REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Sâm., 4 Mai 2024
Anul XX Nr. 6719
16.4° Constanța Sâmbătă, 4 Mai 2024 Anul XX Nr. 6719
 

CONCLUZIE în cazul unui ACCIDENT RUTIER în care s-a trecut peste MARCAJUL CONTINUU: Putea celălalt șofer să EVITE?

CONCLUZIE în cazul unui ACCIDENT RUTIER în care s-a trecut peste MARCAJUL CONTINUU: Putea celălalt șofer să EVITE?

Replica API 8 martie 2019 | 00:00 265

Un bărbat, F.T., a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, pe un termen de supraveghere de 3 ani. Acesta a provocat un accident rutier după ce a încălcat marcajul dublu continuu, a pătruns pe contrasens, pentru a efectua o depășire. În acest caz s-a stabilit că vina a fost exclusiv a celui care a efectuat manevra interzisă, iar șoferul care circula regulamentar nu a putut evita impactul.

În cazul accidentelor rutiere, de cele mai multe ori, apare culpa comună. Spre exemplu, când un pieton care a traversat neregulamentar este lovit de un autoturism, la răspundere penală este tras și șoferul, întrucât nu a anticipat și prevenit situația.

Un alt exemplu este legat de șoferii care încetinesc pe drumurile exterioare, pentru a întoarce, iar vehiculele din spate nu evită impactul. Și aici au fost cazuri în care culpa a fost comună, pe motivul nepăstrării unei distanțe regulamentare. Numai că, în cazul acestui accident rutier, situația este alta.

Este vorba despre un eveniment rutier provocat de F.T., care a condus un autoturism marca Dacia Logan, dinspre DN 2 A (orașul Ovidiu) către DN 22 (Municipiul Medgidia) și când a ajuns în dreptul Grupului Social Culmea, a pătruns pe contrasens, peste marcajul continuu (pentru efectua o depășire), și a intrat în coliziune cu un alt autoturism.

În urma producerii accidentului, o persoană a suferit vătămări corporale care i-au pus în pericol viața, așa cum rezultă din certificatul medico-legal. Din concluziile raportului de expertiză tehnică judiciară auto rezultă că împrejurările în care s-a produs accidentul rutier au fost cele descrise mai sus. Astfel, cauza determinantă a producerii accidentului rutier a constat în pătrunderea pe sensul opus de deplasare a autoturismului Dacia, condus de inculpatul F.T..

Astfel, au fost încălcate de către inculpat prev. art. 41 al. 1 di n OUG nr. 195/2002 , care se referă la obligația șoferului de a circula pe partea dreaptă a drumului public, în sensul de circulație, cât mai aproape de marginea părții carosabile și art. 77 al. 2 din din HG nr. 1391/2006, pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a OUG nr. 195/2002-rep. privind interzicerea încălcării marcajului longitudinal format dintr-o linie simplă sau dublă. Același expert a stabilit că victima nu a putut evita producerea accidentului pentru că a observat manevra celuilalt șofer în interiorul spațiului de siguranță.

În concluzie, experții au stabilit, potrivit rolii.ro: Accidentul rutier și urmările acestuia puteau și trebuiau să fie evitate exclusiv de inculpatul F.T., care trebuia să nu efectueze manevra de schimbare a direcției de mers și să pătrundă pe sensul opus într-o zonă interzisă pentru o astfel de manevră. Accidentul rutier și urmările acestuia puteau și trebuiau să fie evitate exclusiv de inculpat, care trebuia să nu efectueze manevra de schimbare a direcției de mers și să pătrundă pe sensul opus într-o zonă interzisă pentru o astfel de manevră.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272