REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.7° Constanța Vin., 3 Mai 2024
Anul XX Nr. 6718
11.7° Constanța Vineri, 3 Mai 2024 Anul XX Nr. 6718
 

Comisia Europeană revizuieşte normele privind siguranţa produselor şi creditele de consum

Comisia Europeană revizuieşte normele privind siguranţa produselor şi creditele de consum

Replica API 2 iulie 2021 | 00:00 457

Comisia Europeană a propus, miercuri, revizuiri în ceea ce priveşte două seturi de norme ale UE menite să consolideze drepturile consumatorilor într-o lume remodelată de digitalizare şi de pandemia de COVID-19, informează un comunicat de presă, citat de Agerpres.

Executivul comunitar îşi întăreşte plasa de siguranţă destinată protecţiei consumatorilor UE, asigurându-se, de exemplu, că produsele periculoase sunt rechemate de pe piaţă sau că ofertele de credite le sunt prezentate consumatorilor într-un mod clar, uşor de citit pe dispozitivele digitale. Propunerea actualizează atât Directiva în vigoare privind siguranţa generală a produselor, cât şi normele UE privind creditele de consum menite să protejeze consumatorii.

"Consumatorii se confruntă cu numeroase provocări, în special în lumea digitală care a revoluţionat comerţul, serviciile sau pieţele financiare. Acesta este motivul pentru care intensificăm protecţia consumatorilor pe două fronturi: facilitându-le consumatorilor sarcina de a evita riscurile legate de contractarea unui credit şi instituind norme şi mai stricte pentru siguranţa produselor", a declarat vicepreşedinta pentru valori şi transparenţă, Vera Jourova.

"Este de datoria noastră să protejăm consumatorii, în special pe cei mai vulnerabili. Prin revizuirea normelor UE existente privind creditele de consum şi siguranţa generală a produselor, chiar asta facem", a declarat la rândul său comisarul pentru justiţie, Didier Reynders.

Vânzările online au crescut constant în ultimii 20 de ani, iar în 2020, 71% dintre consumatori au făcut cumpărături online, achiziţionând adesea produse tehnologice noi. De la căştile fără fir la purificatoarele de aer şi la consolele de jocuri - piaţa accesoriilor tehnologice este vastă.

Regulamentul privind siguranţa generală a produselor va aborda riscurile legate de aceste noi produse tehnologice, cum ar fi riscurile în materie de securitate cibernetică, precum şi cele legate de comerţul online, introducând norme privind siguranţa produselor pentru pieţele online. Acesta va garanta că toate produsele care ajung la consumatorii din UE, prin intermediul pieţelor online sau al magazinelor de cartier, sunt sigure, indiferent dacă provin din UE sau din afara UE. Noul regulament va asigura faptul că pieţele îşi îndeplinesc obligaţiile, astfel încât în mâinile consumatorilor să nu ajungă produse periculoase.

Revizuirea Directivei privind creditele de consum prevede că informaţiile referitoare la credite trebuie să fie prezentate într-un mod clar, adaptat dispozitivelor digitale, astfel încât consumatorii să fie conştienţi de implicaţiile angajamentului lor. În plus, directiva va îmbunătăţi normele pe baza cărora se evaluează bonitatea, şi anume dacă un consumator va putea sau nu să ramburseze creditul. Acest lucru este menit să evite problema supraîndatorării. Regulamentul va solicita statelor membre să promoveze educaţia financiară şi să se asigure că se pune la dispoziţia consumatorilor consiliere în materie de datorii.

Propunerile Comisiei Europene vor fi discutate de Consiliul şi de Parlamentul European.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272