REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
16.2° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Comisia Europeană ar putea adopta reglementări pentru giganţii internetului împotriva manipulărilor electorale online

Comisia Europeană ar putea adopta reglementări pentru giganţii internetului împotriva manipulărilor electorale online

Replica API 10 iunie 2019 | 00:00 403

Comisia Europeană ar putea adopta reglementări pentru marile platforme de internet, precum Google, Twitter şi Facebook, în urma unor noi campanii de dezinformare şi tentative de manipulare constatate la recentele alegeri pentru Parlamentul European, transmite AFP.

Această situaţie arată că sunt necesare măsuri suplimentare atât 'din partea statelor membre, cât mai ales a platformelor Facebook, Google şi Twitter', a declarat comisarul european pentru securitate, Julian King, pentru ediţia duminicală a cotidianului Die Welt.

Până acum, Comisia Europeană a optat pentru un demers voluntar din partea platformelor de internet pentru evitarea campaniilor de dezinformare.

Comisia vrea acum să examineze dacă trebuie să se treacă la măsuri de reglementare. Subiectul manipulării pe internet va fi pe agenda viitorului summit UE peste două săptămâni.

Anul trecut, executivul european a convenit 'un cod de conduită' cu platformele de internet în ce priveşte publicitatea electorală online.

Potrivit comisarului King, măsurile introduse în martie de Facebook şi Google nu au fost suficiente însă în campania pentru alegerile europarlamentare de la sfârşitul luni mai.

Pe baza unui raport recent al Institutului pentru Dialogul Strategic (ISD), King s-a declarat preocupat de faptul că noi actori online au profitat de lipsa cadrului legal pe internet pentru a încerca să influenţeze scrutinul.

În Spania, de pildă, a fost descoperită o reţea coordonată de conturi de Twitter care, 'cu ajutorul unei combinaţii de ''boţi'' (programe informatice care trimit automat mesaje, n.red.) şi de conturi false, a reuşit ca mesajele anti-islam' să fie printre cele cu cele mai multe 'share'-uri, 'pentru a creşte sprijinul în favoarea partidului de extremă dreapta Vox', a precizat comisarul european pentru securitate.

Situaţii similare au fost constatate şi în alte ţări, comisarul King citând mai ales cazurile Austriei, României, Letoniei, Italiei, Franţei şi Marii Britanii.

Peste tot, cu ajutorul acestor instrumente, obiectivul 'este de a răspândi ideea unei mari conspiraţii care încearcă să-i reducă la tăcere pe protestatari', a explicat el.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272