REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.7° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
15.7° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Complicațiile diabetului zaharat, generate de grăsimi

Complicațiile diabetului zaharat, generate de grăsimi

Replica API 27 aprilie 2022 | 00:00 306

Pacienții cu diabet zaharat prezintă o serie de patologii și riscuri asociate, generate și de un nivel crescut al colesterolului total și al trigliceridelor.

Sursă foto: Shutterstock

Trebuie avut în vedere că, la pacientul diabetic, riscul de a dezvoltă probleme cardiovasculare, cum ar fi infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral (AVC) este mai mare, deoarece există o serie de tulburări circulatorii, iar vasele de sânge sunt mai fragile. Prin urmare, în plus față de controlul nivelului de zahăr (glucoză) din sânge, ar trebui întotdeauna să fie monitorizate și nivelurile de colesterol și mai ales cele ale trigliceridelor, scrie doc.ro.

Acest control se poate realiza, în primul rând, printr-o dietă adecvată, în care se exclud, pe lângă dulciuri, și alimentele grase, atât de origine animală, cât și sub formă prajelilor. Această măsură se impune chiar dacă nivelul de colesterol este acceptabil, în mod natural sau se realizează un control terapeutic cu statine, de exemplu.

În multe situații, prin terapia cu statine se obține o scădere a colesterolului total și a colesterolului "rău" (colesterol LDL), însă valorile trigliceridelor pot rămâne în continuare foarte mari, generând risc cardiovascular. Așadar, medicația de acest tip nu rezolva satisfăcător riscul cardiovascular.

În plus, studiile au arătat că statinele nu și-au dovedit eficientă în prevenția primară.

De ce este important nivelul de colesterol la diabetici?

Nivelul ridicat de colesterol, în special cel al colesterolului LDL, cauzează o acumulare de plăci ateromatoase în interiorul pereților vaselor sanguine, ce afectează circulația adecvată a sângelui. Această situație, combinată cu un nivel ridicat de glucoză (zahăr) în sânge, așa cum se întâlnește în diabet, poate duce la complicații foarte grave, cum ar fi infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral.

În plus, circulația deficitară poate provoca diverse alte simptome ce cauzează disconfort și alte consecințe, precum pruritul (mâncărime), în special la nivelul membrelor inferioare, cauzând răni care nu se vindecă ușor și se pot infectă din cauza excesului de glucoză din sânge, ce facilitează dezvoltarea bacteriilor. Este situația piciorului diabeticului, care, netratată corespunzător, poate duce până la amputare.

Rezistență la insulină, fenomen care se instalează în diabetul zaharat, duce la rândul sau la o creștere a nivelului trigliceridelor și al colesterolului.

Se regăsesc, este adevărat, situații în care nivelul colesterolului se află la limita, fie în mod natural, fie prin control terapeutic specific (statine sau alte hipolipemiante), iar pacientul "stă liniștit", fără a ști că, de fapt, persistența unui nivel crescut al trigliceridelor este de asemenea un factor alarmant care contribuie covărșitor la riscul crescut de boli cardiovasculare.

Așadar, cele mai frecvente boli cardiovasculare la pacienții diabetici sunt:

• Hipertensiunea arterială - care reprezintă o creștere constanța a tensiunii arteriale peste 140/90 mmHg;

• Tromboză venoasă profundă - caracterizată prin apariția de cheaguri în venele membrelor inferioare, ce facilitează stagnarea și acumularea de sânge;

• Dislipidemia - creșterea colesterolului colesterol "rău" (LDL) și scăderea celui "bun" (HDL);

• Deficiențe circulatorii care provoacă furnicături în mâini și picioare;

• Promovarea proceselor de ateroscleroza - cu acumularea de plăci de aterom la nivelul endoteliului vascular (o componentă a peretelui vascular).

În aceste condiții, rolul dietei în controlarea afecțiunii diabetice reprezintă o măsură terapeutică strategică, pe lângă terapia recomandată de medicul specializat în boli de nutriție, fiind deopotrivă importante atât aportul de zahăr din dietă, cât și al grăsimilor în vederea reducerii riscului de a dezvoltă o boală cardiovasculară gravă.

În plus, cercetătorii dezvoltă linii noi de produse specifice care să se adreseze specific acestor valori ale grăsimilor din sânge, destinate pacientului diabetic.

Un exemplu în acest sens sunt suplimentele pe baza de drojdie de orez roșu japonez, care pot să reducă valoarea colesterolului. Drojdia de orez roșu japonez conține un compus chimic - monacolină L, care este un ingredient activ care se găsește și în medicamentele folosite pentru scăderea valorii colesterolului (statine). Cercetările* efectuate în ultimii ani au arătat că drojdia de orez roșu are numeroase beneficii pentru inima, reducând nivelul colesterolului.

De exemplu, s-a dovedit că drojdia de orez roșu, în combinație cu alte substanțe nutraceutice* (cum ar fi astaxantina, coenzimă Q10, berberina), este eficientă în reducerea lipidelor din sânge și în reducerea glucozei din sânge.

O meta-analiză* realizată pe 14 studii randomizate controlate a arătat că acest tip de combinații nutraceutice care conțîn drojdie de orez roșu japonez îmbunătățesc valorile lipidelor și ale glucozei. În plus, o altă meta-analiză ce a avut în prim-plan 352 de pacienți a arătat că drojdia de orez roșu nu crește semnificativ glucoză din sânge, în comparație cu substanțele placebo utilizate.

Dislipidemia diabetică

Bolile cardiovasculare sunt mai prevalente în diabetul de tip 1 și de tip 2 și continuă să fie principala cauza de deces în rândul adulților cu diabet. Deși boală vasculară aterosclerotica (cum mai este numită ateroscleroza) are o etiologie multifactoriala (se știe că are cauze multiple), afecțiunile ce țîn de metabolismul lipidelor joacă un rol central în privința ei. Coexistența diabetului alături de alți factori de risc, îndeosebi când e asociat cu dislipidemia, crește și mai mult riscul de boală cardiovasculară al pacientului diabetic.

Un tipar caracteristic, numit dislipidemia diabetică, este alcătuit din valorile crescute ale trigliceridelor, valorile scăzute ale colesterolului HDL (cel bun, adică valorile lipoproteinelor de densitate mare) și lipemie postprandială (creștere anormală a numărului lipidelor din sânge, după masă). Totodată, acest tipar numit de specialiști dislipidemia diabetică este, cel mai adesea, văzut la pacienții cu diabet de tip 2 sau la cei cu sindrom metabolic.

Completează pentru a află dacă diabetul tău este ținut sub control. Dacă te încadrezi în categoria de risc crescut, primești un consult de specialitate gratuit, ce poate include și analize de sânge pentru determinarea stadiului curent de evoluție a diabetului!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212