REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
8.4° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

CONCEDIAT din cauza ABSENȚELOR, un PROFESOR a CÂȘTIGAT în INSTANȚĂ REANGAJAREA

CONCEDIAT din cauza ABSENȚELOR, un PROFESOR a CÂȘTIGAT în INSTANȚĂ REANGAJAREA

Replica API 31 octombrie 2021 | 23:42 2856

Lucian Petrescu a formulat contestaţie împotriva deciziei de sancționare nr. 137/06.11.2020 emisă de Liceul Teoretic Grigore Moisil Tulcea, solicitând anularea acesteia, ca nelegală și netemeinică, obligarea intimatei la restituirea sumelor de bani reținute în baza deciziei contestate, cu cheltuieli de judecată. Lucian Petrescu a activat ca profesor de matematică în cadrul liceului Grigore Moisil, până la data emiterii deciziei de concediere.

Profesorul a fost penalizat cu reducerea salariului de bază pe o durată de 6 luni cu 15%, începând cu prima lună în care se va prezenta la serviciu. Acest lucru s-a întâmplat din cauza cercetării sale disciplinare nr. 5778/30.10.2020 în care s-a reţinut că Lucian Petrescu a absentat nemotivat în zilele de 06, 07, 09, 12, 13, 14, 15 și 16 octombrie 2020, dar şi din cauza că nu a informat școala despre posibila incapacitate temporară de muncă și asupra duratei acesteia, că nu colaborează cu ceilalalți colegi de muncă și cu conducerea liceului în organizarea procesului de educaţie. Totodată, la aplicarea sancțiunii, s-au avut în vedere și petitiile adresate unitătii de grupuri de părinți ai elevilor cărora le era profesor, însă nu se cunoaște dacă, privitor la aceste aspecte s-a realizat și o cercetare prealabilă, al cărei rezultat să se fi analizat în consiliul de administratie al școlii. Mai mult decât atât, profesorului i se impută că ar fi refuzat participarea la orele online însă acesta a declarat că a absentat din cauza unei depresii severe. Totul a culminat cu desfacerea contractului de muncă, din data de 6 noiembrie 2021.

Liceul a trimis poliţia locală acasă la profesor

Liceul a apelat la Politia locală, care s-a deplasat chiar de 3 ori la domiciliul mamei sale, pentru a cere informații cu privire la lipsa sa de la serviciu, ocazie cu care au interpelat-o pe aceasta despre chestiuni care îl privesc în mod direct, împrejurări care au afectat-o profund pe aceasta, în condițiile în care are afectiuni cardiace, fiind încadrată în gradul de handicap accentuat, necesitând îngrijire permanentă, așa după cum rezultă din scrisoarea medicală atașată cererii. A menționat profesorul că, motivul absenteismului său de la serviciu, a fost din cauza unei depresii profunde pe care a suferit-o ca urmare a diagnosticării mamei sale cu o boală foarte gavă, situatie pe care a trebuit să o gestioneze singur, după ce anterior a trecut printr-un divorț care l-a afectat. Din nefericire a clacat, a scăpat situatia de sub control, dar metoda aleasă de liceu, aceea de a trimite agenţi de poliţie la domiciliul mamei, nu numai că nu l-a ajutat, dar a contribuit mai mult la accentuarea problemelor sale.

Ce a spus instanţa

Magistrații din cadrul Tribunalului Tulcea au admis contestația lui Lucian Petrescu și au dispus înlocuirea sancțiunii desfacerii disciplinare a contractului de muncă cu sancțiunea disciplinară de diminuare a salariului de bază cu 15%, pe o perioadă de 6 luni. Totodată, instanța obligă Liceul Grigore Moisil la plata către Lucian Petrescu a unei despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate și reactualizate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat până la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești. Sentința a fost comunicată pe 28 iulie 2021 și nu este definitivă, urmând a se judeca apelul.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
...ce multe declaratii amanuntite as putea sa va dau in legatura cu acest subiect.Amanuntite.
0
2
Nu este deloc usor in invatamant. Iti rupi cocoasa cu loazele proaste si needucate ale tuturor, pe 2000 lei pe luna. In plus, n si de nici unele uneori nici creta sa scrii pe tabla, in clase este frig, mucegai etc
6
1
ce cozonac bun mananca unii cu invatamantul, cateva ore pe zi si alea la misto de multe ori...
4
6

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212