REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.9° Constanța Lun., 6 Mai 2024
Anul XX Nr. 6721
10.9° Constanța Luni, 6 Mai 2024 Anul XX Nr. 6721
 

Constanța are un Centru dedicat pacienților cu boli inflamatorii intestinale. Era necesar!

Constanța are un Centru dedicat pacienților cu boli inflamatorii intestinale. Era necesar!

Replica API 8 mai 2018 | 09:48 637

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” Constanța găzduiește cel de-al treilea centru de excelență dedicat pacienților cu boli inflamatorii intestinale din România, după cele deschise anul trecut, la București și Cluj-Napoca. Deschiderea Centrului Dedicat Pacienților cu Boli Inflamatorii Intestinale (CDPBII) este o inițiativă a Asociației Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR), în parteneriat cu Clubul Român pentru Boala Crohn și Colită Ulcerativă (RCCC) și Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Apostol Andrei” Constanța.

„Prin inaugurarea CDPBII Constanța vom oferi pacienților cu boli inflamatorii intestinale acces la cel mai bun standard de diagnostic, tratament și îngrijire, printr-o abordare multidisciplinară, integrată, centrată pe pacient. Pacienții care suferă de afecțiuni precum boala Crohn (BC) și rectocolita ulcero-hemoragică (RCUH) au nevoi foarte complexe, care diferă în funcție de stadiul și momentul de diagnostic al bolii, vârstă sau starea generală de sănătate. În cadrul centrelor dedicate, pacienții cu BII primesc servicii medicale personalizate, care țin cont de aceste nevoi și care sunt adaptate permanent în funcție de răspunsul pacientului la tratament și de evoluția lui. Mai mult decât atât, la îngrijirea pacientului contribuie echipe multidisciplinare, care stabilesc împreună terapia fiecărui pacient și planul de îngrijire al acestuia.”, a declarat Prof. Univ. Dr. Eugen Dumitru, Coordonator Compartiment de Gastroenterologie și Endoscopie Digestivă.

De altfel, medicul constănțean a subliniat că, în ultimii ani, numărul pacienților cu BII a crescut foarte mult, în mod alarmant chiar!

Centrul dedicat pacienților cu BII din Constanța dispune de o unitate ambulatorie destinată monitorizării și tratamentului, o unitate de spitalizare de zi și o unitate de spitalizare continuă, alături de aparatură și tehnică endoscopică, imagistică și chirurgicală de ultimă oră. În cadrul centrului lucrează echipe multidisciplinare formate din gastroenterolog, anatomopatolog, chirurg, imagist, psiholog, pediatru, asistente specializate, cu competențe în nutriție. Pacienții vor beneficia de consilieri pe probleme de nutriție, de sprijin psihologic și de educație continuă pentru ei și familia lor, pentru o mai bună înțelegere a bolii și un management mai eficient al acesteia.

„Sunt bucuros să asist la deschiderea celui de-al treilea Centru Dedicat Pacienților cu Boli Inflamatorii Intestinale din România. Prin aceste centre ne propunem să îmbunătățim calitatea vieții pacienților printr-un control susținut al bolii, prin facilitarea accesului pacienților la medici de renume și la terapii de ultimă oră și prin acces permanent la o rețea națională, care include unități medicale de asistență primară și secundară, centre private, grupuri de pacienți și grupuri de suport. Prin acest efort integrat ne dorim să reducem atât „povara bolii” pentru pacient, cât și costurile asociate tratării acestor pacienți.”, a declarat Prof. Dr. Mircea Diculescu, Ex-Președinte RCCC.

Demersurile în vederea deschiderii unor astfel de centre au început în 2014, când un grup de lucru din cadrul RCCC, dedicat acestui proiect, a analizat un raport KPMG care a evaluat situația din 8 unități dedicate BII din lume, precum și alte date din literatura de specialitate. Ulterior, experții au extras criteriile care definesc excelența în asistența pacienților cu boli inflamatorii intestinale, un set de indicatori de calitate, structură și rezultate, și a evaluat aplicabilitatea lor în România.

„Pentru pacientul cu BII, un centru dedicat prezintă numeroase beneficii și avantaje, începând cu faptul că există un circuit eficient parcurs de pacient, ceea ce reduce din timpul și birocrația care însoțesc de obicei parcursul pacientului de la primele simptome, până la diagnostic și tratament. Apoi, fiecare pacient beneficiază de o îngrijire personalizată, este informat permanent cu privire la deciziile medicale care-l privesc și are acces la consiliere psihologică și pe partea de nutriție. Pentru pacientul care suferă de BII, o boală invalidantă, cu un impact major asupra vieții personale, profesionale și de familie, faptul că poate beneficia de tot sprijinul necesar, printr-o singură vizită, într-un singur loc, este un aspect deosebit de important, care poate face diferența în evoluția bolii.”, a declarat Isabella Grosu, Președintele Asociației Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale (ASPIIR).

Inaugurarea CDPBII a inclus și o dezbatere pe teme precum: formarea și acreditarea de centre dedicate îngrijirii pacienților cu boli inflamatorii intestinale, îngrijirea centrată pe pacient, importanța controlului bolii pe termen lung și optimizarea monitorizării, creșterea calității vieții, reducerea “poverii” bolii (costuri directe și indirecte legate de boală).

În România, aproximativ 15.000 de pacienți sunt diagnosticați cu boală Crohn sau rectocolită ulcero-hemoragică, dintre care peste 2.500 sunt cuprinși în Registrele Naționale IBD Prospect și EPIROM. În prezent, atât pacienții cu boli inflamatorii intestinale, cât și medicii acestora se confruntă cu provocări majore precum inconsistența în aplicarea protocoalelor de diagnostic și tratament, diagnosticul tardiv și referarea cu întârziere către centrele specializate sau absența facilităților destinate tratamentului complex al bolii (co-morbidități, condiții asociate - denutriție, depresie, anxietate, anemie, boală osoasă, complicații oftalmologice, articulare, dermatologice etc).

Mai multe detalii despre CDPBII Constanța găsiți pe pagina dedicată centrului - bii.spitalulconstanta.ro/.

Despre Bolile Inflamatorii Intestinale

Bolile inflamatorii intestinale (BII), din care fac parte boala Crohn și rectocolita ulcero-hemoragică, sunt boli cronice gastro-intestinale manifestate prin diaree, rectoragii (pierderea de sângeîn scaun), dureri abdominale, incontinență, scaune imperioase, pierdere în greutate, denutriție, anemie, oboseală. Deși aceste afecțiuni au un impact major asupra vieții personale și profesionale, printr-un diagnostic corect, precoce, urmat de tratament adecvat, acești pacienți pot aspira la o viață normală.

Deși bolile inflamatorii intestinale pot apărea la orice vârstă, cele mai multe cazuri debutează la persoane tinere, cu vârste cuprinse între 15 şi 30 de ani. Bolile inflamatorii intestinale rezultă din interacțiunea complexă dintre predispoziția genetică a individului și factori de mediu, îndeosebi dieta (dieta săracăîn fructe și vegetale proaspete, alimentele supraprocesate, alimentația tip fast-food etc).

Orice persoană care dezvoltă scaune cu sânge, mucus și puroi, peste 3-4 pana la 20/zi, apărute atât ziua cât și noaptea, dureri abdominale, febră, pierderea apetitului, scădere în greutate o perioadă mai lungă de 4 săptămâni trebuie să se prezinte de urgență la medic.

Pacienții pot trece prin mai multe evaluări medicale înainte de a se stabili diagnosticul corect, întrucât simptomele bolilor inflamatorii intestinale sunt insuficient cunoscute și asemănătoare cu celeîntâlniteînalteafecțiuni ale tractului gastrointestinal. Netratate și necontrolate, bolile inflamatorii intestinale evoluează în pusee de activitate inflamatorie, adeseori complicate cu stenoze/ocluzie, malabsorbție și malnutriție, fistule, abcese, cancer colonic. Peste 50% dintre pacienții cu boli inflamatorii intestinale necesită intervenții chirurgicale, uneori multiple, pentru tratamentul complicațiilor sau controlul bolii; 53% dintre pacienții cu boala Crohn necesită spitalizare în decurs de 10 ani de la diagnostic, 30-50% dintre pacienți au nevoie de o intervenție chirurgicală şi până la 20% dintre aceștia necesită o a doua operație în interval de 5-10 ani. Aproximativ 20-40% dintre pacienții cu boli inflamatorii intestinale prezintă numeroase complicații extraintestinale sau afecțiuni asociate ale ochilor, ale articulațiilor,pielii etc., ce conferă un caracter complex cazurilor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
NU SPUENE NIMENI CA ACEST MEDIC DUMITRU ESTE MENEGERUL CLINICI LA CARE SE FACE REF IN ARTICOL. NU SPUNE NIMENI CA ACEST MEDIC ACTIVEAZA SI IN JUD CTA SI LA ATE CAB PARTICULARE.IN FAPT LA CE BUN SA NE ASTEPTAM DE LA UN OM MIIIIC MIIIC DE TOT.NU AS VREA SA INTRU MAI DETALIAT IN SUBIECT MA INGRETOSEAZA.SA MAI VB OARE SI DE MENEGERUL PSD-IS GRASA CATALIN.NU NU II PIERDERE DE VREME CU OAMENI DE NIMIC.CONTEAZA DOAR CA II VAAAI SI VAI DE PACIENTI FAR POSIBILITATI FINANCIARE
1
0
Cautati ceva-esti un idiot! Ai gasit ! Ai Nobelul! Pentru prostie! Doctorii sunt parte a unei conspiratii menite sa te eradicheze! Mare bou!
0
0
Pe net exista f multe articole in legatura cu ciuperca candida de diferite tipuri, localizata in intestin, care ar fi de fapt cauza cancerelor. Candida aflata in intestin trece in sange si apoi se localizeaza la organul mai slab. Stiati ca doar un singur laborator de analize efectuaza cultura pt candida din sputa si fecale? Nu este dintr-un spital. De asta au explodat cancerele, iar medicii ori tac intentionat ori habar n-au, neinteresandu-i netul. Nu prin inflamatie se manifesta o ciuperca la nivelul intestinului si prin dureri surde de burta? Dar pe avarii de medici nu-i intereseaza sa gase
0
1
Felicitari, domnule doctor Dumitru!
1
2
Pai normal ca au crescut pacientii cu BII, domnule specialist, daca ajung la dvs cu calprotectina fecala 450 si dvs ii trimiteti la psiholog ca au colon iritabil pe sistem nervos cand analiza arata clar inflamatie. Normal ca un pacient vindecat e un client pierdut, de ce sa va bateti capul. sunt mai profitabili pentru voi pacientii care ajung cu BII grave sau chair la cancer. de ce sa ii tratati la timp?
4
4

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212