REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
12.6° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

Complicațiile grave la care poate conduce variola maimuței

Complicațiile grave la care poate conduce variola maimuței

Replica API 14 septembrie 2022 | 00:00 791

Variola maimuței poate duce uneori la complicații neurologice, cum ar fi encefalită (inflamația creierului), confuzie sau convulsii, conform studiilor existente, potrivit 360medical.ro.

O echipă de cercetători de la University Collge London, din Marea Britanie, a căutat studiile existente care au raportat simptome neurologice sau psihiatrice ale variolei maimuței, răspândită la nivel global, înainte de focarul actual, din mai 2022

Echipa a inclus mai multe studii într-o meta-analiză a dovezilor existente până la izbucnirea actualului focar, și au constatat că, durerile musculare, oboseala, durerile de cap, anxietatea și depresia au fost toate relativ frecvente în rândul pacienților cu variola maimuței, citează stiripesurse.ro.

Analiza, publicată în EClinicalMedicine, a arătat că, 2-3% dintre pacienți au avut complicații severe, cum ar fi convulsii sau encefalită, dar aceste studii au implicat în principal pacienți spitalizați din anii precedenți actualului focar.

Cercetătorii spun că nu există încă suficiente dovezi pentru a estima incidența complicațiilor neurologice în focarul actual.

„Am descoperit complicații neurologice severe, cum ar fi encefalita și convulsii, care, deși rare, au fost observate în suficiente cazuri de variola maimuței. pentru a justifica o anumită îngrijorare, astfel încât studiul nostru evidențiază necesitatea unor cercetări suplimentare”, a declarat autorul principal, dr. Jonathan Rogers, de la Institutul UCL de Sănătate Mintală și Psihiatrie.

„Există, de asemenea, dovezi că tulburările de dispoziție, cum ar fi depresia și anxietatea, sunt relativ frecvente la persoanele cu variola maimuței”, a mai precizat medicul.

Variola maimuței provoacă în primul rând leziuni ale pielii (cutanate) și febră, și poate fi fatală, deși în focarul actual, mai puțin de unul din 1.000 de cazuri confirmate a dus la deces.

Anul 2022 a fost prima dată când virusul s-a răspândit la nivel global, atrăgând o atenție sporită asupra unei boli infecțioase, relativ neglijată anterior, deși a fost endemic în anumite părți din Africa Centrală și de Vest de zeci de ani, cu focare sporadice și în alte zone.

Recenta analiză a inclus 19 studii, cu un total de 1.512 participanți (dintre care 1.031 au avut o infecție confirmată), în SUA, Nigeria, Republica Democrată Congo, Republica Congo și Marea Britanie. Prin punerea în comun a datelor dintr-un subset de studii cu dovezi relevante, cercetătorii au estimat că 2,7% dintre pacienții cu variola maimuței au avut cel puțin o criză, 2,4% au prezentat confuzie și 2,0% au avut encefalită, o afecțiune gravă care se manifestă prin inflamația creierului, și care poate duce la invaliditate pe termen lung.

Dovezile au fost însă foarte limitate pentru prevalența unor astfel de simptome, deoarece analiza a identificat doar două cazuri de convulsii, cinci cazuri de encefalită și șase cazuri de confuzie, fiind necesare studii mai ample pentru a stabili mai bine prevalența acestor simptome corelate cu variola maimuței.

De asemenea, cercetătorii spun că sunt necesare studii suplimentare pentru a determina modul în care variola maimuței poate afecta creierul.

Deși nu au reușit să strângă datele pentru simptomele psihosociale din cauza dovezilor incomplete, în unele studii, cel puțin jumătate dintre pacienți au prezentat cel puțin unul dintre următoarele simptome: mialgii (dureri musculare), oboseală, dureri de cap, anxietate sau depresie.

Cercetătorii au putut observa că variola maimuței poate provoca rate mai mari în privința sănătății mintale decât alte boli, din cauza prezenței leziunilor potențial desfigurante, în timp ce poate exista, de asemenea, un anume grad de stigmatizare legat de modul în care este transmisă boala, de obicei prin contact fizic sau sexual apropiat.

Studiile revizuite nu au avut o perioadă suficientă de urmărire pe termen lung a pacienților pentru a ști dacă vreunul dintre simptome durează substanțial mai mult decât faza acută a bolii.

Cercetătorii mai avertizează că majoritatea cazurilor din recenta analiză, au fost de la pacienți spitalizați, astfel încât simptomele studiate ar putea să nu fie la fel de frecvente la persoanele care prezintă cazuri mai ușoare.

„Deoarece există încă dovezi limitate în privința simptomelor neurologice și psihiatrice din focarul actual de variolă a maimuței, este necesar să se stabilească o supraveghere coordonată pentru astfel de simptome”, a declarat coautorul studiului, dr. James Badenoch, de la Barts Health NHS Trust.

„Sugerăm ca medicii să fie atenți la simptomele psihiatrice, cum ar fi depresia și anxietatea și să se asigure că pacienții au acces la îngrijire psihologică și psihiatrică, dacă aceasta este necesară”, a mai precizat medicul.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272