiuri si tradiții, oricum ele numai sunt respectate așa cum ar trebui și așa au rămas evenimente sporadice care măresc starea de incertitudine și de nesiguranță, această perioadă a anului fiind o perioadă mai intensă și mai stresantă pentru cei ce suferă de anumite tulburări psihice.”, a mai declarat psihoterapeutul Harbur Elena.

Elena Harbur

Colindatul pe străzi este INTERZIS prin lege!

Conform oficialilor, este vorba de Legea 61, art. 23, pct. 25. Dacă abaterea este săvârșită în afara intervalului de liniște amenda este între 200 si 1.000 lei. Dacă se săvârșește în timpul programului de liniște, 22-08 și 13-14, amenda este între 500 și 1.500 lei. Dacă se repetă abaterea în 24 de ore, amenda cuprinsă între 200-100 devine 500-1500, iar cealaltă, devine 2.000-3.000 lei. În Constanța au existat deja un astfel de caz ce a fost sancționat de 2 ori în 24 de ore, cu suma cuprinsă între 2.000-3.000. Totodată, colindătorilor li s-a confiscat bunul ce a dus la săvârșirea contravenției.

Cătălina PETRESCU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ok si cei cu asta? Noroc de internet ca aveti unde va plange...
0
0
organizat in zona locuibila nu afecteaza aia nu trebuie interzisa
3
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272